Lijd jij aan ouderlijke gaslighting?

Had je ouders die je lieten twijfelen aan je waarde? Hebben ze je emoties ontkracht? Lieten ze je geloven dat er iets mis met je was? De praktijk van gaslighting komt niet alleen voor in relaties tussen paren, het komt ook buitengewoon vaak voor in gezinnen.
Lijd jij aan ouderlijke gaslighting?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 08 december, 2022

“Jij hebt geen problemen, ik ben het, je vader die alle zorgen heeft.” “Het is jouw schuld dat moeder een slecht humeur heeft, je bent zo ondeugend.” “Er is niets mis met je, je bent gewoon een zeurpiet.” Dit zijn maar een paar kleine voorbeelden van hoe ouders de wil, identiteit en emoties van hun kind kunnen overrulen. Ouderlijke gaslighting is een wreed fenomeen, maar komt helaas vaak voor.

We koppelen de praktijk van gaslighting vaak aan romantische relaties. Er is echter een verborgen en stille werkelijkheid die dagelijks voorkomt. Het betreft de ouders die geraffineerde manipulatietechnieken op hun kinderen loslaten en hen veel angsten en onzekerheden bijbrengen. Het is een duidelijke vorm van vakmanschap van psychologisch misbruik met ernstige gevolgen.

In feite zijn er veel mensen die de volwassenheid bereiken en problemen met zich meeslepen waarvan ze niet weten hoe ze die moeten identificeren of aanpakken. Inderdaad, hoe schokkend het ook lijkt, de slachtoffers van ouderlijke gaslighting hebben vaak vele jaren nodig om zich bewust te worden van dit soort misbruik.

Ze hebben meestal een gebrek aan zelfvertrouwen en zijn emotioneel kwetsbaar. Dat komt omdat hun disfunctionele families zich gedragen als sekten, die een veto uitspreken en hun persoonlijkheid nietig verklaren.

Er zijn verschillende manieren van gaslighting, maar die waarbij een ouder het op zijn eigen kinderen toepast, hebben een langduriger effect. Het beïnvloedt de ontwikkeling van hun identiteit en hun psycho-emotionele welzijn.

Vader en zoon
Sommige vormen van misbruik gaan verder dan slaan of beledigen. Minachting tonen of iemand emotioneel tenietdoen is ook een vorm van misbruik.

Hoe kun je zien of je slachtoffer bent geworden van ouderlijke gaslighting

Ouderlijke gaslighting wordt gedefinieerd als de praktijk waarbij een of beide verzorgers van een kind een specifieke vorm van emotioneel misbruik uitoefenen. Het is het soort dat het kind doet twijfelen aan wat het voelt, wie het is, en zelfs aan wat het nodig heeft. In feite betwijfelen en manipuleren volwassenen alles wat hun kinderen betreft om macht over hen te krijgen.

Hoewel deze term een recente toevoeging lijkt aan het psychologische vocabulaire, moet worden opgemerkt dat hij goed is onderzocht door de American Psychological Association. Er is ook veel uitgebreide onderzoeksliteratuur over de mechanismen van deze slinkse manipulatietechniek.

Werken (Engelse link) zoals die van Dr. Domina Petric leggen bijvoorbeeld uit dat gaslighters de zogenaamde knooptheorie toepassen. In deze gevallen belemmert de misbruiker het psychologisch en emotioneel functioneren van hun slachtoffers. In feite boycotten ze hen tot het punt dat ze aan zichzelf gaan twijfelen, waardoor hun identiteit, waarden, krachten en zelfs behoeften vervagen.

Dus, hoe kun je zien of je leed (of nog steeds lijdt) onder ouderlijke gaslighting? We geven je enkele aanwijzingen.

Achter de gaslichter schuilt een disfunctioneel gezin dat geregeerd wordt door een of twee narcistische ouders.

1. Ze maakten je op alle mogelijke manieren ongeldig

Het wapen bij uitstek van de gaslichter is tenietdoening in welke vorm dan ook. Het is een eenvoudige en effectieve strategie waarmee ze hun slachtoffers onder controle houden. Het is begrijpelijk dat het bijzonder schokkend is wanneer het door ouders op hun kinderen wordt toegepast.

