De drie antwoorden: een verhaal over verschillen

Vandaag brengen we je het verhaal van een koppel dat probeerde oplossingen te vinden voor hun problemen door buren te vragen die verschillende situaties hebben meegemaakt. Het goede hieraan is dat ze uiteindelijk meer hebben geleerd dan ze hadden verwacht.
De drie antwoorden: een verhaal over verschillen

Laatste update: 26 januari, 2020

Dit verhaal over verschillen is een bewerking van een verhaal van Leo Tolstoj. Er was eens een stad waar strenge winters heersten, en dagelijkse sneeuwval met temperaturen die alle bewoners liet huiveren.

In die stad woonde een echtpaar dat geen kinderen had. Ze hadden het de hele tijd erg koud, en hoe warm ze het ook stookten, ze verzamelden zelden genoeg warmte om zich comfortabel te voelen. Beiden hadden genoeg van deze situatie, maar ze wisten niet wat ze er aan moesten doen.

Een van hun buren had een groot huis en een grote familie. Hij klaagde nooit over de kou en genoot daarentegen van warme avonden in de winter. Toen ze dit opmerkten, vroegen ze zich af waarom hun buurman het niet zo koud had als zij.

Volgens dit verhaal over verschillen reageerde hun buurman hier vriendelijk op. Omdat het erg koud was, had hij de voorzorgsmaatregel genomen om de muren en plafonds te bedekken met een zeer warm soort hout. Misschien zou dat ook voor het echtpaar kunnen werken.

Aanpassingen van het huis

Het echtpaar realiseerde zich dat hun muren en plafonds erg kwetsbaar waren. Ze besloten om een tijdje geld te gaan sparen, totdat ze genoeg hadden om hun huis te isoleren met mooi, warm hout.

De zomer kwam en ze begonnen een ondraaglijke hitte te voelen. De enige manier om verlichting te vinden was door het huis te verlaten, want binnen was het zo heet als een oven. Ze dachten dat dat misschien de prijs was die ze moesten betalen om in de winter een warm huis te hebben.

Dit verhaal over verschillen vertelt echter dat ze, toen de winter kwam, nog steeds niet de warmte voelden die ze verwachtten. Misschien bibberden ze niet meer zoals vroeger, maar ze hadden het nog steeds koud. Van streek door de situatie, gingen ze naar het huis van hun buurman om een antwoord te krijgen.

Een huisje in de sneeuw

Een tweede antwoord

Het koppel sprak over hun situatie met hun buren. De buurman dacht even na en vertelde hen dat ze misschien een goede kachel nodig hadden. Misschien konden ze dan het hout verwijderen en in de zomer koeler zijn zonder de strenge kou in de winter te moeten doorstaan.

De man zag de kachel van zijn buurman en zorgde ervoor dat hij zich precies herinnerde hoe die eruit zag, zodat hij dezelfde kachel kon kopen. Het was een enorme en fantastische kachel en deze gaf een zeer aangename warmte af. Wat de buurman hen had verteld was volkomen redelijk. Het kopen van dezelfde kachel zou hun probleem zeker oplossen.

Dit verhaal over verschillen vertelt dat het koppel opnieuw lang heeft moeten sparen. Uiteindelijk slaagden ze erin om een kachel te kopen die net zo groot was als die van hun buurman.

Ze haalden de isolatie weg en stapelden de stukken hout die overbleven op, op hun patio. In de daaropvolgende winter hadden ze het voor het eerst niet koud door al het opgeslagen hout dat ze moesten verbranden.

Een stapel hout

De drie antwoorden: een verhaal over verschillen

Enige tijd was verstreken en de zomer brak aan. Zoals gepland voelde het huis fris en comfortabel aan. Het echtpaar was eindelijk gelukkig. Voordat de winter arriveerde, hadden ze een goede hoeveelheid hout op voorraad. Ze moesten immers voortdurend hun kachel stoken vanwege de enorme omvang ervan.

Toen kwam de winter met een nieuwe teleurstelling. Het hout dat ze hadden opgestapeld ging maar een paar weken mee. De man nam toen wat houtblokken van de muren en verbrandde ze op de kachel. Hij herhaalde het proces verschillende keren. Hoe meer hout ze verwijderden, hoe kouder ze zich voelden.

Er kwam een tijd dat een van hun muren bijna allemaal verdween. Ze gingen echter verder met het dak. De buurman, die de situatie observeerde, maakte zich zorgen over het koppel en ging met hen praten.

Hij legde uit dat het geen zin had om het huis te vernielen om de kachel te voeden. Als ze hun dak zouden vernielen, zou de kachel niet kunnen voorkomen dat ze toch zouden bevriezen.

Het stel voelde zich overstuur. Ze hadden het advies van hun buurman opgevolgd, maar slaagden er niet in hun problemen op te lossen. Wat zou hij hen nu adviseren? De buurman gaf hen toen een derde antwoord. Zijn huis was groot en had grote ramen.

Daarom hadden ze het in de zomer niet warm, en daarom had hij ook een grote kachel nodig. Dat was waar hun verschillen op berustten: ze hadden oplossingen geleend die bedoeld waren om andere problemen op te lossen. Wellicht ook interessant voor jou

De dappere ridder en de wereld: een inspirerend verhaal
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De dappere ridder en de wereld: een inspirerend verhaal

Dit verhaal begint in een koninkrijk waar een dappere ridder woonde. Hij redde veel fascinerende personages die zijn hulp nodig hadden.  • Tolstoi, L. N., & Arrizabalaga, D. N. (1907). Cuentos populares. Garnier.