Je leven veranderen in vijf stappen

Je leven veranderen in vijf stappen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Je leven veranderen is niet iets wat je zomaar beslist of doet in een opwelling. Als het aankomt op belangrijke veranderingen, hebben we het meestal over een daad die getuigt van noodzaak, overtuiging en vooral moed.

Soms hebben we geen andere keuze dan het te doen – onze huid afwerpen, onze wortels optrekken en nieuwe horizonten zoeken. We moeten onszelf vernieuwen en de balans vinden tussen behoeften en prestaties, tussen wensen en gedrag. Zoals we in dit artikel zullen zien, is dit alles belangrijk wanneer je de moedige beslissing neemt om je leven te veranderen.

Winston Churchill zei, heel gevat, dat verbeteren betekent dat we veranderen, en dat ‘perfect’ zijn betekent dat we moedig genoeg zijn om vaak te veranderen.

We kunnen nog een net zo belangrijke gedachte toevoegen aan dit idee: veranderingen zijn positief zolang we onze eigen waarden niet verliezen. Dat is de reden waarom elke verandering die we in de loop van ons leven aanbrengen, het doel moet hebben om dichter bij de persoon te komen die we echt willen zijn.

“Er gaat niets boven het terugkeren naar een plek die ongewijzigd blijft om de manieren te vinden waarop je jezelf hebt veranderd.”

-Nelson Mandela-

Het maken van deze veranderingen is meestal geen snel en eenvoudig proces. Het is absoluut niet prettig, althans niet in het begin. Iets interessants dat gebeurt, is dat de meeste mensen zich genoodzaakt voelen een verandering aan te brengen op het moment dat er iets groots gebeurt in hun leven.

Het verliezen van een baan, het beëindigen van een relatie, of te maken krijgen met mislukking of teleurstelling is een bijna directe uitnodiging om te doen zoals het populaire gezegde luidt: “change or die”.

Niettemin, en het is belangrijk om dit duidelijk te maken, is het geen slecht idee om strategieën met betrekking tot persoonlijke verandering te ontwikkelen. Op die manier zullen we voorbereid zijn op dergelijke momenten. We zullen precies weten wat we moeten doen op het moment dat we bij de rand van de afgrond aankomen.

Als ‘verandering’ vooruitgang en verbetering inhoudt, laten we het dan elke dag in de praktijk brengen. Laten we voortdurend holistische en intelligente veranderingen in ons leven aanbrengen.

Op deze manier zullen we veel beter kunnen reageren op alles wat het leven ons brengt. We zullen ons beter in staat voelen om vooruit te gaan. Laten we enkele strategieën bekijken die we kunnen gebruiken om dit doel te bereiken.

Meisje neemt aanloop en vliegt weg

Je leven veranderen in 5 stappen

Ook jij hebt vast en zeker de behoefte gevoeld om je leven te veranderen. Misschien heeft het je ertoe aangezet om een ​​zelfhulpboek te lezen, alleen maar om vervolgens tot de ontdekking te komen dat de meeste van die boeken algemene ideeën bevatten die allemaal erg op elkaar lijken. Ze zijn over het algemeen overdreven optimistisch en goedbedoeld.

De realiteit van de situatie is echter anders. Ons brein is bestand tegen verandering. Het houdt niet van verandering en het ziet het als iets negatiefs. Voor het brein betekent verandering onbalans en een directe bedreiging voor ons voortbestaan. Dit versterkt het idee dat elke verandering traumatisch is.

Het is dan ook van belang dat we de impact van verandering enigszins verzachten. Dit kunnen we doen door vijf regels toe te passen in ons dagelijks leven. Hier zijn vijf denkwijzen die je zullen helpen om persoonlijke vernieuwing te bevorderen.

1. Duidelijkheid komt voort uit eenvoud

Mark is begonnen met het geven van karatelessen. “Zonder werk, geen loon” maakt hij zijn acht- tot twaalfjarige leerlingen duidelijk. Hij geeft ze uitputtende, complexe instructies, en moedigt ze aan om hard te werken. Een week later zijn er van zijn twintig leerlingen, nog maar drie over.

Wat doet deze instructeur verkeerd? Denken dat hij snelle veranderingen en toewijding bij zijn leerlingen kon genereren, was een vergissing. Echte verandering en grote prestaties komen immers door elke dag te werken aan duidelijke, eenvoudige en motiverende doelen.

Wil je je leven veranderen, dan kun je het proces het beste vereenvoudigen. Stel een doel dat gemakkelijk te bereiken is maar dat deel uitmaakt van een groter en moeilijker doel. Wanneer je het bereikt, stel je een nieuw, maar dit keer iets moeilijker doel dat jou wederom wat dichterbij brengt. Voor je het weet, zul je al grote vooruitgang hebben geboekt.

