Zeven dingen waarvan wij tieners wanhopig willen dat volwassenen ze begrijpen

Je kunt je niet eens voorstellen hoe het is om tiener te zijn. Ik weet dat je mij niet begrijpt, daarom wil ik dat je een aantal dingen over mij weet...
Zeven dingen waarvan wij tieners wanhopig willen dat volwassenen ze begrijpen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 12 oktober, 2023

“Knorrig, ingewikkeld, onvoorspelbaar, onvolwassen, opstandig, ongehoorzaam, ontevreden…” Je kunt me op veel manieren beschrijven. Maar als het voor jou al een uitdaging is om met me samen te leven of me zelfs maar te begrijpen, dan is het voor mij nog moeilijker, dat beloof ik je. Daarom moet ik je vertellen dat er bepaalde dingen zijn die wij tieners volwassenen nodig hebben om te begrijpen.

Ik weet heel goed dat je geen idee hebt wat het betekent om in een lichaam en geest als de mijne te leven. Het is zelfs duidelijk dat je je niet kunt herinneren dat je zelf een tiener was. Maar zelfs als je het je wel zou herinneren, zijn er veel dingen die gewoon niet meer hetzelfde zijn.

Want mijn heden is niet zoals jouw verleden. De wereld van nu heeft een ander ritme en totaal andere mechanismen die, hoewel je denkt dat ze te vergelijken zijn met jouw tijd, gewoon niet kunnen.

Je zegt vaak tegen me dat ik niet weet wat het leven inhoudt en dat ik pas zal ontdekken wat het betekent als ik volwassen ben. Maar denk je echt dat tiener zijn makkelijk is? Denk je dat mijn leeftijd betekent dat ik in zalige onwetendheid en permanent geluk leef? Als dat zo is, moet je een paar dingen begrijpen.

“Je hoeft niet te lijden om een dichter te zijn. Adolescentie is genoeg lijden voor iedereen.”

-John Ciardi-

girl looking at mobile representing what teenagers need adults to understand

Dingen waarvan wij tieners willen dat volwassenen ze begrijpen

Er zijn een paar woorden die ik honderd keer per dag hoor en die elke dag verstikkender worden. Het zijn de woorden “Je moet.” Eigenlijk geeft iedereen me bevelen, maar niemand stopt ooit om me te vragen wat ik wil.

Als het me gevraagd zou worden, zou ik onmiddellijk antwoorden: “Ik wil onzichtbaar zijn.” Ja, ik zou mezelf willen uitwissen zodat niemand me zou zien en dan zou ik niet zoveel hoeven lijden.

Want de laatste tijd doet alles me pijn en ik word overal zo moe van. Moe om te ontdekken dat ouder worden niet is wat ik dacht dat het zou zijn toen ik een kind was.

Vroeger lachte ik om alles, nu huil ik om niets. Ik ben moe van de onverschilligheid van mijn leraren. Ze doen me pijn, ze geven me alleen maar taken die ik niet leuk vind, die me niet interesseren of motiveren. Mijn klasgenoten doen me ook pijn.

Afleiding

Je moet begrijpen dat de universiteit net een jungle is waar slechts enkelen overleven. Als ik dus boos thuiskom en mezelf opsluit in mijn kamer, is dat niet omdat ik onbeleefd ben. Elke dag naar een plek gaan waar je niet weet of je vandaag met rust wordt gelaten of dat je belachelijk wordt gemaakt, doet pijn. Als ik nu iets zou mogen hebben, zou het Harry Potter’s Onzichtbaarheidsmantel zijn.

Aan de andere kant begrijp ik het wel. Ik weet dat ik lui ben en in een rommelige kamer woon, maar mijn kamer is mijn wereld. Mijn rommeligheid houdt me in balans. Mijn kamer is mijn toevluchtsoord waar ik kan ontsnappen met mijn videospelletjes, Netflix en mijn muziek, zodat het leven niet zo’n pijn doet.

Daarom wil ik dat je een paar dingen weet, een paar realiteiten in mijn leven die je kunnen helpen om me te begrijpen als je dat wilt...

