Narcisme en vermijdende gehechtheid in relaties

Narcisme en vermijdende gehechtheid kunnen bij een partner tot soortgelijk gedrag leiden. Hun bedoelingen kunnen echter heel verschillend zijn. We vertellen je hoe je ze van elkaar kunt onderscheiden.
Narcisme en vermijdende gehechtheid in relaties
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Heb je je ooit afgevraagd of je partner een narcist is? Als dat zo is, zul je waarschijnlijk nogal ongewoon en onaangenaam gedrag hebben waargenomen. Ze kunnen bijvoorbeeld weigeren over hun problemen te praten, of verdwijnen als je relatie op een hobbelige weg belandt. Dit soort gedrag kan echter zowel bij narcisme als bij vermijdende gehechtheid voorkomen, dus is het belangrijk te weten hoe je de twee van elkaar kunt onderscheiden.

Het is de moeite waard te vermelden dat iedereen dit soort houding kan vertonen zonder dat het impliceert dat we aan een stoornis lijden. Daarom is het geen goed idee om je achter etiketten te verschuilen en je partner de schuld te geven van alles wat er gebeurt. Maar de juiste informatie bij de hand hebben kan je helpen de juiste beslissingen te nemen.

Narcisme

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis (Engelse link) die gekenmerkt wordt door het feit dat het individu zichzelf overdreven belangrijk vindt.

Bovendien gaat deze overdreven belangrijkheid van het zelf vaak gepaard met een overdreven vraag naar aandacht. Deze trekken bemoeilijken hun persoonlijke relaties, die instrumenteel worden. Met andere woorden, ze zijn gewoon een middel om een doel te bereiken.

De narcistische persoon gelooft dat hij werkelijk superieur is en hij verwacht een voorkeursbehandeling. Ze vinden dat anderen verantwoordelijk zijn voor hun welzijn en om hun verlangens te bevredigen. Verder hebben ze de neiging relaties aan te gaan die niet bepaald symmetrisch zijn. Het zijn meestal arrogante mensen, die hun prestaties overdrijven, afgunstig zijn, en vaak snel beledigd zijn.

Bovenal zijn ze niet in staat de behoeften en emoties van anderen waar te nemen en er rekening mee te houden. Daarom zullen ze in een relatie hun partner waarschijnlijk met een zekere versluierde minachting behandelen en geen emotionele verantwoordelijkheid tonen.

Narcist
Narcistische mensen instrumentaliseren anderen.

Vermijdende gehechtheid

Vermijdende gehechtheid is een hechtingsstijl die vanaf de kindertijd aangeleerd wordt. Door hun relatie met hun belangrijkste verzorgers (de ouders) en bepaalde vroege ervaringen, ontwikkelen kinderen een bepaalde hechtingsstijl (Spaanse link).

Vermijdende gehechtheid wordt gekenmerkt door een afstandelijke houding en uitgesproken onafhankelijkheid. Het individu is vaak wantrouwend en vreest (en vermijdt) emotioneel betrokken te raken bij anderen. Ze hebben moeite hun emoties te uiten en zich kwetsbaar op te stellen en geven er de voorkeur aan hun relaties oppervlakkig te houden.

Deze angst voor intimiteit maakt relaties moeilijk omdat ze niet in staat zijn genegenheid of bewondering voor anderen te tonen. Daarom proberen mensen met vermijdende gehechtheid zich niet te veel in relaties te mengen.

De overeenkomst tussen narcisme en vermijdende gehechtheid

Zoals je ziet zijn narcisme en vermijdende gehechtheid twee uiterst verschillende werkelijkheden. Maar hun dagelijkse verschijningsvormen, vooral in relaties, kunnen op elkaar lijken en verwarrend worden. Hier zijn enkele van de gedragingen en houdingen die mensen van beide categorieën kunnen vertonen als ze in een relatie zitten:

  • Moeite met het uiten van emoties en genegenheid aan hun partner. Ze kunnen liefdeloos en demonstratief zijn, zelfs als hun partner hen zegt dat ze meer aandacht en liefde nodig hebben.
  • Als er in de relatie tegenstellingen, meningsverschillen of meningsverschillen ontstaan, weigeren ze erover te praten. In feite willen ze geen gesprekken voeren over gevoelens of over de relatie. Ze vermijden ze liever of zullen zelfs weglopen als hun partner erop staat erover te praten.
  • In een gespannen of onaangename situatie kunnen ze het kruisen van paden met hun partner helemaal vermijden. Als ze dat toch doen, zullen ze niet met hem of haar praten of hem zelfs maar aankijken.
  • Als de relatie een moeilijke tijd doormaakt, hebben ze de neiging weg te lopen. Dit kan inhouden dat ze meer tijd besteden aan andere activiteiten (in plaats van bij hun partner te zijn) of direct verdwijnen voor een paar uur, dagen, of zelfs voor onbepaalde tijd.
  • Ze zijn meestal niet al te betrokken bij de relatie en besteden hun tijd liever aan andere activiteiten. Hierdoor kan hun partner zich verwaarloosd voelen, alsof ze er niet echt toe doen.

