Kunstmatige intelligentie ligt om de hoek

oktober 24, 2019

Kunstmatige intelligentie is iets dat de aandacht trekt van veel slimme geesten over de hele wereld. Op dit moment weten we niet precies hoe ver ze zijn gekomen. Alle stappen vooruit zijn meestal geheime informatie, we krijgen dus alleen te weten wat ze willen dat we weten. Sommige van de vorderingen op dit gebied zijn inmiddels echter wel publieke kennis.

We weten bijvoorbeeld dat ze kunstmatige intelligentie toepassen op allerlei soorten repetitieve activiteiten. Het zal dan ook niet zo lang meer duren voordat dit soort banen volledig worden overgenomen door robots. Dat zal echter slechts het begin zijn van een komende revolutie, waarin steeds fijner afgestemde apparaten de hoofdrol zullen spelen.

“Er is nooit een computer ontworpen die zich bewust is van wat hij doet; het grootste gedeelte van de tijd zijn wij dat echter zelf ook niet.”

Marvin Minsky

We weten nog steeds niet precies wat voor invloed deze veranderingen op onze cultuur zullen hebben. Wat we echter wel weten is, dat kunstmatige intelligentie, net als technologische vooruitgang, grote veranderingen met zich mee zal brengen in ons dagelijks leven. En deze veranderingen zijn allemaal veel dichterbij dan veel mensen denken.

Gezicht van een vrouw en een robot

Kunstmatige intelligentie en kijken naar de toekomst

Antonio Orbe is een psycholoog en expert op het gebied van kunstmatige intelligentie. Hij publiceerde een boek genaamd Una mirada al futuro (Kijken naar de toekomst). In dit boek probeert hij te omschrijven hoe de wereld er op de korte en middellange termijn uit zal zien.

Als we zijn andere gedachten even aan de kant schuiven, is hij van één ding zeker, en dat is dat er veel banen snel zullen verdwijnen. Het eerste gevolg is dan ook ongelijkheid. Sommige mensen zullen geen baan hebben. Er zullen politieke, economische en sociale middelen voor nodig zijn om deze nieuwe situatie aan te pakken.

Orbe heeft echter een optimistische kijk op het geheel. Hij zegt namelijk dat het de moeite waard is om na te denken over een nieuwe wereld waarin niet alles draait om werk. In plaats daarvan kunnen vermaak en recreatie een grotere rol gaan spelen. Als dat zou gebeuren, zouden we dingen kunnen gaan doen om iedereens welzijn te verbeteren door middel van samenwerkingsomgevingen.

Mensen concurreren met technologie

Orbe zegt echter ook dat de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie kan leiden tot een concurrentiestrijd tussen technologie en mensen. Veel van de banen die mensen hebben, zullen namelijk kunnen worden overgenomen door machines. Dit gegeven zou echter niet alleen van toepassing zijn op de werkwereld, maar ook op ons persoonlijke leven.

Zo heeft Orbe het over hoe moeilijk het kan zijn voor sommige mensen om zich aan te moeten passen aan nieuwe technologieën. Deze nieuwe technologieën zullen namelijk al heel snel geïntroduceerd worden. En dit houdt in dat we ons er permanent aan moeten aanpassen. Hoewel dit in de meeste gevallen succesvol gebeurt, is het op sociaal niveau iets ingewikkelder.

Kunstmatige intelligentie gaat namelijk in volle vaart vooruit, terwijl samenlevingen helemaal niet zo snel vooruitgaan. Uiteindelijk zou dit dan ook een bron van instabiliteit en spanning kunnen zijn.

Kunstmatige intelligentie en de hersenen

De toekomst van kunstmatige intelligentie

Orbe is niet echt bang dat robots in de toekomst de hele wereld zullen overnemen (een angst die deels voortkomt uit science-fictionfilms en deels uit gezond verstand). Hij zegt dat we nog steeds ver verwijderd zijn van ‘algemene’ kunstmatige intelligentie. Dat zou zijn wanneer robots elk probleem dat je hen voorschotelt op eigen houtje kunnen oplossen.

Wat we nu hebben is een specifieke kunstmatige intelligentie. Dit soort intelligentie kan alleen specifieke taken uitvoeren. Hoewel het deze taken buitengewoon goed uitvoert, kan het niet verder gaan dan dat. De technologische ontwikkelingen van onze tijd richten zich op bepaalde kunstmatige intelligentie.

Dit is ook een van de redenen waarom veel verschillende soorten banen over zullen worden genomen door kunstmatige intelligentie.

Robot die drankjes serveert

Theoretisch gezien bestaat er een grote kans dat kunstmatige intelligentie op een dag een bewustzijn krijgt. Dit zou betekenen dat een machine in feite alle intellectuele capaciteiten van een mens kan nabootsen. Gezien onze huidige positie, zal het echter nog wel een poosje duren voordat we zo ver zijn.

Tot slot heeft Orbe het ook over enkele interessantste aspecten van kunstmatige intelligentie. Zo zegt hij dat het ons dwingt onszelf af te vragen wat het precies betekent om mens te zijn.

Als machines het kunnen, waar ben ik dan toe in staat? Welke waarde of effect hebben mijn acties in deze context? Wat onderscheidt mij van een machine? Dit zijn vragen die tegenwoordig belangrijker zijn dan ooit tevoren…