2. Bescherm je nieuwe gedrag

Alle veranderingen, groot of klein, vereisen dat nieuw gedrag in de praktijk wordt gebracht. Er is echter een algemeen probleem waar niet altijd over wordt gesproken. Hoe reageert onze omgeving op deze veranderingen? Hoe reageren de mensen om ons heen op onze behoefte om te veranderen?

 • We zullen vaak moeten dealen met ontmoedigende opmerkingen. In feite kan negatieve kritiek ervoor zorgen dat we stappen achteruit zetten.
 • Om dit te voorkomen, moet je onthouden dat nieuw gedrag ‘beschermd’ moet worden. Als je bijvoorbeeld besluit bepaalde vrienden niet meer te zien, meer tijd voor jezelf vrij te maken of andere hobby’s te beoefenen, laat je dan niet beïnvloeden door wat anderen hier mogelijk over te zeggen hebben.
Vrouw wacht met al haar eigendommen op de trein

3. Zijn is makkelijker dan worden

Soms als we ons leven willen veranderen, maken we de fout om iemand anders te willen worden. We visualiseren onszelf als een heel ander mens, zien onszelf spannende dingen doen, nieuwe en interessante mensen ontmoeten.

We moeten echter met beide benen op de grond blijven staan en twee belangrijke punten begrijpen:

 • Het is makkelijker om te zijn dan te worden. Dat wil zeggen, het aanbrengen van veranderingen in ons leven betekent niet dat we iets moeten worden dat we niet zijn. Dit is geen logisch of gezond idee.
 • Ideale verandering maakt ons tot de beste versie van onszelf. Het stelt ons in staat om balans te vinden, maar daagt ook onze angsten en beperkingen uit. Het stimuleert ons om een ​​stap verder te gaan en onze aspiraties aan te passen aan onze prestaties, onze dromen aan onze overwinningen en ons welzijn aan onze tevredenheid.

“Probeer niet de wereld te veranderen. Probeer ervoor te zorgen dat de wereld jou niet verandert. ‘

-Carlos Ruiz Zafon-

4. Angst voor het onbekende is gerechtvaardigd

Veel zelfhulpboeken vertellen ons “wees niet bang, je kunt het, heb vertrouwen in jezelf”. Niets mis mee natuurlijk, maar deze afgezaagde, overmatig gebruikte uitdrukkingen omvatten enkele nuances die we moeten overwegen:

 • Bang zijn is normaal. Ontken of verberg je angst dan ook niet, probeer het gewoon te begrijpen.
 • Angst voor verandering is angst voor onzekerheid. Het is angst voor wat er zal gebeuren. Want wat nu als we er niet mee kunnen omgaan, of als alles misgaat? We moeten begrijpen dat dit soort gedachten een reactie zijn op het overlevingsinstinct van onze hersenen, dat ons aanmoedigt om stil te blijven en geen enkel risico te nemen.

Onderstaande frases kunnen dan ook behulpzaam zijn om op dagelijkse basis met deze angst om te gaan:

 • Ik ben bang en mijn angst is gerechtvaardigd. Dit is een normaal proces, ik moet het gewoon beheren en begrijpen. Het doel is dat de angst me uitdaagt in plaats van me te verlammen. Het zou me moeten stimuleren om te zien hoe ver ik kan gaan.
 • Om mijn angst te verminderen zal ik realistische, eenvoudige en progressieve doelen stellen. Ik zal beetje bij beetje vooruitgaan, zonder te stoppen.
 • Als er één ding is dat ik zeker weet, dan is het wel dat alle veranderingen me naar een betere plek zullen brengen. Alle veranderingen moeten positief zijn. Ik moet me concentreren op de goede dingen die uit dit proces voortkomen om mijn doel te bereiken.
Klok waarop in plaats van cijfers twaalf keer het woord 'nu'staat, je leven veranderen kan op elk moment.

5. Vier elke prestatie

Wil je je leven veranderen, bedenk dan dat het niet goed is om te haasten. Kleine, rustige stapjes geven ons een beter perspectief. Als we onze tijd nemen, zullen we ons bewuster zijn van onze vooruitgang, van de fouten die we maken en van de eventuele aanpassingen die nodig zullen zijn.

Veranderingen aanbrengen is niet eenvoudig. Sterker nog, soms is zelfs de kortste afstand tussen twee punten geen rechte lijn. Het is een zigzaggende reis die bestaat uit vallen en steeds opnieuw opstaan… Onderweg zullen we onszelf verliezen en weer vinden, we zullen twee stappen vooruit zetten en één stap terug.

Eén ding dat we in elk geval nooit moeten vergeten, is om dankbaar te zijn voor elke prestatie. Ons succes is van ons en van niemand anders. De enige persoon die je moet behagen in dit proces ben jij.

Neem dit advies ter harte als je je leven wilt veranderen. Het zal het waard zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Arias L, Portilla L, Villa C. El desarrollo personal en el proceso de crecimiento individual
  Scientia Et Technica. 2008; 14(40): 117-119.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.