De verschillen tussen narcisme en vermijdende gehechtheid

Bovenstaande situaties zijn die welke zich kunnen voordoen als je verkering hebt met ofwel een narcistische persoon ofwel een vermijdende gehechtheidspersoonlijkheid. Maar hoewel hun houdingen in de praktijk op elkaar lijken, zijn hun bedoelingen en achtergrond heel verschillend.

De persoon met vermijdende gehechtheid is niet in staat zijn emoties te beheersen. Door hun hechtingsstijl leerden ze hun gevoelens niet te uiten of zich kwetsbaar op te stellen en ontwikkelden ze zelfredzaamheid. Dat komt omdat hun zorgfiguren niet op hun eisen reageerden. Als volwassene zijn ze dus bang voor emotionele intimiteit en kunnen ze zich in bepaalde situaties overweldigd voelen.

Als ze hun genegenheid niet kunnen uiten, conflicten vermijden en weigeren te praten, en als ze afstandelijk zijn en zich op andere gebieden van hun leven richten, komt dat omdat de emotionele wereld hen intimideert en overweldigt.

Ze voelen zich inderdaad erg ongemakkelijk bij te veel intimiteit of emotionele intensiteit. Vandaar dat, als ze hun partner vermijden of verwaarlozen, dat is om dit ongemak te vermijden. Als ze echter om hun partner geven moeten ze in staat zijn zich in hem of haar in te leven, want ze willen hem of haar niet kwetsen met hun daden.

Narcisten

Integendeel, narcisten denken alleen aan zichzelf en hun eigen verlangens. Ze geloven dat hun partner er is om hen te bevredigen en dat elke bewering of ruzie van hun kant onaanvaardbaar is, want het bezorgt hen problemen. Dus geven ze hen de zwijgbehandeling om hen te straffen en de schuld te geven.

Verder verwaarlozen ze hun partner en houden geen rekening met diens gevoelens. In feite lopen ze niet alleen weg en weigeren te praten, maar ze beschuldigen hun partner er ook van te klagen, te overdrijven en problemen te veroorzaken.

Bovendien kan de narcist tegenstrijdige houdingen vertonen. Sommige dagen zijn ze koud, vermijdend en afstandelijk en op andere dagen zijn ze uiterst intens, attent en vol complimenten. In feite worden ze alleen gemotiveerd door hun eigen gemak en verlangens.

Man troost vrouw
De persoon met vermijdende gehechtheid die bang is voor intimiteit kan de indruk wekken dat ze niet geïnteresseerd zijn in hun relatie, ook al is dat wel zo.

Slotaanbevelingen

Kortom, het belangrijkste verschil tussen narcisme en vermijdende gehechtheid is de manier waarop empathie werkt. Een vermijdende persoon kan zich bewust zijn van zijn moeilijkheden en proberen de ander niet te schaden, en zelfs hulp zoeken of therapie ondernemen om een oplossing te vinden.

Een narcist daarentegen zal nooit zijn fouten, problemen, of mishandelend gedrag toegeven. Ze zullen hun partner gewoon de schuld geven en beschuldigen en niet om hulp vragen of verandering zoeken.

Als je partner enkele van de bovenstaande houdingen en gedragingen vertoont, probeer dan te onderscheiden wat er achter zit. Je zou zelfs professionele begeleiding kunnen zoeken als je voelt dat je die nodig hebt. Het zal je helpen te begrijpen en de juiste beslissingen te nemen om je eigen welzijn te garanderen. Onthoud dat geen enkel etiket ooit rechtvaardigt dat iemand je kwetst.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • López, F. (2003). Apego y relaciones amorosas. Informació Psicològica, (82), 36-48.
  • Trechera, J. L., Millán Vásquez de la Torre, G., & Fernández Morales, E. (2008). Estudio empírico del trastorno narcisista de la personalidad (TNP). Acta colombiana de psicología11(2), 25-36.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.