De uitdaging om gewicht te verliezen na het nemen van antidepressiva

Sommige patiënten hebben moeite om gewicht te verliezen na het nemen van antidepressiva. Het is niet precies bekend waarom dit gebeurt.
De uitdaging om gewicht te verliezen na het nemen van antidepressiva

Laatste update: 05 januari, 2022

Bijwerkingen van antidepressiva komen vaak voor. Deze reacties of bijwerkingen variëren afhankelijk van de specifieke medicamenteuze behandeling die de patiënt krijgt. Het probleem om gewicht te verliezen na het nemen van antidepressiva is een van de effecten die vaak voorkomt.

Opgemerkt moet worden dat niet alle antidepressiva gewichtstoename veroorzaken. In feite zijn er zelfs enkele die gewichtsverlies kunnen veroorzaken. Degenen die het gewicht verhogen, zijn echter meestal afgeleid van tricyclische geneesmiddelen.

Aan de andere kant zijn degenen die het gewicht verminderen afkomstig van selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) medicijnen (World Health Organization, 2010).

Sommige specifieke noradrenerge en serotonerge antidepressiva, zoals mirtazapine, blijken ook de neiging te hebben om gewichtstoename te veroorzaken (Benedi en Romero, 2005).

Antidepressiva en gewichtstoename

Hoewel mensen gewichtstoename associëren met het gebruik van antidepressiva, is het feitelijke wetenschappelijke bewijs uiterst beperkt.

Gewichtstoename door het nemen van antidepressiva is een raadselachtig fenomeen voor de gezondheids- en medische gemeenschap.

De gewichtstoename kan verschillende oorzaken hebben. Dit maakt het uiterst moeilijk om de gewichtstoename rechtstreeks aan het medicijn te relateren. Er wordt bijvoorbeeld zelfs aangenomen dat een verbetering van de stemming de eetlust kan beïnvloeden.

Bepaald onderzoek heeft echter aangetoond dat het gebruik van antidepressiva positief geassocieerd is met gewichtstoename. Dit werd beïnvloed door significante interacties tussen SSRI-gebruik, leeftijd en een ongezonde levensstijl. Dit omvat het westerse dieet, sedentaire levensstijl en roken (Shi et al, 2017).

Vrouw die antidepressiva gebruikt

Antidepressiva en stemmingsstabilisatoren lijken de eetgewoonten te veranderen door de op serotonine gebaseerde regulatie van de eetlust te remmen. Dit veroorzaakt een sterke drang om te eten, zelfs nadat de maag vol is (Wurtman, 2016).

Gewichtstoename door het gebruik van antidepressiva kan worden veroorzaakt door meerdere factoren die deze bijwerking verergeren. Daarom is het belangrijk om gezond te eten, te bewegen en een arts of voedingsdeskundige te raadplegen om een dieetplan te ontwikkelen dat gewichtsregulatie mogelijk maakt.

Onder de antidepressiva die gewoonlijk gewichtstoename veroorzaken (Hall-Flavin, 2018) zijn de volgende:

  • Bepaalde tricyclische antidepressiva, zoals amitriptyline, imipramine (Tofranil) en doxepin.
  • Bepaalde monoamineoxidaseremmers (MAO-remmers – Engelse link), zoals fenelzine (Nardil).
  • Paroxetine (Paxil, Pexeva), een selectieve serotonineheropnameremmer (SSRI).
  • Mirtazapine (Remeron), een atypisch antidepressivum. Het is inderdaad een medicijn dat niet netjes in een van de andere categorieën antidepressiva past.

De uitdaging om af te vallen na het nemen van antidepressiva

Mensen die aankomen als gevolg van antidepressiva zijn anders dan mensen met overgewicht of obesitas om andere redenen. Deze mensen hebben vaak last van gewichtsproblemen door onder andere een ongezonde leefstijl, genetische (of epigenetische) problemen, hypercalorisch eten en gebrek aan lichaamsbeweging.

Daarentegen hadden mensen die door antidepressiva zijn aangekomen, niet per se problemen om het vol te houden voordat ze met de behandeling begonnen. In deze gevallen kan afvallen moeilijker zijn. Dat komt omdat de oorzaak niet in de levensstijl van de persoon ligt, maar in zijn lichaam, als gevolg van de medicatie.

Hoewel er mensen zijn die hun gewicht kunnen terugkrijgen na het stoppen van de behandeling met antidepressiva, kunnen anderen het niet aan en dit proces is moeilijk voor hen. Er is geen duidelijke verklaring voor dit fenomeen.

Vrouw radeloos over gewichtsverlies

Is het mogelijk om af te vallen na het nemen van antidepressiva?

Hoewel veel mensen met dit probleem het moeilijk vinden om af te vallen, is het geen onmogelijk doel om te bereiken. Sterker nog, in een nieuwe studie van Wharton et al. (2019), ontdekten ze dat patiënten die deelnamen aan een programma voor gewichtsbeheersing een aanzienlijke hoeveelheid gewicht verloren, ongeacht het gebruik van psychiatrische medicijnen.

In deze studie verloor een steekproef van vrouwen die psychofarmaca gebruikten een vergelijkbare hoeveelheid gewicht als de vrouwen die dat niet deden. Mannen die antidepressiva gebruikten, verloren daarentegen slechts iets minder gewicht dan degenen die de medicatie niet gebruikten.

De resultaten van dit onderzoek zijn bemoedigend omdat ze aantonen dat het mogelijk is om gewicht te verliezen door middel van een gewichtscontroleprogramma. Bovendien zijn ze relevant voor alle gezondheidswerkers die hun patiënten willen helpen om af te vallen na behandeling met antidepressiva.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.