Zo zien mensen met een goed gevoel van eigenwaarde eruit

Mensen met een goede eigenwaarde weten hoe belangrijk die is voor hun waardigheid en hun gezondheid. Daarom oefenen ze deze psychologische spier elke dag en doen dat met bewustzijn, waarde, respect en veerkracht.
Zo zien mensen met een goed gevoel van eigenwaarde eruit
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 11 november, 2022

Mensen met een goed gevoel van eigenwaarde hebben meestal een aantal gedragskenmerken gemeen die hen in staat stellen een gezonder leven achter te laten.

Ze zijn niet anders gemaakt dan iemand anders, het zijn gewoon mannen en vrouwen die op een bepaald moment besluiten, al dan niet opzettelijk, hun waarden te versterken en een voedende aanpak te kiezen voor hun eigen welzijn.

Veel mensen zullen waarschijnlijk denken dat het overdreven is om te zeggen dat eigenwaarde de sleutel is tot overleven. Maar dat is het niet.

Carl Rogers beschreef eigenwaarde als de kern van de persoonlijkheid. Psychotherapeuten en erkende deskundigen op dit gebied, zoals Nathaniel Branden, beschouwen het als een menselijke noodzaak die bijdraagt aan je ontwikkeling in elke fase van je leven.

Positieve eigenwaarde geeft je de controle over je leven terug. Als je gevoel van eigenwaarde beschadigd is, tast dat je stemming, vertrouwen en identiteit aan. Je eindigt aan de genade van de uitdagingen van het leven, zonder dat je ze het hoofd kunt bieden.

Je weet waarschijnlijk wel wat er gebeurt als je deze psychologische “spier” verwaarloost. Het goede nieuws is dat het nooit te laat is om je eigenwaarde te trainen en te versterken. Het maakt niet uit hoe oud je bent of in welke fase je zit; het is altijd een goed moment om je te richten op het ontwikkelen van die interne spier die je motiveert en je vooruit houdt.

“Het grootste ding in de wereld is te weten hoe je bij jezelf kunt horen.”

Michel de Montaigne

Man met ogen dicht

Hoe zijn mensen met een goed gevoel van eigenwaarde?

Nog maar een paar maanden geleden voerde de afdeling Psychologie van de Michigan State University een interessante studie uit over gevoel van eigenwaarde.

De directeur van de studie, Dr. Brent Dollentan, ontdekte dat mensen met een goed gevoel van eigenwaarde meestal een opvallend goede kwaliteit van leven hebben als ze oud worden. Ze hebben gelukkiger relaties, hebben een betere gezondheid en vinden meer plezier in hun werk en hun vrije tijd.

Onderzoekers ontdekten ook dat mensen boven de 60 gemiddeld een hoger gevoel van eigenwaarde hebben dan jongere mensen.

Deskundigen op dit gebied willen de aandacht vestigen op het feit dat onze tieners en jonge volwassenen worstelen met hun gevoel van eigenwaarde, wat ernstige gevolgen kan hebben voor hun welzijn. Laten we eens kijken naar enkele dingen die mensen met eigenwaarde gemeen lijken te hebben.

Mensen met een goed gevoel van eigenwaarde hebben een bescheiden houding

Dit is een belangrijk gegeven omdat veel mensen een bevooroordeeld idee hebben over wat het betekent om een gezonde eigenwaarde te hebben. Het gaat niet echt om het ontwikkelen van een hoge, intense eigenwaarde. Dat kan je op een heel ander (en ongewenst) pad brengen. Mensen met een zeer hoge eigenwaarde gaan vaak over tot narcistisch gedrag.

Gezonde eigenwaarde is weten hoe je nederig moet zijn. Het is gebruik maken van een gezonde, flexibele houding die zich eenvoudig en rechtlijnig weet te gedragen. Mensen met een goed gevoel van eigenwaarde waarderen eenvoudige dingen en besteden aandacht aan wat er echt toe doet.

Ze voelen zich competent

Albert Bandura, een bekende sociaal psycholoog, definieerde een term die we in ons dagelijks leven kunnen toepassen: zelfredzaamheid. Je competent voelen in de dingen die je doet en je in staat voelen om van je fouten te leren om uitdagingen te overwinnen is een oefening in wijsheid en persoonlijke groei.

Zelfredzaamheid ondersteunt en versterkt het gevoel van eigenwaarde. Het motiveert je om dingen te proberen, maar ook kritiek van je af te schudden en de neezeggers en je negatieve zelfpraat te negeren.

Vrouw denkt na

Ze zijn niet bang

Mensen met een goed gevoel van eigenwaarde hebben de angst die hun verlangens en daden beperkt losgelaten. We weten dat angst een belangrijke emotie is die de menselijke overleving garandeert, maar in overmaat.

Het wordt een belemmering voor een volwaardig leven. Je begint onterecht belang te hechten aan nutteloze en ongegronde angsten. Een goede eigenwaarde hebben betekent onder andere dat je in je persoonlijke leven de volgende aanpak hanteert:

  • Wees niet bang om de waarheid te vertellen als dat nodig is, ook al zul je anderen teleurstellen.
  • Probeer de angsten die je tegenhouden om jezelf te zijn te rationaliseren. Draag wat je wilt dragen, wees authentiek, doe de hobby’s die je leuk vindt, en bouw een leven voor jezelf op dat weerspiegelt wie je werkelijk bent. Al deze dingen zullen je helpen je angsten achter je te laten.

Mensen met een goed gevoel van eigenwaarde nemen verantwoordelijkheid voor wat ze zeggen en wat ze doen

Iets anders dat je zal helpen op het pad naar zelfactualisatie is consequent zijn in wat je zegt en doet. Neem verantwoordelijkheid voor je daden evenals hun mogelijke gevolgen.

Mensen met een goed gevoel van eigenwaarde hebben ook vaak een verhoogd gevoel van verantwoordelijkheid. Zij begrijpen dat zij de enige eigenaars zijn van hun lot en hun werkelijkheid. Elke fout die ze maken is hun eigen schuld. Hun triomfen en prestaties zijn het resultaat van hun inspanningen.

Het verleden is voorbij, de toekomst is er nog niet. Het heden is alles wat we hebben

Om je eigenwaarde spier te trainen moet je je richten op het hier en nu. Daniel Goleman moedigt in zijn boek Focus mensen aan om mindfulness te beoefenen.

Als je dat doet, ben je in staat om in elk moment vast te stellen wat werkelijk belangrijk is. Dit is de sleutel tot het ontwikkelen van deze psychologische waarde. Doe je dat niet, dan raak je verstrikt in de pijn en mislukkingen van gisteren of verlamd door angst voor de toekomst.

Zo zien mensen met een goed gevoel van eigenwaarde eruit

Kortom, als je sterk wilt zijn, moet je actief deel uitmaken van het huidige moment. Je moet door het leven bewegen wetende waar je heen gaat en wat je wilt. Mensen met een goed gevoel van eigenwaarde zijn geen volgers. Ze staan dus niet toe dat anderen hun pad dicteren of hen overtuigen van iets dat niet strookt met hun waarden.

In plaats daarvan denken en beslissen ze onbevreesd voor zichzelf. Mensen met een goed gevoel van eigenwaarde weten dat je, om gelukkig te zijn, soms beslissingen moet nemen die andere mensen niet leuk vinden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.