1. Ik heb ruimte nodig; ik loop niet echt van je weg, ik zoek mezelf

Stop met zeuren tegen me omdat ik de hele dag op mijn kamer zit met de deur dicht. Schreeuw niet tegen me, dreig niet mijn wifi weg te halen als ik niet naar buiten ga. Praat normaal tegen me en ik zal je duidelijk maken dat ik gewoon mijn ruimte nodig heb. Ik heb gewoon een hoekje nodig waar ik kan nadenken, rusten en mijn gedachten in alle rust kan ordenen…

2. Praat met me zonder ruzie te maken

Ik ben moe van het ruzie maken. Soms hoor ik van jou alleen maar bevelen, geschreeuw en dreigementen. Probeer geduld met me te hebben en probeer normaal met me te praten. Als je wilt, gaan we naar een plek weg van huis, weg van onze normale omgeving.

Praat met me over wat je maar wilt. Praat met me als een normaal persoon en je zult zien dat ik dan veel beter reageer.3. Veroordeel me niet, laat me niet denken dat ik een echte teleurstelling ben

Soms, zelfs als je het niet hardop zegt, zie je het aan je uitdrukking. Het lijkt erop dat het enige wat ik in mijn leven doe, is jou teleurstellen. Je oordeelt echter over me zonder me te kennen.

Je zegt dat ik lui ben, terwijl ik me eigenlijk kapot voel door dingen die ik niet eens kan uitleggen. In feite heb ik de meeste tijd pijn van binnen en het laatste wat ik nodig heb is dat jij me vertelt dat als ik zo doorga, ik nergens kom in het leven.

Vererger mijn lijden niet, wees geduldig met mij.

4. Doe geen dingen voor mij, verwen me niet, geef me kansen

Ik weet dat je het beste voor me wilt, maar als je me geen kansen geeft, weet ik niet waartoe ik in staat ben. Geef me onafhankelijkheid zodat ik trots op mezelf kan zijn en je kan laten zien waartoe ik in staat ben. Verwen me niet. Als je dat doet, voed je alleen maar mijn ongelukkigheid.

5. Beperk mijn internet- en mobiele gebruik, herinner me eraan dat er leven is buiten de schermen

Als je probeert om mijn gebruik van mijn mobiele telefoon te beperken of mijn tablet of computer af te pakken, zal ik je haten. Ik zal tegen je schreeuwen dat ik niet kan leven zonder verbonden te zijn. Maar ik heb echt je hulp nodig om te begrijpen dat er leven is buiten de schermen.

Je hebt het je misschien niet gerealiseerd, maar mijn verslaving aan internet betekent dat ik me alleen bewust ben van wat er in dat universum gebeurt. Sterker nog, elke dag voel ik me meer gestrest, meer gekweld en meer uitgeput. Daarom moet je echt mijn protesten negeren en ervoor zorgen dat ik het niet meer zo vaak gebruik.

Tiener en zijn moeder

6. Ik heb gespecialiseerde hulp nodig

Soms, hoewel ik weet dat je het beste voor me wilt, is je steun alleen niet genoeg. Er zijn zelfs momenten waarop ik met een professional moet praten. Laat me niet alleen, want zelfs als ik je niet direct vertel dat ik hulp nodig heb, voel ik me vaak zo verloren en alleen een psycholoog kan me op die momenten begeleiden.

7. Geef me niet op, zeg dat je van me houdt, want ook al geloof je het misschien niet, ik heb je nodig

Ik weet dat ik je gek maak. Er zijn ook dagen dat ik er genoeg van heb en alleen maar weg wil uit huis. Maar ik heb je wel nodig, dus geef me alsjeblieft niet op.

Herinner me eraan dat je van me houdt, vertel het me zelfs als je denkt dat ik het niet verdien omdat ik altijd boos ben op de wereld. Zeg me dat je er altijd voor me zult zijn, op elk moment en in elke situatie. Geef me niet op, want ook al zeg ik het je nooit, ik hou ook van jou.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.