Kenmerken van mensen met een laag zelfbeeld

Onveiligheid, gebrek aan assertiviteit of angst voor negatieve oordelen zijn de belangrijkste kenmerken van mensen die zichzelf laag inschatten.
Kenmerken van mensen met een laag zelfbeeld

Laatste update: 26 november, 2021

Het gevoel van eigenwaarde, een dimensie die gevoelig is voor gebeurtenissen – zowel intern als extern – varieert gedurende je hele leven. Dit gebeurt omdat de perceptie van je persoonlijke waarde nauw verbonden is met de positieve en negatieve mijlpalen van je geschiedenis. In dit artikel onderzoeken we de belangrijkste kenmerken van mensen met een laag zelfbeeld en geven we tips om hieraan te werken.

Zelfrespect kan worden opgevat als de manier waarop je over jezelf oordeelt. Het kan positief of negatief zijn.

Veel van de negatieve oordelen die je over jezelf velt, zijn het resultaat van de vergelijking tussen je ‘echte zelf’ en een ‘ideale zelf’. Soms is dit ideaal opgebouwd uit ambitieuze modellen van schoonheid, roem en rijkdom. Als het echter niet gebaseerd is op je echte kenmerken, kan het een negatieve invloed hebben op hoe je over jezelf denkt.

Deze beoordelingen die je over jezelf maakt, zijn subjectief en vaak geladen met een hoge emotionaliteit. Met andere woorden, ze zijn nauw verbonden met de gevoelens die je voor jezelf ervaart.

Een van de belangrijkste kenmerken van mensen met een laag zelfbeeld is negatief praten over jezelf. In feite brengen ze een interne dialoog tot stand waarin hun prestaties, groei of inspanningen – de elementen die goed van hen spreken – worden weggelaten.

Op deze manier voedt hun dialoog emoties zoals onzekerheid en twijfel aan zichzelf. Andere karakteristieke kenmerken beschrijven we hieronder.

1. Onzekerheid en gebrek aan zelfvertrouwen

Mensen met een laag zelfbeeld zijn vaak onzeker en besluiteloos. Het kan voor hen moeilijk zijn om beslissingen te nemen of risico’s te nemen, omdat ze bang zijn ongelijk te hebben en fouten te maken. Daardoor ervaren ze voortdurend schuldgevoelens en spijt, zowel voor de fouten die ze hebben gemaakt als voor de kansen die ze hebben gemist.

Man piekert

2. Angst voor negatieve oordelen

In verband met het bovenstaande, tonen mensen met problemen met het gevoel van eigenwaarde overmatige bezorgdheid over wat ze zeggen. Met andere woorden, ze hebben de neiging om rekening te houden met wat volgens hen de mening van anderen is, waardoor ze er te veel belang aan hechten.

Bovendien zijn ze bang om negatief beoordeeld te worden. Dit zorgt er vaak voor dat ze inactief worden. Dat komt omdat de angst voor een negatief oordeel en fouten hen verlamt en ze geen enkele taak kunnen voltooien. Bovendien kan deze vorm van onzekerheid zich vaak in hun professionele leven projecteren en dit aanzienlijk schaden.

3. Vermijdend gedrag

Het is ook mogelijk dat deze angst vermijdingsgedrag naar nieuwe uitdagingen aanmoedigt vanwege faalangst en het maken van fouten. Er kan ook de neiging zijn om op de achtergrond te willen blijven, onzichtbaar te willen zijn en zo de aandacht niet op zichzelf te willen vestigen. Sommige mensen met een laag zelfbeeld zijn ook verlegen en hebben moeite om hun gevoelens te delen.

4. Gebrek aan assertiviteit

Een kenmerk van een laag zelfbeeld is vaak een gebrek aan assertiviteit. Met andere woorden, een verminderd vermogen om hun wensen en behoeften duidelijk te uiten.

Daar komt nog bij dat ze de neiging kunnen hebben om geen ‘nee’ te zeggen en uiteindelijk ongewenste toezeggingen doen of tegen hun wil in actie komen.

5. Emotionele afhankelijkheid

Emotionele afhankelijkheid en idealisering van anderen zijn ook kenmerken van een laag zelfbeeld. In feite zouden deze mensen ideaal perfecte versies kunnen bouwen van degenen die dicht bij hen staan, vooral degenen van wie ze emotioneel afhankelijk zijn.

6. Vervormd zelfbeeld

Een ander belangrijk kenmerk dat verband houdt met een laag zelfbeeld, betekent dat de patiënt weigert zijn eigen prestaties en potentieel te accepteren.

Een laag zelfbeeld kan er ook toe leiden dat ze overdreven kritisch, inflexibel en veeleisend van zichzelf zijn. Deze houding verhoogt de incidentie van emotionele afhankelijkheid die we hierboven noemden.

7. Neiging tot zelfsabotage

Ten slotte is de neiging om dingen te denken als ‘ik heb geen geluk’ of ‘dat kan ik nooit’ ook een kenmerk van mensen met een laag zelfbeeld. Ze kunnen ook een negatieve houding vertonen en weinig wil om te veranderen tonen.

Vrouw met een laag zelfbeeld

Hoe kun je je zelfrespect versterken?

Als je het gevoel hebt dat je een laag gevoel van eigenwaarde hebt, zijn er gelukkig maatregelen die je kunt nemen om je beter te voelen over jezelf. Je hebt inderdaad de mogelijkheid om bewust en doelbewust te werken aan de manier waarop je jezelf evalueert en om resultaten te behalen waar je profijt van hebt.

Strategieën, zoals een dagboek bijhouden en vastleggen hoe deze prestaties je laten voelen, kunnen een grote bijdrage leveren aan het versterken van je zelfrespect. Dit komt omdat het je zal helpen je triomfen te herkennen en je ertoe zal aanzetten om elke dag nieuwe doelen na te streven.

Het is ook belangrijk om te kijken naar hoe je je gedachten uit. Ben je bijvoorbeeld assertief? Hoe bepaal je grenzen voor anderen op de gebieden die jou aangaan?

Ten slotte kun je professionele hulp zoeken om te proberen de oorsprong van deze negatieve gevoelens jegens jezelf te achterhalen. Als je ze eenmaal hebt herkend, kun je ze gaan veranderen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.