5 geweldige citaten van Leonardo da Vinci

Wat het meeste opvalt aan deze citaten van Leonardo da Vinci, is hoezeer hij geloofde in menselijke wilskracht. In zijn tijd dachten veel mensen dat de wereld bestond en bewoog vanwege bovennatuurlijke krachten. Leonardo vierde echter de kracht van de mens.
5 geweldige citaten van Leonardo da Vinci

Laatste update: 14 januari, 2019

Deze citaten van Leonardo da Vinci laten ons slechts een klein deel zien van de persoon die deze grote man was. Vandaag de dag wordt hij door velen beschouwd als een van de grootste genieën aller tijden.

Hij was buitengewoon intelligent en gebruikte zijn intellect op bijna elk gebied van menselijke kennis. Er zijn door de geschiedenis heen maar weinig beroemde mensen geweest die net zo veelzijdig waren als hij.

Da Vinci was een uitvinder, een onderzoeker en een onwankelbare humanist. Zijn nieuwsgierigheid kende geen grenzen. Ook had hij een werkelijk onbreekbare geest. Zijn verlangen naar kennis was groter dan zijn verlangen naar een comfortabel leven en daarom weigerde hij om zijn zoektocht naar kennis ooit te staken.

Deze citaten van Leonardo da Vinci onthullen een denker die nadacht over de zin van het leven, waarden en de wereld. Hij was dynamisch, wispelturig, uitdagend en had enorm veel gevoel voor humor. Laten we daarom eens iets dieper ingaan op zijn eigen woorden.

Want als je eenmaal gevlogen hebt, zal je over de aarde lopen met je ogen naar de lucht gekeerd, want daar ben je geweest en daar verlang je naar terug.”

-Leonardo da Vinci-

De beste citaten van Leonardo da Vinci

1. Mensen kunnen worden verdeeld in drie klassen

Er zijn drie klassen mensen: zij die zien, zij die zien wanneer iemand het hen laat zien, zij die niet zien.

-Leonardo da Vinci-

Dit is een van die citaten van da Vinci die de mensheid een vraag stelt. Het is duidelijk dat da Vinci met ‘zien’ niet verwijst naar de fysieke handeling, maar het gebruikt als een metafoor voor het begrijpen van de werkelijkheid. Da Vinci verwijst naar het idee zich bewust te zijn van wat er om ons heen en in de wereld bestaat.

Degenen die ‘zien’ zijn degenen die in staat zijn om de werkelijkheid in de brede zin te visualiseren. Degenen die alleen zien wat hen wordt laten zien, zijn geconditioneerd om altijd door anderen te zien. Tot slot weigeren degenen die niet in staat zijn om het simpele te zien, te begrijpen wat de wereld hen vertelt.

Geblinddoekt meisje houdt maan vast

2. Glimlach en lach

Als het mogelijk is, moet je proberen om zelfs de doden aan het lachen te maken.

Leonardo da Vinci was een onverbeterlijke grappenmaker. Hij hield ervan om anderen aan het lachen te maken en hield er ook van om ten koste van anderen te lachen. Er doet zich zelfs een verhaal de rondte dat de beroemde Lijkwade van Turijn niets meer is dan een grap die Da Vinci nog altijd met de mens uithaalt.

Hoe het ook zij, dit is een citaat van da Vinci dat zijn speelse aard tot uitdrukking brengt. Hiermee laat hij zien dat lachen volgens hem een onmisbaar ingrediënt en een gevolg van een goed leven is. Om te lachen moet je slim, ruimdenkend en eenvoudig zijn. Zelf beschikte da Vinci over al deze eigenschappen.

Tekeningen van Leonardo da Vinci

3. Theorie en praktijk

Degenen die verliefd worden op de praktijk zonder wetenschap zijn als een zeeman die zonder een helm of een kompas een schip betreedt en die nooit zeker weet waar hij naartoe gaat.”

Niemand is meer in de positie om over dit onderwerp te spreken dan da Vinci. In feite kwam zijn passie voor kennis voort uit zijn besef van zijn onwetendheid. Dit maakte het mogelijk voor hem om informatie te extraheren.

Tegelijkertijd was da Vinci een groot uitvinder. Dit betekent dat hij zijn kennis moest toepassen om met concrete oplossingen te komen. Hij begreep daarom meer dan wie ook de dynamische en intieme relatie tussen theorie en praktijk en tussen opdrachtgevers en hun toepassing.

4. Een citaat van da Vinci over plezier

Het grootste genot is de vreugde iets te begrijpen.

Dit is een van de mooiste citaten van Leonardo da Vinci. Het is misschien ook wel het citaat dat zijn wetenschappelijke geest en zijn passie voor ontdekking en creativiteit het beste weerspiegelt.

Waarschijnlijk besteedde hij uren aan het vinden van antwoorden op al zijn vragen. Hierdoor was hij intiem vertrouwd met hoeveel genot het bracht om iets te begrijpen.

Wanneer we iets begrijpen, voelen we een diepe tevredenheid. Dit geeft ons een gevoel van vrijheid en lichtzinnigheid. Begrip betekent het oplossen van de onzekerheid die onwetendheid creëert.

Het geeft ons ook meer controle en bevrijdt ons van de last die niet-weten veroorzaakt. Het is in feite een nobel genoegen. Begrip vergroot het geluk van degenen die het ervaren.

5. Een toeschouwer of een deelnemer zijn

Het is mij al lang geleden opgevallen dat succesvolle mensen zelden achterover leunden en zich de dingen lieten overkomen. Ze traden naar buiten en stuitten op dingen.

Man houdt gloeiende maan vast

Met deze woorden wil da Vinci zeggen dat passiviteit het erg moeilijk maakt om je verlangens te vervullen. Toeschouwer zijn kan op bepaalde momenten in je leven nuttig zijn, als je echter voor altijd een toeschouwer blijft, kan op een gegeven moment je motivatie en drijfveer wegebben.

Het is interessant dat Da Vinci het heeft over het kunnen laten gebeuren van dingen. In dit citaat schijnt hij licht op het idee dat je met je wilskracht dingen kunt laten gebeuren. Mensen kunnen de werkelijkheid veranderen door middel van hun handelingen. Dit heeft ook te maken met het principe van autonomie en vrijheid.

Er zijn zoveel citaten van Leonardo da Vinci die ons laten zien hoe ongelooflijk slim deze man was. Hoewel we hem in eerste instantie kennen als een schilder en uitvinder, komt een groot deel van zijn nalatenschap en grootsheid voort uit de levensfilosofie die hij aannam en propageerdeWellicht ook interessant voor jou

De tragedie van een man die zijn tijd ver vooruit was: Leonardo da Vinci
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De tragedie van een man die zijn tijd ver vooruit was: Leonardo da Vinci

Carlos Blanco laat ons kennismaken met Leonardo da Vinci, een man die geboren werd met de gave om alles te weten wat binnen zijn bereik lag, en mee...


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gelb, M. J. (1999). Inteligencia genial: 7 principios claves para desarrollar la inteligencia, inspirados en la vida y obra de Leonardo da Vinci. Editorial Norma.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.