Je gevoelens delen met de juiste mensen

Wanneer je je gevoelens of zorgen deelt, wil je graag begrepen worden. Het is belangrijk om te leren hoe je de juiste typen mensen voor deze rol kunt identificeren.
Je gevoelens delen met de juiste mensen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 06 januari, 2024

Je hebt je waarschijnlijk wel eens afgevraagd wat voor soort mensen je moet kiezen om je gevoelens mee te delen. Niet iedereen is geschikt of ontvankelijk, hoe dicht ze ook bij je lijken te staan.

Bovendien zijn er mensen die de beste bedoelingen hebben, maar je ongewenst advies geven terwijl je gewoon wilt dat ze naar je luisteren. Daarom is het belangrijk om een aantal richtlijnen te hebben die je kunt volgen bij het identificeren van de beste mensen voor deze specifieke rol.

Mensen zeggen vaak dat het positief en lerend is om je gevoelens met anderen te delen. Maar wat mensen niet vaak zeggen is dat niet alle mensen geschikt zijn om te luisteren.

Je kunt vast wel een moment bedenken waarop je besloot om je gevoelens niet meer met iemand te delen. Dit gebeurt vaak. Je denkt dat een bepaalde vriend, collega of zelfs familielid ontvankelijk zal zijn voor je gevoelens. Je komt er echter achter dat ze niet de steun bieden die je verwachtte.

Sterker nog, ze vinden je gevoelens helemaal niet belangrijk. Dan zijn er nog mensen die je veroordelen of die gewoon niet zo goed zijn in dit soort situaties. In feite kunnen ze zich wel in jou verplaatsen, maar weten ze niet hoe ze je moeten helpen.

Vrouw biedt een hart aan

Je gevoelens delen

Charlotte Brontë zei dat “de gretigheid van een luisteraar de tong van een verteller versnelt”. Je hebt je waarschijnlijk wel eens zo gevoeld. Het is best een lonende ervaring.

Studies van Dr. Ulrich Wagner van de Universiteit van Münster suggereren zelfs dat het delen van je gevoelens met goede vrienden het beloningssysteem in je hersenen activeert. Dit verhoogt zelfs je welzijn.

Het tegenovergestelde is echter ook waar. Je denkt bijvoorbeeld dat je iemand die je vertrouwt kunt benaderen om je ervaringen en gevoelens te delen en krijgt er dan uiteindelijk spijt van. Dit kan grote gevolgen hebben.

Een voorbeeld kan zijn dat een tiener besluit de stap te nemen om zijn gevoelens te delen. Ze worden echter geconfronteerd met kritiek of spot. Dit kan verschillende gevolgen hebben. Misschien delen ze nooit meer iets. Of ze stoppen met zichzelf te waarderen. Dit proces kan uiteindelijk hun gevoel van eigenwaarde beschadigen.

Zoals je ziet is niet iedereen in staat om te luisteren of emotionele steun te bieden. Met wie moet je je gevoelens delen? Hier zijn wat richtlijnen om je te helpen.

Je gevoelens delen is niet zomaar een vorm van communicatie

Sommige mensen hebben geen filter. Het lijkt hen niet uit te maken met wie ze hun gedachten en gevoelens delen. De gevolgen van dit soort willekeur kunnen echter rampzalig zijn.

Daarom moet je voorzichtig, voorzichtig en slim zijn. Het is niet omdat er iemand naast je staat dat hij of zij gekwalificeerd is om je steun te bieden. In feite is het delen van emoties en gevoelens niet zomaar een vorm van communicatie, het is iets veel gevoeligers en intiems.

Luisteren zonder te oordelen of advies te geven

Als je ervoor kiest om iets met iemand te delen, verwacht je niet dat hij of zij het probleem voor je oplost. In werkelijkheid wil je alleen dat ze naar je luisteren en, nog belangrijker, dat ze je begrijpen.

Soms merk je echter dat je je openstelt voor iemand die je een hoop advies geeft. Er zijn ook mensen die heel snel oordelen en je vertellen “Dat had je niet moeten doen,” “Je hebt het weer gedaan,” of “Je hebt duidelijk niet geleerd van je fouten.”

Je moet dit soort dynamieken vermijden. Als je je gevoelens met iemand wilt delen, kies die persoon dan goed uit. Zoek iemand die weet hoe te luisteren, zich in te leven en te begrijpen.

Stel drinkt samen koffie

Vind je veilige plek

Als je mensen zoekt om je gevoelens mee te delen, kies dan degenen bij wie je je het meest op je gemak voelt. Je hebt waarschijnlijk bepaalde vrienden en kennissen bij wie je je veilig en begrepen voelt.

Je hoeft niet per se je partner of zelfs een levenslange vriend te kiezen, omdat zij misschien niet de beste luisteraars zijn. Je weet dat ze het beste voor je willen, maar soms heb je andere perspectieven nodig.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Ullrich Wagner, Lisa Galli, Björn H. Schott (2015) Beautiful friendship: Social sharing of emotions improves subjective feelings and activates the neural reward circuitry. Social Cognitive and Affective Neuroscience, Volume 10, Issue 6, June 2015, Pages 801–808, https://doi.org/10.1093/scan/nsu121

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.