Het kiezen van een soort partner bij emotionele afhankelijkheid

De keuze van iemand bij emotioneel afhankelijke partners gebeurt niet toevallig. Het is in veel gevallen het resultaat van een onbewuste zoektocht.
Het kiezen van een soort partner bij emotionele afhankelijkheid

Laatste update: 09 september, 2021

Vaak herhalen mensen die een schadelijke en destructieve relatie hebben gehad, het patroon met hun nieuwe partners. Het kan frustrerend en pijnlijk zijn om te denken dat je pech hebt in de liefde. Een type partner kiezen is echter geen toeval, ook niet bij emotionele afhankelijkheid.

Geluk leidt er niet toe dat je steeds weer een band krijgt met hetzelfde soort persoon (Engelse link). In plaats daarvan leidt je onderbewustzijn je in het duister. Daarom moet je je beslissingen analyseren en ontdekken wat ze motiveert.

Totdat je het onbewuste bewust maakt, zal het je leven leiden en zul je het het lot noemen.

Carl G. Jung

Een verdrietige man als een vrouw wegloopt

Het kiezen van een soort partner bij emotionele afhankelijkheid

Emotionele afhankelijkheid is een pathologische stijl van binding, die gebaseerd is op een emotioneel tekort. De behoefte aan goedkeuring en de angst om verlaten te worden zijn zo intens dat mensen vaak schending na schending doorstaan. Hun belangrijkste doel is ervoor te zorgen dat de relatie niet eindigt.

Wanneer een koppel uit elkaar gaat, wat meestal de beslissing is van een van de partners, verliest de emotioneel afhankelijke partner de steunpilaar waarmee hij zichzelf in stand hield.

Dan ervaren ze een soort terugtrekking die ertoe leidt dat ze zich zo snel mogelijk aan iemand anders willen binden. Het patroon heeft echter de neiging zich te herhalen en de persoon bevindt zich opnieuw in een conflictueuze, onstabiele en pijnlijke relatie.

Het komt vaak voor dat iemand zich afvraagt waarom hij na een aantal gelijksoortige ervaringen altijd weer in een relatie belandt met koude en gewelddadige mensen. Waarom val je op mensen die je gevoel van eigenwaarde nog meer aantasten? Je moet begrijpen dat juist deze afwezigheid van eigenliefde ertoe leidt dat je onbewust een bepaald type partner kiest.

Wat zijn de kenmerken van een “type”?

Gevoeligheid voor idealisatie

Mensen met een adequaat emotioneel evenwicht zoeken contact met gelijksoortige mensen om een wederkerige en symmetrische uitwisseling tot stand te brengen. Emotioneel afhankelijke mensen daarentegen voelen zich aangetrokken tot mensen die zij als superieur beschouwen en hebben de neiging hen te idealiseren.

Deze vermeende superioriteit betekent over het algemeen niet dat een persoon werkelijk bijzonder is. Hun hoge gevoel van eigenwaarde en overlopend zelfvertrouwen wekken de fascinatie van een emotioneel afhankelijk persoon.

Afhankelijke types geloven dat ze vinden wat ze missen in zelfverheerlijkende mensen: eigenliefde. Het komt dus vaak voor dat de afhankelijke persoon veel capabeler is dan zijn partner, maar dat geen van beiden dat zo ervaart.

Narcistisch

Deze vorm van “hoge” zelfwaardering vertaalt zich vaak in narcisme en egomanie. Inderdaad, de uitverkoren objecten zijn meestal egocentrisch, manipulatief, en hebben een gebrek aan empathie. Het zijn koude en ontoegankelijke individuen die tevreden zijn met zichzelf en denken dat ze allerlei privileges verdienen.

Hun overwaardering vult de onderwaardering van een emotioneel afhankelijk persoon perfect aan. Dit komt omdat de laatste hen prijst en inlevert wat de narcist meent te verdienen.

Dominant

Een ander relevant kenmerk als het gaat om het kiezen van een type is de dominante neiging van de nieuwe partner. Dit komt omdat hun narcisme hen ertoe brengt een superieure positie in de relatie te zoeken en te bereiken en ze maken degenen die hen in hun waarde laten tot hun ondergeschikten.

Er is dus weer een perfecte binomiaal. Dit komt omdat de emotioneel afhankelijke persoon de narcist niet zal overschaduwen vanwege hun lage gevoel van eigenwaarde. Integendeel, ze bewonderen en prijzen hem voortdurend.

Bovendien negeren ze de gebreken van de persoon en nemen ze allerlei vernederingen en minachtingen op de koop toe.

Een boos koppel keert elkaar de rug toe

Het kiezen van een type – een perfecte pasvorm

Na het analyseren van deze kenmerken is het duidelijk dat de verbintenis tussen emotioneel afhankelijke mensen en narcisten niet willekeurig is. Hun kwaliteiten en tekortkomingen vullen elkaar perfect aan, wat betekent dat ieder krijgt wat hij onbewust zoekt bij de ander.

Dit is geen bewuste of weloverwogen beslissing. Niemand zou ooit uit eigen beweging een uitbuitend en misbruikend persoon kiezen om zijn leven mee te delen. De cyclus gaat echter door totdat ze de moed hebben om recht in de afgrond te kijken.

Wees dus voorzichtig als je je met het bovenstaande identificeert en je jezelf vaak in asymmetrische en schadelijke relaties bevindt. Analyseer wat je ertoe brengt een terugkerend type in je relaties te kiezen en probeer de oorsprong ervan te achterhalen.

Alleen door te werken aan je gevoel van eigenwaarde zult je in staat zijn je angsten en tekortkomingen te accepteren. Zoals je ziet, alleen dan zul je je in een positie bevinden waarin je zich als een gelijke kunt verhouden, met liefde en respect.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Castelló, J. (2000). Análisis del concepto dependencia emocional. Recuperado el25.
  • Tello Carrillo, J. D. C. (2016). Autoestima y dependencia Emocional en los Adolescentes de Tercero de Bachillerato de la Unidad Educativa Salcedo (Bachelor’s thesis, Universidad Técnica de Ambato-Facultad de Ciencias de la Salud-Carrera Psicología Clínica).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.