De Rathus Assertiviteitstest

Assertiviteit is een belangrijke menselijke eigenschap, maar hoe assertief ben jij? Je kunt dit meten met de assertiviteitstest van Rathus.
De Rathus Assertiviteitstest

Laatste update: 16 mei, 2021

De Rathus Assertiviteitstest, ontwikkeld door Dr. Spencer A. Rathus, is een test om je assertiviteit te meten. Als sociale vaardigheid is assertiviteit essentieel voor je welzijn.

Als je weet hoe je je gedachten en behoeften kunt uiten en je rechten kunt verdedigen, kan dat je relatie met anderen verbeteren en je gevoel van eigenwaarde vergroten. Hoewel niet iedereen assertief geboren wordt, is het wel een vaardigheid die je kunt ontwikkelen.

Om deze vaardigheid te verbeteren, zijn er tips en strategieën. Assertiviteit kan gewelddadig gedrag bij mensen verminderen. Bovendien verbetert het zelfrespect, waarden en zelfvertrouwen. Zonder een goed niveau van assertiviteit hebben mensen meer tijd nodig om deze eigenschappen te ontwikkelen.

Het is het kenmerk van een geleerd persoon om sceptisch te blijven over geaccepteerde opvattingen en om zelfs de meest populaire overtuigingen als werkhypothesen te beschouwen.

-Spencer A. Rathus-

De Rathus Assertiviteitstest

De Rathus Assertiviteitstest

De Rathus Assertiviteitstest is nog steeds van belang en nuttig. Sommige mensen zien zichzelf als zeer assertief, maar soms wordt dit verward met agressiviteit. De test kan helpen onderscheid te maken tussen agressiviteit en assertiviteit. Ook heeft de Rathus test een ander doel als een trainingshandleiding.

Wat meet het?

De Rathus Assertiviteitstest kan het volgende meten:

  • De assertiviteit van een persoon.
  • Of de persoon gewoonlijk opkomt voor zijn rechten, ideeën en behoeften.
  • Of een persoon passief of agressief is.
  • De informatie die je uit de test haalt, helpt je te weten aan welke gebieden je moet werken. Bijvoorbeeld, iemand die weinig assertiviteit heeft door zijn sociale angst.
Een meningsverschil tussen twee mannen op kantoor

Wat zijn de vragen van de Rathus Assertiviteitstest?

De Rathus-test bestaat uit dertig vragen met zes mogelijke antwoorden, van zeer karakteristiek voor mij tot zeer onkarakteristiek. De vragen, hier overgenomen uit Rathus, 1973, zijn:

  1. De meeste mensen lijken agressiever en assertiever te zijn dan ik.
  2. Ik heb geaarzeld om afspraakjes te maken of te accepteren vanwege verlegenheid.
  3. Wanneer het eten dat in een restaurant wordt opgediend niet naar mijn tevredenheid is, klaag ik daarover bij de ober of serveerster.
  4. Ik ben voorzichtig om de gevoelens van andere mensen niet te kwetsen, zelfs wanneer ik het gevoel heb dat ik zelf ben gekwetst.
  5. Als een verkoper veel moeite heeft gedaan om mij een product te laten zien dat niet helemaal geschikt is, vind ik het moeilijk om “nee” te zeggen.
  6. Als iemand mij vraagt iets te doen, wil ik per se weten waarom.
  7. Er zijn momenten waarop ik op zoek ben naar een heftige ruzie.
  8. Ik streef ernaar om net zo goed vooruit te komen als de meeste mensen in mijn positie.
  9. Om eerlijk te zijn, mensen maken vaak misbruik van mij.
  10. Ik hou ervan gesprekken aan te knopen met nieuwe kennissen of onbekenden.
  11. Ik weet vaak niet wat ik moet zeggen tegen mensen die ik aantrekkelijk vind.
  12. Vaak aarzel ik om telefoontjes te plegen naar zakelijke instellingen en instituten.
  13. Solliciteer liever voor een baan of voor toelating tot een universiteit door brieven te schrijven dan door persoonlijke gesprekken te voeren.
  14. Ik vind het gênant om koopwaar terug te brengen.
  15. Als een naaste en gerespecteerde mij irriteert, zou ik mijn gevoelens eerder voor me houden dan mijn ergernis te uiten.
  16. Ik heb wel eens het stellen van vragen vermeden uit angst om dom over te komen.
  17. Tijdens een ruzie ben ik soms bang dat ik zo van streek zal raken dat ik helemaal zal gaan beven.
  18. Als een befaamd en gerespecteerd spreker een opmerking maakt die volgens mij onjuist is, laat ik het publiek ook mijn standpunt horen.
  19. Ik vermijd discussies over prijzen met winkelpersoneel en verkopers.
  20. Wanneer ik iets heb gedaan dat belangrijk of de moeite waard is, slaag ik erin anderen daarvan op de hoogte te brengen.
  21. Ik ben open en eerlijk over mijn gevoelens.
  22. Als iemand valse en slechte verhalen over mij heeft verspreid, spreek ik hem of haar zo snel mogelijk aan en “praat” ik erover.
  23. Ik vind het moeilijk om “nee” te zeggen.
  24. Ik heb de neiging mijn emoties op te kroppen in plaats van ze te uiten en zo de aandacht op me te richten.
  25. Als de service in een restaurant of ergens anders slecht is, klaag ik hierover.
  26. Bij een compliment weet ik soms gewoon niet wat ik moet zeggen.
  27. Als een paar naast mij in een theater of bij een lezing nogal luidruchtig een gesprek voert, zou ik hen vragen stil te zijn of hun conversatie ergens anders te houden.
  28. Iedereen die in een rij voor me probeert te dringen, staat een flinke strijd te wachten.
  29. Ik ben snel met het uiten van een mening.
  30. Er zijn momenten dat ik gewoon niets kan zeggen.
Een lachend stel aan tafel krijgt de rekening van een ober

Beoordeling van de Rathus Assertiviteitstest

Om deze test te beoordelen, weten de testers dat er positieve en negatieve antwoorden zijn. De som van de punten zal een getal opleveren. Dan weet je je percentage van assertiviteit. Volgens je resultaten, kun je worden beschouwd als:

  • niet assertief
  • mild assertief
  • assertief
  • agressief

Hierna zal je psychiater je uitleggen aan welke aspecten je moet werken, welke hulpmiddelen je kunt gebruiken en hoe je deze het beste kunt gebruiken om je persoonlijke behoeften te verbeteren.

Kortom, assertiviteit kan geleerd, ontwikkeld en verbeterd worden. Het gaat om het omgaan met je onzekerheden en sociale angst om grenzen te stellen en zelfverzekerder met anderen om te gaan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gustafson, R. (1992). Una prueba psicométrica sueca del Rathus Assertiveness Schedule.  Psychological Reports , 71 (6), pág. 479. doi: 10.2466 / pr0.71.6.479-482.
  • Rathus, SA (1973). Un cronograma de 30 ítems para evaluar el comportamiento asertivo. Behavior Therapy , 4 (3), págs. 398–406. doi: 10.1016 / s0005-7894 (73) 80120-0.
  • Rathus, S. A. (1973). A 30-item schedule for assessing assertive behavior. Behavior Therapy4(3), 398–406. https://doi.org/10.1016/S0005-7894(73)80120-0

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.