Kudzu: een macrobioticum dat je geest en lichaam ten goede kan komen
Kudzu is een macrobiotisch voedingsmiddel. Men win dit uit een plant die inheems is op het Aziatische continent. Het is erg populair in Japan en heeft zich geleidelijk verspreid naar andere culturen en landen. Mensen gebruiken het vaak als voedingssupplement omdat men gelooft dat de consumptie ervan bepaalde voordelen voor de gezondheid kan opleveren.
Je moet echter altijd in gedachten houden dat alle soorten voedingssupplementen slechts de kers op de taart zijn. Daarom moet je ervoor zorgen dat je een gezond algemeen voedingspatroon hebt. Zo voorkom je een tekort aan essentiële voedingsstoffen die je nodig hebt voor een goede algehele gezondheid. Anders kun je inefficiënties ervaren in het functioneren van de organen van je lichaam.
Kudzu
Kudzu is een voedingsmiddel dat men verkrijgt uit de plant Pueraria Lobata, een groente uit de peulvruchtenfamilie. In de traditionele Chinese geneeskunde staat het bekend als gé gén en wordt het beschouwd als een van de 50 essentiële kruiden die nodig zijn voor een goede gezondheid.
Normaal gesproken consumeren mensen het in poedervorm, opgelost in vloeistof. Je kunt het ook als ingrediënt toevoegen aan voedingsmiddelen zoals soepen en sauzen. Het kan zelfs gemengd worden met koffie of thee. Daarnaast wordt het op de markt gebracht in capsulevorm.
Voordelen van kudzu
Vervolgens bespreken we de belangrijkste voordelen van de consumptie van kudzu en de mening van de wetenschappelijke wereld over deze specifieke plant. Vergeet echter niet dat je dit product alleen moet gebruiken in de context van een goed uitgebalanceerd dieet.
Helpt ziekten te voorkomen
Volgens een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Biomedicine & Pharmacotherapy, bevat kudzu een groot aantal fytochemische verbindingen. Dit zijn elementen die de ontwikkeling van bepaalde complexe ziekten zouden kunnen helpen voorkomen.
Ze zijn in staat om de vorming van vrije radicalen en de daaropvolgende ophoping ervan in het lichaam te neutraliseren. Dit beschouwt men als gunstig voor de gezondheid.
Kudzu bevat veel van de flavonoïden die ook aanwezig zijn in andere voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong. Als je sport kan het nuttig zijn, omdat activiteit helpt bij het moduleren van de ontstekings- en oxidatiemechanismen in je lichaam.
Kan hoofdpijn bestrijden
In werkelijkheid is het bewijs hiervoor schaars. Toch beweert de traditionele Chinese geneeskunde dat de inname van kudzu hoofdpijn kan voorkomen en bestrijden. De waarheid is echter dat de pathofysiologie van migraine en soortgelijke problemen nog steeds veel vragen oproept. Daarom is het nog niet mogelijk geweest om deze theorie te bevestigen.
Verbetert de darmtransit
Kudzu kan problemen als diarree, constipatie en brandend maagzuur helpen bestrijden. Het bevat een bepaalde hoeveelheid onoplosbare vezels, naast prebiotische verbindingen (Engelse link).
Het is aangetoond dat deze helpen de dichtheid van de bacteriën in het spijsverteringskanaal te verhogen. Dit brengt men ook in verband met een lagere incidentie van problemen die te maken hebben met het centrale zenuwstelsel.
Het zou vermoeidheid kunnen bestrijden
In China heeft kudzu de reputatie een revitaliserend element te zijn. Men gelooft dat het een effect kan genereren dat vergelijkbaar is met dat van koninginnengelei. In feite wordt het gebruikt om lichamelijke zwakte en vermoeidheid te bestrijden.
Dit soort symptomen kunnen echter veroorzaakt worden door een tekort aan essentiële voedingsstoffen. Als er dus geen grotere toevoer van deze voedingsstoffen wordt verkregen, zal het probleem niet worden opgelost door kudzu alleen.
Kudzu, een voedingsmiddel dat veel eigenschappen kan hebben
Zoals je kunt zien, kan de kudzuwortel een reeks positieve effecten hebben op je algehele gezondheidstoestand. Toch zijn de effecten nog niet bewezen. Er zijn nog maar weinig onderzoeken gedaan naar deze wortel en er is meer onderzoek nodig om bepaalde twijfels weg te nemen. Bovendien is het niet duidelijk of de inname ervan risico’s met zich meebrengt.
Tot slot moeten we vermelden dat het wordt aanbevolen om de consumptie van kudzu tijdens de zwangerschap en borstvoeding te vermijden. Het is namelijk niet bekend hoe het de foetus kan beïnvloeden via de placenta.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Wang, S., Zhang, S., Wang, S., Gao, P., & Dai, L. (2020). A comprehensive review on Pueraria: Insights on its chemistry and medicinal value. Biomedicine & pharmacotherapy = Biomedecine & pharmacotherapie, 131, 110734. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2020.110734
- Holscher H. D. (2017). Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut microbes, 8(2), 172–184. https://doi.org/10.1080/19490976.2017.1290756