Je hoeft iets niet te verliezen om het op prijs te stellen

Het gevoel van dankbaarheid is een van de moeilijkste om te cultiveren, maar het is essentieel om alles om ons heen te leren waarderen.
Je hoeft iets niet te verliezen om het op prijs te stellen
Adriana Díez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Adriana Díez.

Laatste update: 10 juni, 2024

Neem alles dat je blij maakt goed in je op. Merk op hoeveel je lacht wanneer je in de buurt bent van deze dingen en let op de goede invloed die ze op je hebben. Open je ogen voor alles wat je hebt. Wacht niet nog langer, want morgen is het misschien al te laat. Onthoud ook dat je niet iets hoeft te verliezen om het op prijs te stellen.

Alleen in het heden kun je echt van iets genieten. Wacht dus niet nog langer met dankbaarheid te voelen voor wat je hebt, te genieten van het leven en hier het meeste uithalen. Neem geen onnodig risico! Laat het niet tot morgen liggen, want wat win je nou met dat soort voorzichtigheid?

Je hebt het vermogen om te zien wat er om je heen bestaat en gebeurt. Leer het op prijs te stellen en leer te genieten! Het is nu eenmaal zo dat mensen die nu deel uitmaken van je leven ooit op een dag weg zullen gaan. Je vrienden zullen je vrienden niet meer zijn, je kinderen zullen hun eigen levens oppakken, je houdt op met werken — en dat is is nou eenmaal hoe het leven loopt.

Neem dus de teugels in handen en zorg ervoor dat alles de moeite waard wordt. Doe je best om alles wat je vanaf nu doet voor altijd in je geheugen te prenten. Wacht niet totdat je het kwijt bent geraakt om te beseffen hoe waardevol het nou eigenlijk was.

Wacht niet totdat je iets verliest voordat je het op prijs gaat te stellen.

Geef alle zoenen die je wilt geven

Hier volgt de magie van wat mensen als geluk omschrijven: het vergt geen grote dingen of gebeurtenissen. Je hoeft je gedachten enkel wat ruimte te geven om de gebeurtenissen van vandaag goed op te kunnen nemen in het hier en nu. Morgen heb je waarschijnlijk de kans om dit weer te doen, met dezelfde mensen en dezelfde hoeveelheid energie. Dat wilt echter niet zeggen dat je er niet bij stil hoeft te staan.

“Als je op prijs kunt stellen wat je hebt, wordt het vanzelf nog waardevoller.”

-Jorge Bucay-

Kussend koppel

Ga elke dag naar bed met de aangename smaak van een positief ervaren dag op je tong. Je zult het fijne gevoel ervaren dat je krijgt van het optimaal beleven van je dag en het levensgenot. Zo hoef je niks te verliezen om je bewust te zijn van de daadwerkelijke waarde ervan. Er is immers geen betere manier om dit te doen dan er zoveel mogelijk van te genieten terwijl het er nog is!

Als je mensen een kus wilt geven en zij die graag van je ontvangen, doe dat dan! Vertel ze duizendmaal dat je van ze houdt. Breng één op één tijd met je naasten door. Heb lief alsof het je laatste dag op aarde is en neem tot je wat je tot je nemen kunt. Niet morgen, maar vandaag! Aarzel niet, geniet ervan. Want de oordelen van andere mensen hebben niks met jou te maken.

“Waardeer waar je om geeft, en geef om wat je kiest.”

-Jorge Bucay-

Leer om alles op prijs te stellen waar je nu dankbaar voor bent

Door steeds maar de dagen op de kalender weg te strepen en er van uit te gaan dat alles om je heen voor altijd zal voortbestaan — ofwel door niet te realiseren dat de klok door tikt — zul je de kans missen om te denken aan wat echt belangrijk voor je is.

Door te denken dat datgene wat je vandaag hebt er morgen ook nog zal zijn, zullen de kleine dingen en de mensen die dagelijks aan je zijde staan door je vingers glippen.

Je verliest ze en laat ze aan je voorbij gaan omdat je denkt dat je de tijd kunt beheersen en aan je leven kunt aanpassen. Dat kan echter niet. Het rare is dat we allemaal dagelijks onze vrienden uitzwaaien zonder erbij stil te staan hoeveel ze eigenlijk voor ons betekenen.

We verstoppen het soort pijn dat ons tot deze broodnodige zelfreflectie kan aanzetten. Hierdoor kunnen we nadenken over onze routines en de haast die we altijd voelen. Het voelt echter nooit als het ‘juiste moment’ om dit te doen — en dat zal ook nooit komen.

Het gebeurt niet vaak dat we de realiteit zichzelf laten uiten via ons. Het feit blijft echter dat we de gevolgen binnenin onszelf te verduren hebben wanneer de realiteit in een negatieve manier vorm gegeven wordt.

Je hoeft iets niet eerst te verliezen om het op prijs te stellen

Neem alles wat je hebt goed in je op. Er is één specifieke reden om dit te doen: door datgene op prijs stellen wat je hebt, leer je ervan te genieten. Je creëert nieuwe herinneringen en geeft vorm aan het leven dat je wilt. Jouw leven. Uiteindelijk zijn het alle kleine dingetjes die het vermogen hebben om je je een reus te laten voelen.

Vergeet niet: je hoeft iets niet eerst te verliezen om het op prijs te stellen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.