Eenzaamheid voorkomen met wijsheid

Eenzaamheid voorkomen met wijsheid

Laatste update: 14 december, 2017

Eenzaamheid kan zeer wreed en destructief zijn als we er onze vijand van maken. Maar de maatschappij waar we in leven helpt ons ook niet om er anders over te denken. Van kleins af aan worden we aangeleerd om te denken dat alleen zijn iets negatiefs is, dat eenzaamheid voorkomen moet worden. Het is iets dat succesvolle mensen onderscheidt van mislukkelingen. Maar, mocht je er ooit alleen voor komen te staan, wat zou jij dan doen? Zou je je leven en het genot dat het biedt opgeven alleen maar omdat er niemand aan je zijde staat?

De oplossing voor dit alles kan in onszelf gevonden worden, maar we zien hem niet omdat we hiervoor iets zeer belangrijks moeten doen: dingen doen die we (vanuit gewoonte) zijn gaan zien als dingen die we alleen samen met anderen kunnen doen. Ook is het noodzakelijk om onszelf te bevrijden van de overtuiging dat eenzaamheid iets negatiefs is. In werkelijkheid kan het juist een van de meest verrijkende ervaringen zijn die je ooit hebt gehad.

“Wat is eenzaamheid? Eenzaamheid is een ontmoeting met onszelf en zou geen reden moeten zijn voor verdriet. Het is een periode voor reflectie.”

-De kleine prins-

Eenzaamheid is een geschenk

Soms zijn we geneigd om werkelijk belachelijke dingen te doen om maar niet alleen te hoeven zijn. We stappen van de ene relatie over in de andere, we doen dingen voor anderen die we eigenlijk niet willen doen alleen maar omdat we ze niet willen kwijtraken etc. We kunnen zo een hele reeks dingen opnoemen die we doen om andere mensen in ons leven te houden omdat we denken dat alleen zijn geen reële optie is.

Ben je wel eens alleen naar de bioscoop gegaan? Ben je wel eens dapper genoeg geweest om naar je favoriete restaurant te gaan zonder het gezelschap van een ander? Hoeveel plannen heb je wel niet opgegeven omdat je niemand erin mee kon krijgen? Als je er eens echt over na zou denken, dan zou je je realiseren dat je jezelf heel vaak beperkt en niet de kans geeft om dingen te doen waar je van geniet omdat je niemand hebt om ze mee te doen. Dit is echter een van de domste dingen die je kunt doen.

Meisje met roze haar dat tussen de klaprozen staat

Natuurlijk kan het zijn dat er mensen zullen zijn die je gek aankijken. Wellicht vindt je familie wel dat je niet goed wijs bent om alleen naar een café of club te gaan. Hierdoor zal je je onder druk voelen gezet om naar hun meningen te luisteren en het foute idee dat nog altijd enigszins in je hoofd aanwezig is, te voeden. Maar als je trouw blijft aan jezelf en je weigert om je eigen genot op te offeren omdat je geen gezelschap hebt, dan zul je een hele wereld aan mogelijkheden ontdekken.

“De beste manier om gelukkig te zijn met iemand anders is om te leren om gelukkig te zijn met jezelf. Op die manier is gezelschap een kwestie van keuze, niet van noodzaak.”

-Mario Benedetti-

Natuurlijk ben je bang om afgewezen te worden en je niet op je plek te voelen. Maar wie weet, misschien vind je op die plek wel iemand? Het is niet dat je dit soort dingen moet doen met dat doel voor ogen, het gaat erom dat je het naar je zin hebt. Maar toch is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat er van alles kan gebeuren. Ook al geloof je dit misschien niet, er zijn genoeg mensen die dingen in hun eentje doen en genieten van deze eenzaamheid. En die het niets kan schelen wat anderen van hen kunnen denken.

We hoeven van niemand afhankelijk te zijn

Onze angst voor eenzaamheid is het resultaat van de intense gewoonte om afhankelijk te zijn van anderen. We zijn afhankelijk van onze families, onze partner, onze vrienden… Niet eens alleen om dingen mee te doen, maar soms ook om gewoon te kunnen leven. Wanneer we eenzaamheid vinden, kunnen we vrij zijn. Maar we zijn bang om los te laten, bang om onszelf los te maken van de dingen die ons een gevoel van zekerheid geven.

We worden duizelig wanneer we ons realiseren dat we helemaal alleen op dat strakke koord staan. We kunnen onze angsten niet negeren en we hebben geen andere keuze dan naar onszelf te luisteren. We gaan dit al veel te lang uit de weg, we verdringen onze innerlijke stem en luisteren alleen naar oppervlakkige conversaties.

Meisje met wit haar en een witte nachtjapon aan die een ster vasthoudt want zij wil eenzaamheid voorkomen

In eenzaamheid kunnen we echter een geweldig gevoel ontdekken. We ontdekken dat we verantwoordelijk zijn voor ons eigen leven en dat de sociale normen en onuitgesproken regels die ons worden opgelegd, er eigenlijk helemaal niet toe doen. Wanneer we alleen zijn, trillen onze handen omdat we de teugels van ons leven in eigen handen moeten nemen. Dit is hartstikke eng. Hoe vaak hebben we niet gedacht dat we vrij waren, terwijl we eigenlijk afhankelijk waren van anderen?

“Om lief te hebben, is het noodzakelijk om te luisteren naar je innerlijke zelf. Alleen eenzaamheid maakt dit mogelijk.”

-Alejandro Jodorowsky-

We kunnen niet tegen onszelf liegen. Eenzaamheid doet pijn omdat het ons dwingt om onze grootste angsten onder ogen te zien. Angst is echter vergankelijk en zal nooit langer duren dan nodig. Eenzaamheid dwingt ons om onszelf te zijn. Het dwingt ons om onszelf te bevrijden van al die stomme overtuigingen en normen die wij voor absolute waarheid aanzagen. In werkelijkheid, duwen deze overtuigingen en normen ons alleen maar in een hokje.

Het is helemaal niet erg om alleen te zijn of om ervan te genieten om alleen te zijn. Negeer die mensen die jou hiervoor raar aankijken. Deze mensen verleiden jou alleen maar om achteruit te gaan en terug te vallen op je oude gewoontes, van toen je nog werd onderdrukt door je afhankelijkheid van anderen. Als eenzaamheid in je leven verschijnt, ontken het dan niet. Probeer het niet uit de weg te gaan door jezelf te omringen met lege mensen die jou niets bieden. Omarm het, accepteer het en probeer er vooral van te genieten. Eenzaamheid zal je namelijk helpen om je leven te verrijken, jezelf te ontdekken en te groeien.

Voeten die door kleine zwarte vlindertjes lopen
Wellicht ook interessant voor jou
Naarmate je ouder wordt, begint alleen zijn noodzakelijk te worden
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Naarmate je ouder wordt, begint alleen zijn noodzakelijk te worden

Naarmate de jaren verstrijken begint het alleen zijn met jezelf een andere betekenis te krijgen, soms kan het zelfs verslavend zijn. Hoe komt dit?