Mijmeren over geluk

Mijmeren over geluk

Laatste update: 17 augustus, 2016

In heel wat feelgood-boeken vind je de suggestie om het herhalen van mantra’s te gebruiken om geluk te vinden. Ze bieden je het volledige gamma aan: mantra’s om frustratie tegen te gaan, mantra’s tegen verdriet… herhaal ze voortdurend.

Maar maakt herhaling je werkelijk gelukkig? Herhaling zorgt inderdaad voor inprenting van een idee of gevoel. Het stimuleert het onderbewustzijn tot de uitspraak er deel gaat van uitmaken. Maar maakt het je werkelijk gelukkig? Ja, maar enkel als je al gelukkig bent.

Wist je dat als je hetgeen wat je voelt of reeds weet alsmaar herhaalt, zelfs onbewust, je deze overtuiging steeds sterker maakt? Gebruikmaken van dit proces wordt affirmeren genoemd en je zal merken dat het je na verloop van tijd beter doet voelen. Je bent namelijk voortdurend bezig om positieve berichten naar jezelf toe te sturen.  

Maar als je ongelukkig bent, moet je dan gebruik maken van affirmatie? Nee, want je zal er enkel chagrijniger en meer gefrustreerd door raken. Want je geest is pienter! Als je herhaalt waarvan je onderbewustzijn weet dat je het niet echt voelt of meent, dan zal je enkel meer woede en frustratie bereiken en niet het resultaat wat je van je praktijk verwachtte.

Er zijn zo veel soorten “geluk” als er mensen op aarde zijn

“Mijn geluk is dat ik waardeer wat ik heb en dat ik niet voortdurend verlang naar wat nu buiten mijn bereik ligt.”

-Leo Tolstoy-

Jouw geluk is uniek, want iedereen bekijkt en beschouwt geluk op zijn eigen manier. Het is geen standaard pakket of een concreet, tastbaar gegeven. Wat je familie of buren gelukkig maakt, kan helemaal verschillend zijn van wat jij leuk en heerlijk vindt.

Sommige mensen meten geluk af aan succes, voor anderen kan het beroemd zijn betekenen. Nog anderen willen rijkdom bereiken om gelukkig te kunnen zijn. Voor jou is het misschien je ideale partner ontmoeten, een fantastisch nieuw boek ontdekken of ‘ s avonds gezellig op de bank naar je favoriete muziek luisteren.

Je doorloopt ook de verschillende stadia van het leven waarin elk moment anders is. Je bent gegroeid sinds gisteren en je blijft alsmaar evolueren. Dat waar je vroeger blij van werd, kan je nu helemaal onverschillig laten of onberoerd laten. Je hebt jezelf nieuwe doelen gesteld en deze kunnen bereiken, zal bijdragen tot het geluksgevoel van vandaag.

De twee helften van geluk

Neem een moment voor jezelf en ga eerst eventjes na wat je nu precies gelukkig maakt. Leer je behoeftes en verlangens kennen, ontdek wat je doelen in het leven zijn en wat je graag wil bereiken. Dit proces zal je helpen om geluk te vinden.

Ben jij echter iemand die steeds de grenzen verlegt en steeds op zoek gaat naar nieuwe dromen, dan staat dit het vinden van geluk in de weg. Pas je denken aan, want je kan niet altijd op weg zijn. Soms is het nodig eventjes te stoppen en te genieten van hetgeen je reeds kon bereiken.  Leer te genieten van je prestaties. Waardeer het werk dat je reeds verzet hebt om doelen te bereiken. Je zal merken dat je op deze momenten intense emoties van gelukkig zijn zal ervaren. Je zal leren hoe goed het voelt om jezelf even te verwennen.

Daarna ga je terug voor meer. En dat is het proces dat je gelukkig maakt. Geniet van je succes. Ga dan opnieuw op pad om je nieuwe dromen te bereiken. Wees heel duidelijk over wat je wil gaan doen. Zijn je dromen echt de jouwe? Of ben je bang dat “buiten de hokjes” denken tot ongeluk zal leiden? Dat routine omzeilen je vast en zeker in de problemen zal brengen? Diep van binnen weet je wel dat dit niet het geval is als je de stem van je hart volgt.

De volgende stap is uitvoeren wat jij zelf wil gaan doen! Niet altijd makkelijk als je beslist om buiten de normale conventies om te gaan, maar als dit door je hart en verlangens ingegeven wordt, aarzel dan niet en volg je innerlijke stem. Wil je gaan voor dans, schilderen of fotografie? Neem de sprong en waag je kans.

Je hoeft daarvoor echter niet alles dat je reeds opgebouwd hebt achter te laten. Ga stap voor stap en bouw dit geleidelijk op. Bekijk telkens of je nieuwe beslissingen je gelukkig maken. Op deze manier win je de geluksloterij. Beslis om steeds meer tijd aan je nieuwe activiteiten te besteden en je zult merken dat je beslissing de moeite waard was.

Leer negatieve gevoelens los te laten

Schuif alles aan de kant wat je negatieve energie kost. Ga niet in op nutteloze discussies en leer om stress te vermijden. Dit veroorzaakt onnodige pijn. Het verhindert dat je helder observeert wat er om je heen gebeurt. Laat je niet afleiden of verblinden, zodat je niet meer in staat bent het goede en de kansen die er zijn te ontdekken.

Houd altijd je prioriteiten voor ogen en maak van gelukkig zijn je levensdoel. Natuurlijk is geld verdienen leuk, maar laat dit niet je enige doelstelling in je leven zijn. Gelukkig zijn is belangrijker en de rest volgt vanzelf. Richt al je energie en kracht daarom op het vinden van geluk.

“Geluk is de reis, niet de bestemming. Dus werk, maar focus je niet op het geld. Bemin alsof je nooit gekwetst zal worden. En dans alsof niemand je gadeslaat.”

-Anoniem-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.