Als je familie invloed heeft op je relatie

De dynamiek binnen je familie kan erg veel invloed hebben op je relatie. Als er hierdoor problemen ontstaan, laat dan vooral de moed niet in je schoenen zakken. Wij geven je namelijk een paar tips om je te helpen omgaan met familieconflicten!
Als je familie invloed heeft op je relatie
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Als je familie invloed heeft op je relatie, kan dit heel ingewikkeld worden. Misschien moet je leren omgaan met situaties waar je niet op voorbereid bent en waar je niet om hebt gevraagd. Hoewel we dit misschien niet altijd zo zien, kies je wanneer je voor een bepaalde partner kiest ook voor zijn familie.

Gezinsdynamiek, conflicten en discussies komen zeer vaak voor. Het tijdschrift Psychology Today publiceerde zelfs een onderzoek waaruit bleek dat drie van de vier stellen grote problemen hebben met hun schoonfamilie. Uit de studie bleek ook dat een verontrustende 60% van de vrouwen problemen heeft met de moeders van hun partners.

Gelukkige gezinnen zijn allemaal hetzelfde. Elk ongelukkige gezin is ongelukkig op zijn eigen manier.

Lev Tolstoj

In sommige opzichten kan dit ons herinneren aan die prachtige film van Stanley Kramer, Guess Who’s coming to Dinner. In deze film raakt een jonge vrouw verloofd met een donkere man. Vervolgens besluit ze om hem voor te stellen aan haar ouders. Hoe haar ouders de situatie zien, is een goede samenvatting van waar dit soort conflicten vaak over gaan.

Ouders denken vaak dat ze hun kinderen goed hebben opgevoed en bepaalde waarden hebben bijgebracht, maar uiteindelijk kiezen ze partners die niet per se bij de verwachtingen van de familie passen.

Ouders zien hun kinderen vaak niet als mensen die in staat zijn om hun eigen keuzes te maken. In plaats daarvan zien ze ze eerder als persoonlijke projecten waarop ze hun eigen idealen kunnen projecteren. Vaak zijn ouders daarom teleurgesteld in de partnerkeuze van hun kinderen.

Wanneer je familie invloed heeft op je relatie, is het belangrijk om erover te praten. Doe je dit niet, dan kan dit de basis van de relatie aantasten.

Als je familie invloed heeft op je relatie

Wanneer je familie je partner afwijst

Er zijn veel verschillende soorten gezinnen. Zoals Oscar Wilde zei, niets is meer verzegeld en mysterieuzer dan het huis, waar je de gordijnen kunt sluiten en niemand weet wat er achter gebeurt.

Natuurlijk zijn sommige ouders emotioneel stabiel en begrijpen ze grenzen. Deze ouders zijn zeer goed in staat om een ​​respectvolle en gezonde relatie te hebben met de wederhelften van hun kinderen.

Soms is echter het tegenovergestelde waar. Soms is er sprake van een giftige, beheersende en zelfs autoritaire gezinsdynamiek. Het komt vaak genoeg voor dat mensen een relatie aangaan met iemand terwijl ze zich volledig onbewust zijn van zijn giftige gezinsdynamiek. Het klassieke voorbeeld is problemen met de schoonfamilie.

Mensen vergeten echter vaak dat er ook andere problemen kunnen zijn. Zo kan er sprake zijn van rivaliteit tussen broers en zussen, vervelende neven en nichten, kritische ooms en tantes, grootouders die zich overal mee bemoeien etc.

Een gezin kan een klein universum zijn met zijn eigen wetten en dynamiek. Er kan sprake zijn van een conflict met oudere familieleden die hun gezag proberen af te dwingen of met passief-agressieve moeders. Meningsverschillen over de juiste opvoeding zijn heel gebruikelijk, alsook discussies over religie en politiek.

Het kan zijn dat je het gevoel hebt alsof de familie van je partner je niet accepteert en dat je het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent. Dit kan zowel jou als je relatie volledig uit balans brengen.

Wanneer jouw familie of de familie van je partner de grens overschrijdt, moet je een manier vinden om de situatie in andere banen te leiden zonder onnodige schade aan te richten. Dit kan echter heel lastig zijn.

Moeder die haar dochter een preek geeft

Wat je kunt doen als je familie invloed heeft op je relatie

Sommige mensen pakken het zeer extreem aan. Bijvoorbeeld door hun partner te laten kiezen tussen hen en zijn familie. Sommige partners kiezen uiteindelijk partij. Andere kiezen ervoor om te zwijgen en de dingen gewoon te laten gebeuren.

Soms worden ze de zondebok die uit liefde voor hun partner alles maar verdraagt. Voor welke weg er ook gekozen wordt, vroeg of laat leiden ze allemaal tot een soort van conflict.

Hoe verleidelijk het ook is om de familie van je partner volledig te willen buitensluiten, meestal lost dit het probleem niet op. Het goede nieuws is dat er betere opties zijn. Hier zijn enkele strategieën die kunnen helpen:

  • Blijf voortdurend communiceren met je wederhelft. Laat je partner weten hoe je je voelt over wat er gebeurt. Vermijd kritiek. Probeer gewoon de waarheid te uiten over wat er gebeurt zonder iemand te minachten of te beledigen.
  • Elk gezin is anders. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen wat acceptabel is en wat niet. Er is een verschil tussen begripvol zijn en jezelf verkeerd laten behandelen.
  • Maak afspraken met je partner over je grenzen. Jullie moeten allebei een duidelijk beeld hebben van wat je acceptabel vindt en waar je de grens trekt. Zelfs als jij en je partner het over alles eens zijn, moeten jullie duidelijke regels stellen aangaande jullie familie’s zodat jullie allemaal op één lijn zitten.
  • Laat ook je familie weten wat je kwetsend of vervelend vindt aan hun gedrag. De kritische schoonmoeder, de intolerante broer, de controlerende vader… Wees assertief en uit je ongemak zodat ze de impact van hun gedrag begrijpen. Praat over alternatieven die zouden kunnen helpen om de kwaliteit van de relatie te verbeteren.
Jongen met zijn schoonouders

Door het probleem aan te pakken, kun je je relatie sterker maken

Tot slot, hoeft het niet altijd een slechte zaak te zijn als je familie invloed heeft op je relatie. Soms kan je schoonfamilie simpelweg geweldig zijn, zeer verwelkomend en er zelfs voor je zijn op momenten van crisis.

Als familie echter een negatieve invloed heeft op je relatie, dan moet je het met je partner hebben over hoe jullie hiermee om kunnen gaan. Op die manier zorg je ervoor dat jullie op één lijn zitten en kun je in het vervolg rekenen op de steun van je partner wanneer er zich moeilijke situaties voordoen.

Als je bijtijds en op een volwassen manier met familieconflicten omgaat, zal je relatie op de lange termijn beter af zijn. Als je familie invloed heeft op je relatie, is het dus het allerbelangrijkste om met je partner tot een overeenkomst te komen over wat jullie hieraan kunnen doen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.