Je emoties zijn de drijvende kracht van je leven
Mensen zijn emotionele wezens die iets meer dan honderdduizend jaar geleden hebben leren om te denken. Tegenwoordig gaat de kracht van je emoties vaak nog steeds vooraf aan bewuste gedachten. Ze zijn altijd de drijvende kracht geweest, een reeks processen die de overleving van de mens garanderen.
Dit is niet altijd een gemakkelijk idee om te verwerken. Dat komt omdat veel mensen er de voorkeur aan geven te denken dat ze volledige controle hebben over hun acties en beslissingen. Toch stuurt een krachtig universum van emoties een groot deel van je gedrag, hoewel je je daar niet altijd van bewust bent.
Laten we hier eens even over nadenken. Je wordt ‘s ochtends wakker in een bepaalde stemming. Soms voel je je gemotiveerd, terwijl andere keren je energie laag is. Wat je emoties ook zijn, de manier waarop je je voelt, beïnvloedt je hele dag.
De kracht die elke stap die je zet aandrijft, groot of klein, wordt gefilterd door emoties. Hoewel het waar is dat we onze beslissingen achteraf proberen te rationaliseren, zijn emoties de eerste drijfveer en ze laten hun sporen na.
Bovendien kun je niet ontkennen dat wat je bijvoorbeeld koopt gemotiveerd wordt door je emoties, net als je sociale en emotionele relaties. De transcendentie, doordringing en complexiteit van emoties bepalen alles wat je doet en de manier waarop je je verhoudt tot je omgeving. Dit is een onmiskenbaar feit.
“Ik wil niet overgeleverd zijn aan mijn emoties. Ik wil ze gebruiken, ervan genieten en ze domineren.”
-Oscar Wilde, Het Portret van Dorian Gray–
Je emoties zijn de drijvende kracht van alles wat je doet
Het idee om controle te krijgen over je emoties is standaard in vrijwel elk zelfhulpboek. De boeken (en het grote publiek) gebruiken vaak woorden zoals ‘beheren’ en ‘beheersen’. Wanneer je die woorden ziet, is het gemakkelijk om te denken dat emoties als bijvoorbeeld auto’s zijn, waarvan je gewoon moet weten hoe je ze moet besturen.
Als dat inderdaad het geval is, kun je iets niet beheren of besturen als je niet begrijpt waar je mee te maken hebt. Met het oog daarop heeft neuroloog Antonio Damasio boeken geschreven zoals Looking for Spinoza en The Strange Order of Things, die enig licht werpen op dit onderwerp.
Ze willen dat je het goed doet en overleeft
Een emotie is in feite een chemische en neurale reactie op een stimulus. Het is je hersenreactie op een stimulans die een soort actie van jouw kant vereist.
Bijvoorbeeld, je ziet een slang. Je weet dat het gevaarlijk kan zijn, dus beweeg je je uit de buurt van de slang, zonder na te denken. Deze interne chemische reactie veroorzaakt veranderingen in je lichaam met één doel in gedachten: om je te helpen de juiste gedragsrespons uit te voeren.
Het doel van deze emotionele kracht is om je te helpen reageren op dingen die er om je heen gebeuren. Het zorgt ervoor dat je overleeft en het helpt je om terug te keren naar homeostase – oftewel, naar een staat van evenwicht en welzijn. Dat gezegd hebbende, de meeste mensen hebben emotionele problemen omdat ze niet weten wat hun emoties hen vertellen.
Angst, verdriet, woede, frustratie… Veel van deze emoties die we als ‘negatief’ bestempelen, dienen ook een bepaald doel. Ze zijn er om je te waarschuwen dat er iets mis is en dat je moet reageren. Het is echter eenvoudig om je emoties achter te laten, daar in het diepste van wie je bent, en ze je evenwicht en welzijn te laten verstoren.
Emoties, gevoelens en gedachten
Emoties komen altijd vóór gevoelens en gaan vaak ook aan je gedachten vooraf. In Damasio’s boek Looking for Spinoza en How the Brain Works van Francisco Mora, vertellen de auteurs over het belang van het begrijpen van het verschil tussen emoties en gevoelens. Emoties, verklaren ze, komen vanuit het lichaam, terwijl gevoelens vanuit de hersenen komen.
Het eerste dat je ervaart is emotie. Het is de eerste reactie op alles wat je overkomt. De mentale ervaringen die deze veranderingen in je lichaam teweegbrengen, is wat je gevoelens vormt. Gevoelens kunnen een motiverende kracht zijn, of een struikelblok.
In de laatste fase van de menselijke evolutie hebben we geleerd hoe we onze emoties beter kunnen begrijpen en beheersen. Door de ontwikkeling van de frontale en prefrontale lobben zijn mensen zich bewust van gevoelens en emoties. Dat heeft meer verfijnd, creatief, rationeel en krachtig gedrag gevormd.
Vergeet immers niet dat je emoties en gedachten niet kunt scheiden. Samen vormen ze de drijvende kracht die je door het leven voortstuwt. Emoties die worden beheerst door gedachten, hebben de neiging om innovatief en positief gedrag te vormen.
Je emoties zouden je bondgenoten moeten zijn, niet je vijanden
Je kunt niet ontkennen dat emoties de drijvende kracht van je leven zijn. Voor een groot deel zijn het namelijk je emoties die je gedrag bepalen. Op dezelfde manier zijn het je gevoelens die je hoop geven en je revitaliseren wanneer ze op één lijn liggen met je gedachten.
Daarom is het belangrijk om niet alleen te weten wat een emotie is, maar ook hoe deze te beheren, te kanaliseren en in jouw voordeel te laten werken.
Dit is geen gemakkelijke taak. Het vereist tijd en zelfbewustzijn. Je moet verbonden zijn met je innerlijke zelf en op een gepaste manier reageren. Zoals Daniel Goleman zo treffend uitlegt, hebben mensen twee gedachten: één die denkt en een andere die voelt. Geluk en echt welzijn manifesteren zich wanneer je denkende en voelende gedachten samenwerken.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Damasio, Antonio (2005) En busca de Spinoza. Madrid: Crítica
- Mora, Francisco (2005) Cómo funciona el cerebro. Madrid: Alianza Editorial