Zeven mythes over pesten

Mythes over pesten dragen bij aan de reproductie ervan. We gaan het hebben over een aantal van de meest gedeelde overtuigingen over pesten en de rol die ze spelen, waardoor het in de loop der tijd gereproduceerd en in stand gehouden kan worden.
Zeven mythes over pesten
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 06 juli, 2023

Pesten op school heeft altijd bestaan en er bestaan dan ook veel mythes over dit vervelende fenomeen. Gelukkig is pesten tegenwoordig geen onzichtbare realiteit meer. Vandaag de dag komt het probleem echter via de technologie het huis van de kinderen binnen. Bijgevolg zijn er geen veilige plekken voor kinderen. Dit is een tegenslag.

Daarom is het noodzakelijk dat alle betrokkenen (leerkrachten, ouders en leerlingen) informatie hebben over de meestvoorkomende vormen van pesten vandaag de dag en de meest succesvolle interventies.

Sommige interventies zijn effectiever dan andere. Maar als de mensen die in eerste instantie aan de bel moeten trekken niet in staat zijn om te identificeren wat er aan de hand is, dan vinden ze het moeilijk om dat te doen.

In dit artikel gaan we een aantal mythes rond pesten ontkrachten. We gaan ook wat informatie geven over dit vervelende fenomeen en de gevolgen ervan.
Pesten

heeft invloed op de hele onderwijsgemeenschap

Onder pesten verstaan we fysieke, psychologische of sociale intimidatie van een leerling door zijn of haar schoolgenoten, die in de loop van de tijd aanhoudt. Hoewel we in principe zouden kunnen denken dat dit probleem alleen het slachtoffer en de dader betreft, beïnvloedt dit type agressie in werkelijkheid de hele onderwijsgemeenschap.

Dit punt wordt beargumenteerd in een artikel (Spaanse link) van de UCAB (Universidad Católico Andrés Bello)(Venezuela). Het artikel wijst erop dat de faculteit, bestuurders, ouders en studenten geen geïsoleerde entiteiten zijn. Bijgevolg heeft iets wat een lid van de klas overkomt, zelfs een leraar, invloed op iedereen.

De gevolgen voor de klasgenoten van de gepeste leerling kunnen bijvoorbeeld variëren van rusteloosheid tot onmacht, in veel gevallen omdat ze niet weten hoe ze moeten helpen.

De belangrijkste mythes rondom pesten

Uitgaande van de basisdefinitie van pesten, gaan we een aantal van de meestvoorkomende mythes eromheen ontkrachten. Het is nuttig om hiervan op de hoogte te zijn, omdat dit betekent dat we de juiste hulpmiddelen kunnen gebruiken en kunnen ingrijpen om het pesten te stoppen.

triest kind kijkt naar zijn mobiel
Pesten breidt zich uit van school naar thuis en wordt cyberpesten

1. Pesten bestaat altijd uit fysieke aanvallen

Fysieke agressie is het meest opvallende gezicht van pesten. Dat komt omdat het zichtbaar en dus onmiskenbaar is. Het is echter niet de enige vorm. Pesten kan ook subtielere vormen aannemen, zoals vernedering, verbale beledigingen en sociale uitsluiting.

Bovendien zijn de gevolgen van deze acties even ernstig of ernstiger dan die van klappen, hoewel ze niet altijd het belang krijgen dat ze verdienen.

Cyberpesten op sociale media is de laatste tijd een van de meestvoorkomende voorvallen onder jongeren geworden. Het is een bijzonder ergerlijke vorm van pesten, omdat het het kind volgt tot in zijn eigen huis, de plek die vroeger hun veilige haven was, ver weg van school.

Volgens de Estudio Sobre Acoso Escolar y Ciberbullying (Studie over pesten op school en cyberpesten – Spaanse link), lanceren pestkoppen via de schermen beledigingen, bedreigingen en geruchten, om maar een paar voorbeelden van cyberpesten te noemen. Ze worden meestal gecombineerd met persoonlijke aanvallen op school.

Als gevolg hiervan kunnen de slachtoffers angstig worden en vragen om van school te veranderen. Ze kunnen ook psychologische behandeling nodig hebben of zelfs psychologische stoornissen ontwikkelen, beweert het rapport.

2. Elk conflict dat zich op school voordoet, is pesten

We moeten niet zo ver gaan dat we elke woordenwisseling tussen leerlingen als een geval van pesten beschouwen. Om deze term te kunnen gebruiken, moet er sprake zijn van een intentie om schade aan te richten, herhaalde agressie en een machtsonevenwicht. Dus, als een paar leerlingen op een dag ruzie maken of het vaak doen in een gelijke situatie, is dit geen pesten.

