Je intuïtie is je ziel die tegen je spreekt

Zoals mensen als Howard Gardner of Daniel Goleman ons uitleggen, zou vertrouwen op onze intuïtie ons helpen betere beslissingen te nemen.
Je intuïtie is je ziel die tegen je spreekt
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 31 januari, 2023

Albert Einstein geloofde dat het enige echt belangrijke de intuïtie was. Het is geen magische kwaliteit, maar het subtiele vermogen dat je de weegschaal doet doorslaan en in een oogwenk doet beslissen of iemand betrouwbaar is of niet.

Er is veel literatuur over intuïtie in psychologische zin. In feite is het een onderwerp dat uitgebreid bestudeerd en geanalyseerd is door de wetenschap.

Een opmerkelijke specialist in de theorieën van de geest, Howard Gardner, noemt de noodzaak om een soort intuïtieve intelligentie te ontwikkelen, waarmee we ontvankelijker kunnen zijn voor onze innerlijke wereld.

De studie van intuïtie heeft ons altijd geïnteresseerd, omdat ze veel van onze dagelijkse beslissingen stuurt. De ene weg nemen en niet de andere, iemand wantrouwen, een baanaanbod afslaan, een project aanvaarden… Sommige mensen denken veel na, terwijl anderen zich laten meeslepen door hun intuïtie.

Zeelieden raadplegen geen boeken om te weten hoe ze onrustige oceanen moeten trotseren. Ze laten zich meeslepen door hun intuïtie, door die innerlijke stem die de gevaren weet te lezen en de beste route en strategie voorziet. Het duurt maar een paar seconden.

Vrouw tussen de bladeren

Intuïtie: de weg van het onbewuste naar de bewuste wereld

Je kunt nooit garanderen dat je, door je intuïtie te volgen, de meest succesvolle beslissingen zult nemen. Maar je zult handelen volgens je eigen essentie, waarden, emoties en evaluaties die je hebt opgedaan dankzij je eerdere ervaringen. In feite zul je een goed uitgebalanceerde stap kunnen zetten.

“Ik betwijfel of een computer of een robot ooit de intuïtie van het menselijk intellect zal kunnen evenaren.”

-Isaac Asimov-

Een van de meest deskundige figuren over dit onderwerp is de socioloog en essayist, Malcolm Gladwell. Door zijn studies laat hij zien hoe effectenmakelaars, artsen, psychologen, publicisten, monteurs en huisvrouwen in staat zijn om in een paar seconden de juiste beslissingen te nemen.

Hebben we dus te maken met een soort kracht die verder gaat dan gewone paranormale vermogens? Helemaal niet. We leggen het hieronder uit.

Essentiële kenmerken van intuïtie

Zoals we eerder vermeldden, is er een enorme belangstelling voor het gebied van intuïtie. In de Verenigde Staten werd 40 jaar geleden het Center for Applied Intuition (CAI)  opgericht. Dit orgaan wordt geleid door Dr. William H. Kautz van het Stanford Research Institute. Het doel van het centrum is om intuïtie op een wetenschappelijke en valide manier te bestuderen.

Momenteel is men het eens over de volgende conclusies.

