Communicatiestoornis in een relatie

Een communicatiestoring is een van de ergste dingen die een stel kan overkomen. Om deze reden is directe interventie soms nodig om bepaalde relatiedynamiek te veranderen, zodat deze niet volledig kapot gaat.
Communicatiestoornis in een relatie
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 01 januari, 2024

Net zoals er manieren zijn om de manier waarop partners met elkaar communiceren te verbeteren en te verrijken, zijn er ook manieren om het af te breken. Dit is een ernstig probleem omdat communicatie een van de belangrijkste pijlers van een relatie is. Als de dialoog tussen een stel niet gemakkelijk en zinvol is, zullen er waarschijnlijk ook problemen ontstaan op andere gebieden van de relatie.

Een relatie bestaat voornamelijk uit gesprekken. Blijvende liefde bestaat in feite uit rijke dialogen die zich over de tijd uitspreiden. Als de band echter verzwakt en de communicatie uitvalt, komt er meestal een einde aan de liefde.

Als er een oprechte en liefdevolle dialoog is tussen een stel, zijn ze in staat om elk probleem dat zich voordoet op te lossen. Aan de andere kant, als ze barrières opwerpen en hun gevoelens niet uiten, kunnen de kleinste problemen enorm worden. Hier zijn drie van de meestvoorkomende gedragingen die leiden tot een communicatiestoornis bij een stel.

“Een gezonde relatie is gebouwd op onwrikbaar vertrouwen.”

-Beau Mirchoff-

Stel maakt ruzie

Elk onnodig detail doornemen

Sommige mensen praten non-stop, meestal door stress of angst. Op andere momenten is het een vorm van narcisme. Wat we met zekerheid kunnen zeggen is dat deze eindeloze monologen bijna nooit indruk maken. Sterker nog, ze zijn nogal vervelend.

Bovendien is er een zekere manier om ervoor te zorgen dat de communicatie in een relatie stukloopt als de ene partner onophoudelijk praat, maar niet luistert. Bovendien hebben mensen die dit doen de neiging om tot in de kleinste onnodige details te treden.

Te veel tijd besteden aan het oppervlakkige belemmert de communicatie. In feite worden waardevolle boodschappen begraven onder een lawine van nietszeggende woorden. In plaats daarvan moet de partner geïnteresseerd zijn in een bijdrage aan het gesprek en het gesprek gaande willen houden in plaats van het voor zichzelf op te eisen.

Over persoonlijke problemen praten met anderen

De meeste mensen zouden het vreselijk vinden als hun partner hun persoonlijke problemen met anderen zou bespreken. Toch is dit een veelvoorkomend probleem. Want vaak weten mensen niet waar de grens ligt tussen wat ze wel en niet met anderen moeten delen.

Het is heel gewoon dat partners persoonlijke situaties bespreken met hun beste vrienden. Ze moeten echter vertrouwelijk blijven tussen het stel.

Daarom is het normaal dat de ene partner zich verraden voelt als de andere informatie deelt waarvan hij dacht dat die vertrouwelijk was. Het heeft een negatieve invloed op hun vertrouwen in hun partner. Het is ook echt niet nodig dat andere mensen in de familie weten waarom het koppel gisteren ruzie had en of ze het al dan niet hebben opgelost.

Als een partner bovendien te veel informatie over zijn partner deelt met anderen, kan dat zijn of haar mening over hem of haar beïnvloeden. Soms kunnen ze zelfs op een oneerlijke en bevooroordeelde manier worden afgeschilderd, vooral als hun partner niet al te veel controle heeft over wat ze tegen anderen zeggen.

Stel heeft ruzie

Communicatiestoornis: het laten rusten tot later

Als een partner een probleem heeft dat hij belangrijk vindt, mag de andere partner het nooit negeren, zelfs als hij het niet belangrijk vindt.

Het laten rusten tot later betekent dat ze hun partner de rug toekeren. Het is niet altijd gemakkelijk om klaar te staan om te luisteren na een dag hard werken of als er andere dingen gedaan moeten worden. Toch mag de ander nooit aan de kant worden geschoven.

Naar degenen die willen spreken, moet worden geluisterd. Hen geen aandacht geven is een manier om hen in de steek te laten. Natuurlijk veroorzaakt dit pijn, maar ook eenzaamheid en wrok. Uiteindelijk is het echt niet zo moeilijk om te stoppen en te luisteren.

Hoe voorkom je een communicatiestoornis

Je kunt veel over een stel zeggen door de manier waarop ze met elkaar praten. Als ze zich intelligent uitdrukken, herkennen ze wanneer ze moeten praten en wanneer ze moeten zwijgen.

Weten wanneer je iets deelt, wanneer je je mond houdt en kiezen welke informatie je met buitenstaanders deelt, maakt communicatie altijd gemakkelijker. Bovendien is communicatie een van de basisprincipes van elke relatie. Zorg dus dat jullie geen communicatiestoornis krijgen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Polaino-Lorente, A., & Martínez Cano, P. (2002). La comunicación en la pareja: errores psicológicos más frecuentes. Madrid: Rialp, 2002.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.