3. “Ze zijn gewoon kinderen”

Hoeveel ouders en leerkrachten hebben deze zin wel niet uitgesproken toen ze hoorden over een geval van pesten? Maar dit soort uitspraken vermindert het belang van wat er gebeurt. Bovendien vermindert het de verantwoordelijkheid van de agressor en laat het het slachtoffer onbeschermd. Het zijn niet alleen maar “kinderen”.

De gevolgen van deze aanvallen zijn ernstig en langdurig. Dit omvat ernstige schade aan het gevoel van eigenwaarde van het slachtoffer, een verhoogd risico op angst, depressie, zelfmoordgedachten en problemen in de omgang met anderen in de toekomst. Iets dat zulke grote schade toebrengt aan de psychologische gezondheid, kan onmogelijk als kinderachtig worden beschouwd.

4. Slachtoffers zijn zwak, vooral als ze klagen

Een van de ergste fouten die gemaakt wordt bij het aanpakken van dit probleem is de lijder opnieuw te criminaliseren.

Als dit gebeurt, zijn ze niet alleen het doelwit van slaag, spot of uitsluiting door hun leeftijdsgenoten, ze worden ook gedwongen te luisteren (door de volwassenen die hen zouden moeten helpen) naar het idee dat ze gepest worden omdat ze zwak zijn of omdat ze niet weten hoe ze zich moeten verdedigen.

Pesten is een wrede en onzekere situatie. En elk kind kan slachtoffer worden van pesten. Het kan veroorzaakt worden doordat ze op de een of andere manier (bijv. fysiek voorkomen, houding, gedrag) anders zijn dan de rest van de groep. Dit maakt hen vaak een doelwit voor spot. Ze moeten worden aangemoedigd om hun stem te verheffen en om hulp te vragen.

Soms, als slachtoffers van pesten klagen, om hulp vragen of over hun situatie praten, worden ze bestempeld als verklikkers, zeurpieten of baby’s.

5. Het is beter om geen partij te kiezen en de betrokkenen het zelf te laten uitzoeken

Het is niet juist dat de betrokken leerlingen per se degenen zijn die het probleem oplossen, terwijl de rest aan de zijlijn blijft staan. In feite is gebleken dat de betrokkenheid en medewerking van andere relevante personen cruciaal is in de strijd tegen pesten.

Dit wordt aangetoond door een gerandomiseerd onderzoek (Engelse link) dat werd uitgevoerd in Finland en gepubliceerd in The European Psychologist. Hierin werd de effectiviteit van de KiVa-methode tegen pesten getest. Het onderzoek beweert dat, door leraren en leerlingen aan te moedigen om partij te kiezen, pesten in bijna 80 procent van de scholen werd uitgeroeid.

6. Het komt alleen voor in arme gebieden

Een andere grote mythe over pesten die ontkracht moet worden is de mythe die beweert dat dit fenomeen typisch is voor arme kinderen en alleen voorkomt op scholen en plaatsen met weinig middelen. In werkelijkheid is niets minder waar. Pesten komt voor in alle sociaaleconomische contexten.

In 2011 werd een onderzoek (Spaanse  link) gepubliceerd in Uaricha, Revista de Psicología. Hierin wordt beweerd dat pesten in vergelijkbare percentages voorkomt op verschillende sociale niveaus, met als enige verschil de manier waarop de agressie wordt gepleegd.

7. Het is onvermijdelijk

Tot slot moet het idee dat pesten onvermijdelijk is en inherent aan school of bepaalde leeftijden, worden vergeten. Geen enkel kind of jongere zou moeten worden blootgesteld aan constante agressie tijdens hun schooljaren. Er zijn effectieve strategieën en middelen om te voorkomen dat leerlingen op school worden gepest.

Pesten is ook geen situatie die kinderen weerbaarder maakt of hen helpt effectieve strategieën te gebruiken om uit compromitterende situaties te komen. Integendeel, het beschadigt hun gevoel van eigenwaarde, waardoor ze veel kwetsbaarder worden voor aanvallen van buitenstaanders. Het leert ze alleen maar dat ze alleen maar minachting zullen blijven ontvangen van hun omgeving.

Een schoolklas
Het is essentieel om leerkrachten, managers, klasgenoten en ouders erbij te betrekken om pesten te stoppen.

De mythes over pesten ontkrachten en het bewustzijn vergroten

Op een bepaald moment heb je misschien affirmaties gedeeld zoals hierboven. Deze mythes over pesten zijn inderdaad diep geworteld in de samenleving.

Als we de juiste informatie hebben, kunnen we het belang inzien van bewustwording en het voorkomen van en ingrijpen bij deze gevallen. In feite is het bestrijden van pesten ieders taak.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.