Jou alleen al zien maakt mijn dag weer goed

22 januari, 2017

Sommige mensen betoveren onze ziel. Hun gezichten hebben dat emotionele magnetisme, als het oppervlak van een doorzichtig meer dat in staat is om de adellijkheid van een goedhartig mens en de empathie die in zijn ogen aanwezig is te weerspiegelen. Mensen die jou laten denken: ‘Jou alleen al zien maakt mijn dag weer goed.’

Volgens Enrique Rojas, hoogleraar psychiatrie, is een persoonlijkheid altijd zichtbaar in onze gezichten, omdat ‘de essentie van een persoon wordt uitgedrukt door zijn gezicht.’ Daarbij komt dat sociale vaardigheden en emoties als voeding zijn voor de hersenen. Of onze hersenen dan ook een heel streng gezicht of juist een vriendelijke glimlach die ons omhult en geruststelt waarnemen kan veel uitmaken, omdat dit de hersenen sterk beïnvloedt.

Er zijn blikken die wrok en bitterheid overbrengen. Er zijn gezichten die wantrouwen uitstralen, maar jouw gezicht, jouw aanwezigheid, de eenvoud van jouw uitdrukkingen maakt mijn dag goed.
De puurste, meest oprechte en meest betekenisvolle communicatie wordt niet met woorden overgebracht, maar met gebaren. Elke beweging van het gezicht borrelt op vanuit het diepst van ons wezen. Het weerspiegelt onze emotionele wereld en stelt ons in staat om verbinding te maken met de mensen om ons heen, zelfs al zijn we ons hier soms niet eens van bewust. We nodigen je uit om hierover na te denken.
Dansen in de Regen

Gebaren brengen emotie over

Hoewel we het gewend zijn te horen dat ‘het gezicht het venster is tot de ziel’, is het nodig om enkele andere aspecten te verduidelijken die je niet alleen interessant zult vinden, maar ook nuttig. Paul Ekman, een pionier op het gebied van emoties en gezichtsuitdrukkingen, legt in een van zijn onderzoeken uit dat gezichten kunnen liegen, omdat het werkelijke enhousiasme wordt overgebracht door middel van gebaren.

Volgens Ekman kunnen mensen op wel 18 verschillende manieren glimlachen. De meest oprechte wordt de ‘Duchenne-glimlach’ genoemd (de mondspieren trekken samen, de mondhoeken gaan omhoog, er is sprake van een samentrekking in de wangen en rondom de ogen ontstaan rimpels).

Een glimlach is als een ‘sociaal smeermiddel’. Niet elke glimlach of gezichtsuitdrukking lijkt echter oprecht, hoe aantrekkelijk deze soms ook is. Je hebt het vast weleens zelf meegemaakt. Sommige microgebaren zorgen ervoor dat we, bijna instinctief, ongemak en wantrouwen ervaren.

Als mensen hebben we ook onze eigen opgeslagen ‘ervaring met gebaren’. De uitingen van onze ouders, vrienden of eerdere partners worden in onze hersenen opgeslagen waar ze in verband worden gebracht met een emotionele component van plezier of ongenoegen.

Dit alles zal, bijna instinctief, bepalen wat voor gevoel sommige mensen en hun gezichten bij ons oproepen. En ook ons gezicht is een heel boek vol complexe gebaren die anderen interpreteren aan de hand van hun eigen ervaring.

Familie is de grootste schat

Wij zijn echt en we maken allemaal weleens fouten; we vragen om vergeving, we vechten, we helpen anderen en we maken een hoop lawaai. Maar we hebben geduld en we houden van elkaar. Familie betekent thuis en … Meer »

Schuilen

Wat mijn hart gelukkig maakt: het geheim van positieve relaties

Je kind, met zijn zoete, tandloze glimlach, verwarmt je hart vrijwel onmiddellijk. Je vrienden bieden je comfort, inschikkelijkheid en loyaliteit. Als je ze toevallig tegenkomt, dan begint je gezicht direct te stralen. Er zijn gezichten die positieve emoties produceren omdat de band die we met ze hebben verrijkend en positief is.

Een eerlijk antwoord is een teken van ware vriendschap, een oprechte blik is de sleutel die ons voor altijd in onze harten verbindt.

Hoewel gezichten evolutionair zijn ontworpen om positieve emoties over te brengen, zodat we binnen onze meest persoonlijke kringen kunnen socialiseren en banden kunnen opbouwen, slagen slechts enkele mensen erin om daadwerkelijk een speciale band met ons tot stand te brengen.

Authentieke pilaren die positieve relaties ondersteunen

Denk nu eens goed na over hoe de banden met die relaties die het belangrijkst voor je zijn worden gecreëerd. Emotionele openheid is de eerste stap tot het verwezenlijken van de juiste ‘connectie’ met degene van wie we houden. Binnen deze dimensie ligt het vermogen om vast vertrouwen tot stand te brengen, om herkenning te bieden en om onze emoties op de juiste manier te uiten zodat we onze banden versterken en opbouwen.

Empathie is de kunst van het begrip en de toenadering. Het is bevorderend voor de communicatie, het comfort en het oplossen van problemen. Het is een essentiële dimensie die niet alleen wordt overgebracht door middel van woorden. De blik die laat zien dat we het begrijpen en dat we de ander aanvoelen is een geweldige manier om de ander te omhelzen en zonder woorden te zeggen ‘Ik begrijp je, ik ben er voor je.’

Gehechtheid die gebaseerd is op wederzijds vertrouwen en respect is de beste manier om positieve relaties op te bouwen. Dit zijn verbintenissen waarbij de behoefte aan controle, het inpikken van de ander zijn ruimte of constante en obsessieve aandacht niet bestaat.
Blik

Tot slot: als je van iemand houdt of diegene waardeert, let dan altijd goed op zijn blik. Het is de spiegel waarin je jezelf ziet omdat je je net zo waardevol en geliefd voelt als hij en dat maakt je gelukkig.

–Afbeeldingen met dank aan Claudia Tremblay en Pascal Campion–