Psychologische ongeldigverklaring laat het kind geloven dat wat het voelt en denkt niet relevant is. Ze geloven dat hun emoties en gedachten verkeerd zijn, geen logica bevatten en onbelangrijk zijn. Als je gaslighting ouders hebt of had, zul je waarschijnlijk ooit de volgende soort zinnen gehoord hebben:

  • Je overdrijft.
  • Je bent te gevoelig.
  • Ik zeg het omdat je absoluut geen idee hebt… je hebt gewoon geen idee van het leven.
  • Je hebt nergens verstand van, je bent veel te naïef.
  • Wat je voelt is belachelijk.
  • Je slaat nergens op.
  • Je raakt over alles overstuur, met jou valt niet te praten.
  • Stop met overreageren.

2. Je ouders bepaalden hoe je was en hoe je je voelde

Een efficiënte manier om een individu teniet te doen is voor hem te spreken, waardoor hij beroofd wordt van zijn stem en de mogelijkheid om zich uit te drukken. Bij ouderlijke gaslighting spreken verzorgers voor hun kinderen en verklaren ze hoe ze zijn, hoe ze zich voelen en wat ze nodig hebben.

In feite maken ze hen tot marionetten die ze naar believen manipuleren. Ze doen dat in het bijzijn van anderen en ook in de huiselijke omgeving. Dit vertaalt zich in zinnen als de onderstaande.

  • Je bent een verantwoordelijk kind en daarom moet je thuisblijven.
  • Jij bent een goed en gehoorzaam meisje.
  • Je houdt van wetenschap en wiskunde, daarom stop je met het lezen van strips en tekenen.
  • Er is niets mis met je, ga gewoon door met je huiswerk en vergeet al deze onzin.
  • Je bent gewoon moe. Ga meteen naar bed.
  • Je bent boos om wat ik zei, je bent gewoon een zeurpiet.

3. Instabiliteit en tegenspraak zijn een constante

Verwarring, leugens en frustratie. In dit type disfunctionele omgeving is instabiliteit een constant element, samen met tegenstrijdig gedrag.

Een veelvoorkomende praktijk is om vandaag het ene te zeggen en morgen het tegenovergestelde te bevestigen. Als je bijvoorbeeld de ene dag naar het park mocht, werd je de volgende dag uitgescholden omdat je iets vroeg waarvan je wist dat het verboden was.

Dit soort inconsistentie creëert een chaotische ondergrond waarin kinderen niet weten waar ze zich aan vast moeten houden. Ze leven in constante onzekerheid, niet wetend of ze van de ene op de andere dag geprezen of gestraft zullen worden.

Ons bewust zijn van het probleem dat we met onze verzorgers hebben ervaren en accepteren dat we er nooit verantwoordelijk voor waren, is de eerste stap naar genezing.

Man in therapie
Ouderlijke gaslighting vertaalt zich vaak in een posttraumatische stressstoornis

Kun je ooit herstellen van ouderlijke gaslighting?

Je zult je er als volwassene waarschijnlijk van bewust zijn of je gaslightende ouders had of niet. Misschien heb je er nu zelfs nog mee te maken. Wat kun je er dan aan doen?

  • Slachtoffers van gaslighting lijden vaak aan psychische stoornissen zoals een posttraumatische stressstoornis. Dit kan je gevoel van eigenwaarde en zelfs de fundamenten van je eigen identiteit ondermijnen.
  • Je moet de schade die je is aangedaan erkennen. In feite moet je begrijpen dat het een vorm van psychologisch misbruik is.
  • De enige manier om te genezen, weer op te bouwen en de controle over je leven terug te krijgen is door middel van psychologische therapie. Ook door een gezonde afstand te nemen van de gaslighter.
  • Natuurlijk is het vaak niet gemakkelijk om afstand te nemen of je af te sluiten van een ouder die je al tientallen jaren manipuleert. Ze zullen waarschijnlijk hun toevlucht nemen tot slachtofferschap en bedreigingen. In feite moet je erop voorbereid zijn dat ze de meest kundige strategieën toepassen. Het zal helpen om duidelijk te zijn over wat voor soort relatie je met hen wilt onderhouden. Bijvoorbeeld of je alleen telefonisch contact wilt onderhouden, hen minder vaak wilt zien, of permanent afstand wilt nemen.

Zorg er ten slotte voor dat je de steun zoekt van je vrienden, partner en anderen om je te helpen de wonden van gisteren, die nog steeds je heden conditioneren, dicht te schroeien.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Petric, Domina. (2018). Gaslighting and the knot theory of mind. 10.13140/RG.2.2.30838.86082.
  • Sweet PL. The Sociology of Gaslighting. American Sociological Review. 2019;84(5):851-875. doi:10.1177/0003122419874843
  • Yalom, I. (2012). Love’s Executioner & Other Takes of Psychotherapy. New York, NY: Basic Books

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.