Angst die zich vermomt als luiheid

Angst die zich vermomt als luiheid

Laatste update: 22 juni, 2018

Herken jij het? Een deel van je wil heus wel met je vrienden afspreken of naar die cursus gaan waar je je zo enthousiast voor had opgegeven, maar wanneer het moment daar is, of misschien al enkele dagen ervoor, steekt de luiheid zijn lelijke kop op. Maar wat als het eigenlijk geen luiheid is? Wat als het angst is? Angst die zich vermomt als luiheid? 

Veel van onze emoties verschuilen zich achter elkaar en verwarren ons. Het is alsof ze zich vermommen om te voorkomen dat we ze zien en onszelf verliezen in een emotioneel doolhof. Als we ze ontdekken en verdwalen in het doolhof, dan komt dat omdat we onszelf niet kennen. We hebben nog een lange weg te gaan naar emotionele volwassenheid.

Waarom voelen we ons lui?

Luiheid is gewoon een manier om onszelf te beschermen en te vermijden wat we niet willen doen. Wanneer die dag dat we met onze vrienden moeten afspreken aanbreekt, of die cursus waar we ons voor hebben opgegeven begint, worden we lusteloos. Onze gedachten malen tot we tot de conclusie komen dat we ja hebben gezegd tegen iets dat we niet echt wilden doen.

Je moet echter heel voorzichtig zijn met situaties als deze. Als je eerste gedachten over wat je besliste te doen positief waren, maar de luiheid hier vervolgens verandering in bracht, dan is het niet dat je het niet wilt doen. Nee, dan loop je ergens voor weg. Voel je je wel op je gemak met je vrienden? Is er iets tussen jullie gebeurd? Ben je bang om in het openbaar te spreken of nieuwe mensen te ontmoeten?

Meisje ondergedompeld in water: angst vermomd als luiheid.

Een teken van gevaar

De angst die zich voordoet als luiheid waarschuwt ons voor mogelijk gevaar. Het herinnert ons aan iets dat we niet willen zien. Iets waar we niet veel aandacht aan hebben gegeven totdat de situatie op het punt stond werkelijkheid te worden.

Wanneer het moment daar is, gaat er dan ook een alarm af in onze gedachten. En wat is de beste bron die we hebben om niet geconfronteerd te worden met iets dat ons bang maakt en dat wil dat we uit onze comfortzone stappen? Je raadt het al, luiheid.

Luiheid kan een grote valkuil zijn wanneer je een zekere angst probeert te verbergen. Wanneer je dingen zegt als: ‘Ik heb er echt geen zin in,’ ‘Ik moet nee leren zeggen’ of ‘Ik moet assertiever zijn’ dan kan het zijn dat je je verbergt voor iets waar je bang voor bent.

Luiheid wordt zo een redder in nood. Het is een verdedigende reactie om onze angsten te verbergen. Maar we mogen er niet intrappen. We moeten niet denken dat we assertiever moeten zijn en ‘nee’ moeten zeggen, terwijl er eigenlijk iets is waar we gewoon niet mee willen dealen. Diep in ons is er een angst die luiheid gebruikt als excuus om ons veilig thuis te houden.

De angst die zich vermomt als luiheid blootleggen

Angst komt in heel veel vormen, en sommige hiervan zijn ontzettend subtiel. Als we onze emoties echter leren identificeren en beheren, kunnen we de vermommingen wegnemen. Laten we eens kijken wat we eraan kunnen doen.

Jongen die angst ervaart

Stel je voor dat je mislukte relaties hebt gehad die echt heel slecht zijn geëindigd, waardoor je eigenlijk bijna getraumatiseerd bent. Je bent nu alleen en probeert je eenzaamheid te confonteren. Je vrienden willen nog steeds met je afspreken, maar ze willen ook hun partners meenemen. Wanneer het moment is aangebroken om met ze uit te gaan, heb je totaal geen zin en slaat de luiheid toe. Je blijft liever thuis.

Misschien denk je dat je echt geen zin hebt om met ze af te spreken. Maar misschien is dat wel helemaal niet zo. Misschien doet het je bijvoorbeeld pijn om geconfronteerd te worden met het geluk van je vrienden, terwijl je zelf alleen maar ongeluk ervaart.

Isolatie om leed te vermijden

Je geniet echt wel van het gezelschap van je vrienden, maar je bent het slachtoffer geworden van je angst. Het is de vrucht van ervaringen waar je nog niet van hebt geleerd. Wat deze angst je vertelt is dat je dezelfde fouten opnieuw zult maken. En dus isoleer je jezelf zodat je die onprettige gevoelens niet opnieuw hoeft te voelen.

Vrouw in surrealistisch landschap

Angst die zich vermomt als luiheid, is bedoeld als bescherming. Het weerhoudt je er echter van om te groeien. Wat je nu dan moet doen? Een goede eerste stap is om begrip te krijgen van je emoties. Wees bereid om hierbij om hulp te vragen.

Je moet van de angst afkomen. Als je het zijn zin blijft geven, zal het je leven altijd beperken, gewoon omdat het volledig onverenigbaar is met welzijn en geluk.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.