Zeven merkwaardige en fascinerende feiten over Leonardo Da Vinci

Multidisciplinair, opmerkzaam en gedurfd. In dit artikel gaan we wat meer leren over Leonardo Da Vinci. Om dit te doen, zullen we zeven van de meest merkwaardige feiten over zijn leven en nalatenschap onderzoeken.
Zeven merkwaardige en fascinerende feiten over Leonardo Da Vinci

Geschreven door Francisco Jimenez Criado

Laatste update: 22 oktober, 2023

De belangrijkste figuren uit de geschiedenis staan meestal bekend om hun werken, ontdekkingen en uitvindingen. Ze hebben echter ook vaak andere interessante eigenaardigheden. Met dit in gedachten gaan we het hebben over zeven merkwaardige feiten over de grote Leonardo Da Vinci. Ze zullen je zeker verrassen.

We denken aan Leonardo Da Vinci als een van de belangrijkste kunstenaars aller tijden. Daarnaast was hij zowel uitvinder als geleerde. In feite was hij een extreem nieuwsgierig persoon die gepassioneerd probeerde oplossingen te vinden voor veel verschillende vragen over het leven. Sommige antwoorden die hij vond dienden zelfs als maatstaf voor een aantal van zijn artistieke creaties.

1. Hij had geen formele opleiding

Het zal je misschien verbazen om te horen dat Leonardo Da Vinci geen formele schoolopleiding had. Sterker nog, hij kreeg alleen een basisopleiding in zijn eigen huis.

Desondanks had hij een extreem hoog IQ. Dit betekende dat hij echt geïnteresseerd was om te leren en vooruit te komen. Als volwassene promootte hij theorieën over astronomie en enkele nogal merkwaardige profetieën.

Toen hij een tiener was, werkte hij met Andrea del Verrocchio in diens werkplaats. Hier leerde hij artistieke technieken en begon hij creatief te worden. Bovendien verdiepte hij zich ook in wiskunde en wetenschap. Tegelijkertijd was hij een bedachtzaam en zelfstandig persoon in zijn onderzoeks- en leerprocessen.

“Wie weinig denkt, vergist zich veel.”

-Leonardo Da Vinci-

tekening van Leonardo da Vinci
Pagina uit de notitieboeken van Leonardo da Vinci (1452-1519) waarop een gedemonteerd oorapparaat te zien is.

2. Kwaliteiten voor muziek

Leonardo was goed in muziek. Hoewel we de neiging hebben om zijn vaardigheden meer in andere disciplines te herkennen, was hij in feite een uiterst bekwame uitvoerder. Hij speelde graag op de zilveren lier, zong en droeg gedichten voor. Hij maakte zelfs zijn eigen composities in de stijl van de renaissance polyfonie van die tijd.

Leonardo vond zelfs een waterorgel uit. Het had houten pijpen die, samen met het water en een klavier, zeker op een orgel leken. Het had echter een eigenaardiger geluid dan wat we nu kennen.

3. Hij was een student menselijke anatomie

Leonardo maakte talloze anatomische tekeningen. Hij onderzocht het menselijk lichaam, de positie van de organen en hun functies, maar ook de spieren en gewrichten. In feite bleken zijn tekeningen zeer nuttig voor de artsen van die tijd.

Enkele van zijn meest merkwaardige tekeningen zijn die met betrekking tot de vorming van het leven in de baarmoeder. Hij tekende de positie van de baby, zijn vorm, geslachtskenmerken, enz. Met deze nauwkeurige tekeningen toonde hij een echt begrip van de ontwikkeling van het menselijk leven. In feite was het een fenomeen dat hem fascineerde.

4. Da Vinci was niet zijn echte achternaam

Door de geschiedenis heen stond hij bekend als Leonardo Da Vinci. Deze achternaam verwijst echter eigenlijk naar “De Vinci,” zijn geboortestad. In het algemeen hadden alleen mensen uit de hogere klassen een echte achternaam. De lagere klassen hadden namen die betrekking hadden op waar ze geboren waren.

Of soms hadden ze betrekking op hun fysieke kenmerken. Bijvoorbeeld blank, bruin of zwart. Hoe dan ook, nog een interessant stukje informatie hier is dat Leonardo buitenechtelijk was.



5. Hoe werken relatief weinig zijn

Leonardo neemt een bevoorrechte plaats in de kunstgeschiedenis in. Zijn werken zijn echter relatief weinig om zo’n positie te krijgen. Bovendien waren er verschillende schetsen die hij nooit heeft afgemaakt.

Hij was nauw verbonden met techniek (Spaanse link) en werkte als architect en militair ingenieur. In feite tekende hij plannen en schematische diagrammen van artefacten die in de strijd zouden dienen. Leonardo besteedde veel tijd aan doen, maar ook aan denken en ideeën uitbroeden.

“Ik ben onder de indruk geraakt van de urgentie van het doen. Weten is niet genoeg; we moeten het toepassen. Bereid zijn is niet genoeg; we moeten doen.”

-Leonardo Da Vinci-

6. De waarheid over de Vitruviaanse Man

De Vitruviaanse Man is de beroemde tekening uit een van Leonardo’s dagboeken. Het toont de ideale verhoudingen van het menselijk lichaam. De tekening is gebaseerd op de afmetingen van Vitruvius, de Romeinse architect. Het beschrijft hoe ze zouden moeten zijn, van top tot teen.

Dit alles leidde ertoe dat Leonardo zelf opnieuw ontdekte wat de wiskundige verhoudingen van het menselijk lichaam waren. Zijn illustratie liet dan ook de basissymmetrie van het lichaam zien.

Deze opvatting werd ook gezien in het oude Griekenland. Daarom was de Renaissance een van de tijdperken in de geschiedenis waarin de conceptuele waarden die typerend waren voor die tijd werden hersteld.

De Vitruviaanse man
De Vitruviaanse man

7. Hij beoefende forensische wetenschap

Een van de meest merkwaardige feiten over Leonardo Da Vinci was zijn interesse in forensische wetenschap. We weten dat hij talloze lichamen heeft ontleed om meer te weten te komen over de inwendige delen, de ordening van de organen en de organisatie van aderen, botten en spieren. Op basis van dit soort werk maakte hij tekeningen en commentaren die in die tijd van onschatbare waarde bleken te zijn.

Ondanks het feit dat hij nooit een medische praktijk heeft gehad, heeft hij talloze bijdragen geleverd. Deze gingen vergezeld van prachtige illustraties die als referentie dienden voor de verdere uitbreiding van medische kennis. Deze meester uit de Renaissance was echt ook een meester in veelzijdigheid.

We hopen dat je deze merkwaardige feiten over Leonardo Da Vinci met plezier hebt gelezen. Er zijn er echter nog veel meer. Inderdaad, zonder twijfel heeft Da Vinci een onuitwisbare stempel gedrukt op onze geschiedenis.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • AM, José. Anatomía y Leonardo da Vinci. Yale J Biol Med. 2001; 74 : 185–95.
  • Gálvez, C. (2017). Leonardo Da Vinci: cara a cara. Aguilar. Madrid.
  • García Sánchez, L. (2014). Leonardo Da Vinci. Susaeta. Madrid.
  • Valencia Giraldo, Asdrúbal (2004). El ingeniero Leonardo da Vinci. Revista Facultad de Ingeniería Universidad de Antioquia, (32), 114-134. [Fecha de Consulta 27 de Agosto de 2021]. ISSN: 0120-6230. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=43003211

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.