Curiositeiten over vriendschap

Er zijn veel gezondheidsvoordelen verbonden aan het hebben van een vriendschap. In het artikel van vandaag worden enkele feiten hierover besproken. Iedereen die een vriend heeft, heeft iets heel waardevols.
Curiositeiten over vriendschap
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 30 december, 2023

In het artikel van vandaag worden enkele feiten over vriendschap besproken. Het is niet altijd gemakkelijk om over dit onderwerp te praten. Dit is het tijdperk waarin iedereen honderden vrienden heeft op sociale media, en toch is er een groeiende eenzaamheidsepidemie.

Een echte vriend is veel meer dan iemand die de foto’s die je online plaatst “leuk vindt.” Dr. Will Reader, doctor in de psychologie aan de Sheffield Hallam University in het Verenigd Koninkrijk, deelde een merkwaardig feit: dat authentieke vriendschappen meestal buiten de sociale media worden opgebouwd.

De expert wijst erop dat sociale netwerken kunnen helpen om de band te onderhouden met mensen die elkaar buiten die omgeving kennen. Ze maken het echter zelden mogelijk om echte vriendschappen op te bouwen.

Hij voegt hieraan toe dat de meeste mensen in hun volwassen leven hooguit twee beste vrienden (Engelse link) hebben. Lees verder voor andere opvallende feiten over dit onderwerp.

Houd je vriend onder de sleutel van je eigen leven.

William Shakespeare

Twee vriendinnen

Merkwaardige feiten over de vriendschap tussen mannen en vrouwen

Deskundigen praten veel over de mogelijkheid van echte vriendschap tussen mannen en vrouwen. Dit is een hedendaags fenomeen, want tot de tweede helft van de 20e eeuw was het ongebruikelijk dat mannen en vrouwen bevriend waren.

Door de geschiedenis heen is er geen sprake geweest van vriendschap tussen de twee seksen, maar eerder van een huwelijk, samenwerking op het werk, onderwijs-learning of functionele banden. Wat zeker is, is dat vriendschap tussen mannen en vrouwen geleidelijk gewoon is geworden. Maar is het echt vriendschap?

Science zegt van niet. Uit een onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Wisconsin-Eau Claire bleek dat heteroseksuele mannen en vrouwen geen vrienden kunnen zijn, omdat er altijd een vorm van aantrekkingskracht is.

Mannen lijken het moeilijker te vinden om een vriendin te hebben tot wie ze zich niet aangetrokken voelen. Bovendien hebben ze de neiging om te denken dat zij zich ook tot hen aangetrokken voelt, zelfs als dat niet zo is. Op hun beurt hebben vrouwen de neiging om te geloven dat hun mannelijke vrienden hen niet aantrekkelijk vinden, zelfs als dat wel zo is.

De grote voordelen van vriendschap

Eén feit is zeker: dat alle gerelateerde gegevens erop wijzen dat vriendschap het leven op vele manieren verrijkt. Mensen die vrienden hebben, hebben ook hogere niveaus van dopamine, oxytocine en endorfine. Dit zijn de hormonen van welzijn en geluk. Ze hebben ook minder kans op cardiovasculaire problemen.

Onderzoekers ontdekten ook dat mensen met vrienden 70 procent minder kans hebben op het ontwikkelen van een vorm van dementie of andere mentale stoornissen. Ze hebben ook een sterker immuunsysteem en minder kans op verkoudheid en andere infecties.

Alsof dit nog niet genoeg is, hebben mensen met vrienden ook minder kans op stress en depressie. Ze herstellen ook sneller van ziekte.

Psychologieprofessor Julianne Holt-Lunstad van de Brigham Young University in Utah merkte op dat mensen met een sterk netwerk van sociale relaties ook tot 50 procent meer kans hebben om langer te leven.

Vrienden drinken koffie en maken plezier

Andere merkwaardige feiten over vriendschap

Een onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Virginia onthult andere merkwaardige feiten over vriendschap. De wetenschappers voerden een experiment uit met 22 vrijwilligers. Er was een mogelijkheid dat een persoon een elektrische schok zou krijgen tijdens het experiment, maar ook dat een vriend of een vreemde de schok zou krijgen.

Uit het monitoren van hun hersenactiviteit bleek dat mensen op een vergelijkbare manier reageerden wanneer ze de schok kregen als wanneer hun vrienden de schok kregen. Volgens de onderzoekers “omvat je zelfgevoel ook de mensen die dicht bij je staan.” Met andere woorden, empathie lijkt toe te nemen onder vrienden.

Andere gegevens wijzen erop dat mensen productiever worden op het werk als ze een of meer vrienden op de werkplek hebben. De meeste mensen geven er echter de voorkeur aan om in competitieve situaties een privilege op te offeren met een vriend.

Uit het onderzoek bleek ook dat mensen de neiging hebben om meer waarde te hechten aan vrienden die ook waarde hechten aan hen en wanneer ze ook waarde hechten aan zichzelf. Er is ook ruimte voor jaloezie in vriendschappen.

Dit komt omdat je je vrienden misschien als eigendom beschouwt en het je kwalijk neemt dat je hun genegenheid tot op zekere hoogte moet delen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • García Peñalvo, F. J. (2015). Espirales de conocimiento, espirales de reconocimiento, espirales de amistad.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.