Mijn partner wil geen kinderen: wat kan ik doen?

Als je partner geen kinderen wil en jij wel, dan sta je voor een dilemma dat je samen moet oplossen. Hier zijn enkele tips om er een gezond en respectvol proces van te maken.
Mijn partner wil geen kinderen: wat kan ik doen?

Laatste update: 19 september, 2021

Stabiele emotionele relaties zijn gebaseerd op vele pijlers. Bij sommige stellen is het krijgen van kinderen een van de meest opvallende. Daarom kunnen er, wanneer een van de partners ze niet wil, conflicten ontstaan die de relatie ernstig kunnen beïnvloeden. Stel, je partner wil geen kinderen, wat kun je dan doen?

Tegenwoordig kan het moeilijk zijn om de beslissing te nemen om wel of geen kinderen te krijgen. Dat komt omdat het nu grotendeels een kwestie van persoonlijke keuze is en niet alleen maar “wat je moet doen.”

Op dit moment vraag je je misschien af wat je moet doen als je kinderen wilt en je partner niet. Hieronder vind je enkele algemene maatregelen die je kunt nemen om het proces voor jullie beiden gezond en respectvol te maken.

Waarom wil mijn partner geen kinderen?

Er zijn meerdere redenen waarom iemand geen kinderen wil of ze wel wil en dan van gedachten verandert. Deze kunnen variëren van onder andere de angst dat hun kinderen een ziekte zullen erven tot economische redenen.

Ook bepaalde persoonlijke factoren zijn hier van invloed. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld niet veel van een ouderlijk instinct of denken misschien dat ze moeilijkheden zullen ondervinden bij de opvoeding van hun kind.

Dus, wanneer deze vraag zich voordoet in een relatie, is het altijd belangrijk om deze met eerlijkheid en respect te benaderen. In feite moet de beslissing om al dan niet kinderen te krijgen een oprechte en wederzijdse beslissing zijn. Op deze manier lijdt het paar niet en zullen eventuele kinderen die ze in de toekomst krijgen ook geen problemen ervaren.

Onrustig stel

Wat te doen als je partner geen kinderen wil?

Dit kan een probleem zijn dat een keerpunt in elke relatie blijkt te zijn. In feite kan het zelfs een breuk veroorzaken. Om deze reden moet het doel altijd zijn om een overeenkomst te vinden die beide partijen kunnen accepteren en die ook zo gezond mogelijk is. Hier zijn een paar tips.

Pak het probleem zo snel mogelijk aan

Dit is geen situatie die zichzelf oplost. Sterker nog, het ongemak en de spanning nemen waarschijnlijk toe als het probleem problematisch wordt en uiteindelijk de olifant in de kamer wordt. Daarom is het voor je eigen welzijn en dat van uw partner het allerbelangrijkste om zorgvuldig met eerlijkheid en respect te spreken.

Dit zal, naast het oplossen van de spanning in jullie relatie, jullie beiden helpen om je op lange termijn beter te voelen. Bovendien, als de uiteindelijke beslissing is om de relatie met wederzijds goedvinden te beëindigen zonder een schuldige aan te wijzen, zal dat beide partners rust geven.

Bekijk uw eigen ideeën, wensen en ambities

De eerste stap in het communiceren van je kinderwens moet gebaseerd zijn op een diepe reflectie van je persoonlijke motieven. Inderdaad, de beslissing om een kind te krijgen mag nooit impulsief zijn. Daarnaast is het altijd nodig om een inschatting te maken van de middelen die je beschikbaar hebt voor hun opvoeding. Bijvoorbeeld geld, tijd, geestelijke gezondheid, etc.

Je moet ook nadenken over hoe je omgaat met de beslissing dat je partner geen kinderen wil. Als je bijvoorbeeld besluit je verlangen om ze te hebben op te geven, moet je nadenken of je daadwerkelijk met je partner kunt doorgaan zonder wrok tegen hem of haar te koesteren.

Overweeg ook of er een ander levenspad is dat je kunt volgen zonder kinderen te krijgen. Vraag jezelf ten slotte af waarom je eigenlijk de behoefte voelde om kinderen te krijgen. In feite moet je uitzoeken hoe je uiteindelijk wilt dat je toekomst op de lange termijn eruitziet.

Bezorgde vrouw

Forceer een beslissing niet

Natuurlijk hangt elke succesvolle conflictoplossing af van de veronderstelling dat niemand uiteindelijk het gevoel krijgt dat zijn rechten zijn geschonden. Daarom hoef je in dit scenario je kinderwens niet op te geven; je partner mag er ook niet onder druk mee instemmen.

Je moet voorkomen dat je valse verwachtingen of dubbelzinnigheden creëert of het probleem verlengt als de beslissing van je partner definitief is.

Als na het gesprek duidelijk wordt dat jullie wensen onverenigbaar zijn, is het misschien tijd om te overwegen of je je eigen weg kunt gaan. Aan de andere kant, als de uiteindelijke beslissing bevestigend is, heb je de volledige zekerheid dat je samen tot een gezonde, wederzijdse beslissing bent gekomen.

Uiteindelijk is er altijd een fundamentele factor in de oplossing van dit soort conflicten. Sterker nog, het is misschien wel de belangrijkste factor: goede communicatie.

Stellen die assertief communiceren, vermijden inderdaad veel meningsverschillen. Bovendien hebben ze een basis van begrip en eerlijkheid die de oplossing van eventuele conflicten en ruzies vergemakkelijkt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Angeles, L. (2010). Children and life satisfaction. Journal of happiness Studies11(4), 523-538.
  • Neal, A. G., Groat, H. T., & Wicks, J. W. (1989). Attitudes about having children: A study of 600 couples in the early years of marriage. Journal of Marriage and the Family, 313-327.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.