  • Intuïtie maakt deel uit van het ‘adaptieve onbewuste’. Elk ding dat geleerd, gevoeld, geïnternaliseerd, gedacht en ervaren is, creëert een unieke en bijzondere poel van wijsheid die ons definieert. Het is onze essentie, een ‘mentaal kapitaal’ dat we elke dag gebruiken, bijna zonder het te beseffen.
  • De kracht van de intuïtieve persoon ligt in het weten hoe dit kapitaal te gebruiken als kanaal. De goede intuïtief zal weten hoe hij alle takken van het bos van elkaar kan scheiden om de weg te vinden als hij voor een kruispunt in zijn leven staat. Beslissen is immers de kunst van het weggooien, en intuïtie is een formidabel instrument.
  • Sommige mensen zijn intuïtiever dan anderen. Het verschil zit in de aanpak, in wie zich meer laat meeslepen door zijn interne mentale kapitaal dan door het filter van logica en gewetensvolle analyse van de werkelijkheid.
  • Intuïtie verschijnt plotseling. Het is ogenblikkelijk en er komt geen redenering van het individu aan te pas. Het is een reactie die optreedt vóór een bepaalde stimulus of situatie. Vaak zijn dit soort antwoorden voordelig, vooral wanneer snelle beslissingen nodig zijn.
  • Het kan ontwikkeld worden. Dankzij de neuroplasticiteit van de hersenen is het mogelijk om intuïtie aan te leren. Er zijn verschillende manieren voorgesteld om dit te bereiken. Enkele voorgestelde technieken zijn meditatie en ontspanning.
Bloem in een bubbel

Hoe ontwikkel je je intuïtieve intelligentie

Voordat je leert hoe je je intuïtieve intelligentie kunt versterken, vraag je je misschien af waarom je dat zou moeten doen en of het nuttig is. Daarom moet je je eerst herinneren hoe traditionele intelligentie werkt, via reflectie en meer logische verwerking.

Dankzij Howard Gardner weten we dat er veel meer soorten intelligentie zijn en dat ze allemaal even nuttig zijn. Met intuïtieve intelligentie kun je je bewustzijn en emoties naar boven halen om sneller beslissingen te kunnen nemen. Of, in ieder geval, om je in staat te stellen een ander soort ‘intiemere’ informatie te bezitten die je kunt afzetten tegen je meer rationele of convergente opvattingen.

“Maar in de rechterkant van je hersenen heb je intuïtie en verbeelding. Woorden zijn niet de waarheid, ze geven de weg aan, maar je moet alleen gaan.”

-Alejandro Jodorowsky-

Een studie (Engelse link) van de Universiteit van New South Wales (Australië) onder leiding van psychologen, Galang Lufityanto, Chris Donkin, en Joel Pearson, beweert dat het durven ontwikkelen en versterken van intuïtie ons kan helpen nauwkeurigere beslissingen te nemen. Als ze niet succesvol zijn, zijn ze in ieder geval verbonden met onze werkelijke behoeften, wat echt belangrijk is.

Sleutels voor het ontwikkelen van intuïtieve intelligentie

Je intuïtie is je ziel die tot je spreekt

Intuïtie wordt meer gevoeld dan gedacht. Daarom is het nodig te weten hoe je naar je emoties kunt luisteren en te begrijpen wat er in je innerlijke wereld gebeurt, als je rust en evenwicht wilt vinden.

  • Daniel Goleman stelt dat, zodra we onze emoties beheersen en begrijpen, we onszelf toestaan een Zen-perspectief aan te nemen. Dit is niets anders dan het bereiken van een mentale toestand van diepe rust om ontvankelijker te zijn voor je innerlijk en, op zijn beurt, voor je omgeving.
  • De boodschappen die je intuïtie je meestal stuurt zijn soms nogal complex. Het zijn gewaarwordingen, vormen en woorden. Je moet weten hoe je ze moet interpreteren. Hoe meer vrijheid je je geest geeft, zonder vooroordelen of belemmeringen, hoe meer je intuïtie naar voren zal komen.
  • Geef geloofwaardigheid aan de ingevingen die je hebt. Vertrouw genoeg om er in ieder geval rekening mee te houden. Deze fysiologische reacties zijn signalen die je lichaam je stuurt om ofwel voorzichtig te zijn ofwel risico’s te nemen.
  • Maak onderscheid tussen vooroordelen en intuïtie. Als je intuïtie je zegt iemand niet te vertrouwen, moet je afwegen in hoeverre dat signaal wordt verstoord door bepaalde vooroordelen en stereotypen die je tegen dat ‘type mens’ kunt hebben. Een vooropgezet idee dat gedrag stuurt is geen intuïtie, maar gewoon een vooroordeel.
  • Het beoefenen van mindfulness heeft duidelijke voordelen voor je intuïtie. Het maakt je bewuster van prikkels en informatie, zelfs van dingen die je voorheen niet opmerkte. Deze meditatietechniek verbetert ook je emotionele balans (Engelse link).

