Kleuren is een therapeutisch genoegen

Kleuren, iets dat de meeste mensen associëren met de kindertijd, is een therapeutisch genoegen. Lees er alles over in dit artikel!
Kleuren is een therapeutisch genoegen

Laatste update: 04 februari, 2023

Kleuren, de eenvoudige handeling van het oplichten van kale oppervlakken is een oefening van bevrijding. Daardoor we ons kunnen verbinden met ons innerlijk.

Het is goed mogelijk dat je kleuren associeert met je kindertijd. De geur van potloden en die tekeningen die klaar liggen om tot leven te komen, zijn zeker een verleden dat ons allen zeer dierbaar is. Maar de laatste jaren is de kunst van het kleuren meer geworden dan alleen een taak die uitsluitend voor kinderen bestemd is.

Kleuren is een therapeutische en revaliderende oefening die kan helpen bij de behandeling van een verscheidenheid aan aandoeningen en ziekten. Niet alleen dat, buiten de klinische omgeving herontdekken volwassenen de plezierige activiteit van het kleuren, wat heeft geleid tot een uitbarsting in de publicatie van fantastische kleurboeken gericht op een volwassen publiek.

Het doel? Ze noemen het de kunst van anti-stress, maar de waarheid is dat het veel verder gaat dan dat. Kleuren leidt onze geest naar fantasiewerelden en we zijn in staat ons los te koppelen van onze dagelijkse problemen en te genieten van een eenvoudige handeling.

Jonge auteurs als Johanna Basford vertegenwoordigen een trend van vandaag die een enorme impact heeft. Twee van haar boeken, The Secret Garden en The Enchanted Forest, hebben miljoenen volwassenen geboeid door de therapeutische en bevrijdende kunst ervan.

Kleuren

Kleuren, een therapie met veel klinische voordelen

De meeste mensen die deze boeken kopen, willen gewoon genieten van de eenvoudige teken- en schilderkunst. Kleuroefeningen zijn namelijk ook van groot belang geweest op het gebied van cognitieve revalidatie.

Mensen met verschillende soorten dementie of neurologische ziekten, kunnen baat hebben bij deze oefening. Het helpt de psychomotorische coördinatie en ruimtelijke oriëntatie verbeteren. Het is een eenvoudige oefening die een toestand van innerlijke rust opwekt. Ook helpt het hen cognitieve basisprocessen te ontwikkelen, zoals concentratie op een taak, creativiteit en motivatie.

Kleuren creëert ook een innerlijke verbinding waarbij de geest en de achtergrond van de externe omgeving even stilstaan, en de persoon harmoniserende gevoelens ervaart door middel van kleur, waardoor angst of stress worden verlicht.

Kinderen met verschillende behoeften en gebreken kunnen bijvoorbeeld baat hebben bij de oefening van het inkleuren van mandala’s. Dit is een activiteit waarvan al is vastgesteld dat ze psycho-pedagogische voordelen heeft.

Kleuren is een stille handeling die een innerlijke poëzie oefent door middel van meerdere emoties, en ineens lijkt de wereld te kloppen. We kunnen allemaal van deze oefening profiteren.

Een eenvoudige dagelijkse daad van bevrijding

De trouwe aanhangers van deze kunst laten zien dat het een taak is die even ontspannend als plezierig is.

De handeling van het openen van kale kleurplaten, waar we worden uitgenodigd om in complexe fantasiewerelden te duiken, is op zichzelf al spannend.

Mandala's

Sommige mensen kiezen voor een stift, anderen voor potloden of kleurpotloden. De mening is altijd unaniem: we hebben te maken met een kunstvorm die op een heel elementaire manier omgaat met stress. Dat komt doordat het al deze dimensies te bieden heeft:

  • Bij het kleuren oefenen we beide hersenhelften. Het coördineert verbeelding met logica, nauwkeurigheid met inventiviteit, en concentratie met innerlijke vrijheid.
  • We hoeven niet te kleuren om onszelf te bevrijden van dwangmatige stress. Dat wil zeggen, deze boeken zijn niet alleen voor hen die een leven leiden van druk en angst. Absoluut niet. De meesten kiezen ze om hun esthetische schoonheid, en omdat kleuren op zijn beurt de artistieke en creatieve kant oproept die we allemaal hebben.
  • Iedereen verdiept zich in deze tekeningen, hetzij uit nieuwsgierigheid, hetzij omdat hij of zij een passie voor kunst voelt. Wat het ook is, de overeenstemming lijkt unaniem te zijn over de “ontspannende” voordelen.
  • Kleuren “geneest” nog vele andere aspecten. Het kan veel innerlijke emoties ontsluiten terwijl het ons leidt op een wandeling door kleur. Het dwingt ons bepaalde tinten te kiezen die op de een of andere manier onze stemming weergeven.

Carl Gustav Jung

Soms, wanneer verschillende vormen van meer geleide therapie lijken te falen, stellen activiteiten als kleuren de persoon in staat te genieten van een kort moment van onafhankelijkheid tijdens hun tijd van eenzaamheid.

Als interessant gegeven vertellen we je dat Carl Gustav Jung zich verdiepte in de kunst van het kleuren van mandala’s. Volgens hem oefenen de cirkelvormige afbeeldingen een helend proces uit voor de ziel, vandaar de magie ervan.

Daarom bevat de overgrote meerderheid van de boeken die tegenwoordig verkocht worden altijd fascinerende voorstellingen die bijna nooit een cirkelvorm missen, maar het blijven mandala’s.

Als je tekent of kleurt oefen je de geest. Wat we eerst doen is informatie vinden, de tekening zelf verinnerlijken, en dan kleuren kiezen op basis van persoonlijke begeleiding. En terwijl we dat doen, mediteren we, ordenen we onze gedachten en laten we spanning los….Kan er iets beters zijn?

Afbeeldingen met dank aan Johanna Basford.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.