Visualisatie

Visualisatie is een techniek die je intuïtie kan stimuleren door toestanden van rust en stilte op te wekken, zodat je naar je emoties kunt luisteren.

  • Sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling. Zet je neer in een comfortabele ruimte.
  • Visualiseer een landschap dat veiligheid uitstraalt. Observeer het zorgvuldig en probeer alle details ervan op te merken. Bijvoorbeeld de sfeer, geuren, kleuren… elk klein detail eigenlijk.
  • Adem langzaam en diep in en open dan je ogen weer. Hoe voelde je je? Welke emotionele boodschappen ontving je? Waar nodigden je gewaarwordingen je toe uit?

Om intuïtie te ontwikkelen is het belangrijk om erin te leren geloven en in het vermogen ervan, ook al kun je het niet volledig begrijpen door te redeneren.

Het belang van het ontwikkelen van je intuïtie

Intuïtie helpt je je tot de wereld te verhouden via je eigen waarden, ervaringen uit het verleden en de informatie die is opgeslagen in je onbewuste. Dit type kennis omvat gewaarwordingen, emoties en “ingevingen” die een onschatbare bijdrage vormen als het gaat om het inschatten van de werkelijkheid.

Intuïtie is een vermogen dat je in staat stelt om snel en automatisch beslissingen te nemen. Bovendien stelt het je in staat problemen op te lossen op basis van je eigen kenmerken, terwijl je streeft naar persoonlijke ontwikkeling en het zoeken naar je welzijn.

Omdat intuïtie een irrationele bron is, wordt ze vaak gewantrouwd, genegeerd of gedegradeerd ten gunste van intellectuele kennis, die meestal als betrouwbaarder of correcter wordt opgevat.

Het is echter belangrijk in gedachten te houden dat intuïtie dient als leidraad voor besluitvorming, en impliceert dat je het vertrouwen en de eigenwaarde moet hebben om erop te vertrouwen en erin te geloven. Dat gezegd hebbende, is het altijd een goed idee om het in evenwicht te brengen met informatie die uit andere bronnen komt.

Ten slotte kun je je intuïtieve intelligentie elke dag trainen, zolang je jezelf toestaat om vrijer te denken en tegelijkertijd ontvankelijk te zijn voor je emoties. Intuïtie is voor iedereen.

We hebben allemaal die uitbarstingen van geestelijk licht, die ingevingen die ons naar een bepaalde optie leiden die uiteindelijk de juiste zou kunnen zijn. Het is inderdaad de moeite waard om ons te laten leiden door de speciale taal van de intuïtie.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Garcés-Vieira, M. V., & Suárez-Escudero, J. C. (2014). Neuroplasticidad: aspectos bioquímicos y neurofisiológicos. Ces Medicina28(1), 119-132.
  • Gladwell, Malcolm (2017) Inteligencia intuitiva: ¿Por qué sabemos la verdad en dos segundos?. Madrid: Taurus.
  • Jiménez-Picón, N., Romero-Martín, M., Ponce-Blandón, J. A., Ramirez-Baena, L., Palomo-Lara, J. C., & Gómez-Salgado, J. (2021). The relationship between mindfulness and emotional intelligence as a protective factor for healthcare professionals: systematic review. International Journal of Environmental Research and Public Health18(10), 5491.
  • Hogarth, Robin M. Hogarth (2002) Educar en intuición. Paidós.
  • Lufityanto, G., Donkin, C., & Pearson, J. (2016). Measuring intuition: nonconscious emotional information boosts decision accuracy and confidence. Psychological science27(5), 622-634.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.