Is het verstandig om een relatiecontract op te stellen?

Is het verstandig om een relatiecontract op te stellen?

Laatste update: 20 april, 2019

Het is heel romantisch om te praten over stelletjes en de lieve dingen die ze tegen elkaar zeggen en voor elkaar doen. Dit zijn enkele van de mooiste aspecten van een relatie. Na verloop van tijd beginnen al deze romantische gebaren vaak echter steeds meer te verdwijnen. Als dit gebeurt, kan een relatiecontract misschien helpen.

Door de routines waarmee stelletjes te maken hebben in het dagelijks leven, moeten ze veel van hun verwachtingen bijstellen. Hoewel ze nog steeds liefde voor elkaar voelen, doen zich in het dagelijks leven allerlei kleine problemen voor waar ze nu eenmaal mee om moeten gaan. Doen ze dit niet, dan kunnen er allerlei grotere problemen ontstaan.

Een geweldig huwelijk is niet wanneer het ‘perfecte koppel’ samenkomt. Het is wanneer een onvolmaakt paar leert om te genieten van hun verschillen.

-Dave Meurer-

Samenwonen versterkt de romantische band, maar het kan tegelijkertijd ook situaties creëren die deze band kunnen beschadigen. Beide partners hebben een verschillend verleden, verschillende gewoonten en verschillende manieren van handelen. En het is niet altijd makkelijk om je aan de ander aan te passen.

Tegelijkertijd is het ook zo dat naarmate de dagen, weken en jaren voorbijgaan, de liefde tussen twee mensen kan veranderen. Als gevolg hiervan kunnen er momenten zijn waarop het lijkt alsof de liefde helemaal niet meer bestaat.

Daarnaast kan er sprake zijn van bepaalde crises die gepaard gaan met de vraag of het nog wel de moeite waard is om de relatie voort te zetten.

Relaties zijn altijd gebaseerd op een onuitgesproken relatiecontract. Zou het misschien echter verstandig zijn om een uitgesproken relatiecontract op te stellen? Een die de band beschermt tegen de erosie van die crises?

Het relatiecontract en onuitgesproken afspraken binnen de relatie

Twee mensen die een relatie met elkaar hebben, hebben bepaalde afspraken nodig. Meestal ontstaan ​​ze spontaan en in willekeurige volgorde. Naarmate er zich verschillende situaties voordoen, maken beide partners hun eigen afspraken waar de ander zich wel of niet aan zal houden.

Twee mensen in een bootje die een relatiecontract hebben

De meeste afspraken zijn onuitgesproken. Ze zijn echter niet altijd redelijk. Vaak geeft een van de partners toe aan de eisen van de ander. Dit doen hij met name omdat hij geen zin heeft in ruzie of omdat hij het als een verloren zaak beschouwt. Dat betekent echter niet dat hij zich op zijn gemak voelt met de situatie.

Samen door het leven gaan veroorzaakt spanning. Deze spanning kan echter gevaarlijk worden als een van de partners weigert zijn rol te vervullen. Niet alleen in die kleine handelingen zoals dagelijkse taken, maar ook in meer diepgaande aspecten. Bijvoorbeeld, trouw, aandacht en rekening houden met de ander, maar ook emotioneel beschikbaar zijn.

In veel gevallen worden deze afspraken ook impliciet verbroken. Bijgevolg krijgt het stel ruzie over de vraag of de afspraken überhaupt wel bestonden of dat de overtreder de genoemde afspraak niet begreep. Stelletjes zouden hun relatiecontract daarom niet alleen moeten baseren op onuitgesproken afspraken.

Uitgesproken afspraken

Sommige stelletjes hebben besloten om deze onuitgesproken afspraken te veranderen en dingen op papier te zetten in een relatiecontract. De dingen die ze opschrijven gaan veel verder dan het eens worden over wie welke dag de hond moet uitlaten of wie dan en dan de badkamer schoonmaakt.

Ze omvatten namelijk meer diepgaande onderwerpen. Bijvoorbeeld, wat de straf is in geval van ontrouw of wat er zal gebeuren als er sprake is van emotionele verlating.

De New York Times publiceerde onlangs de getuigenis van een echtpaar dat samen een handleiding in elkaar had gezet. Deze handleiding was een relatiecontract met een reeks regels om hen te begeleiden. Ze varieerden van taak- en tijdverdeling tot geldaangelegenheden.

Daarnaast stelden ze ook regels op over wat te doen in het geval van ziekte en zelfs hoe ze met elkaar moesten praten over gevoelige kwesties. Het echtpaar zei dat deze handleiding verbazingwekkende resultaten heeft opgeleverd.

Twee poppetjes met een auto en een fiets

Zou het voor elk stel de moeite waard zijn om een relatiecontract op te stellen dat hun eigen gedragscode weerspiegelt? Of is het eerder een manier om de spontaniteit te verminderen in plaats van een realistische manier om om te gaan met het feit dat liefde ook beslissingen en verlangens inhoudt?

De in diskrediet gebrachte middenweg

Voor sommige mensen zijn dit soort relatieregels misschien volledig haalbaar. Voor andere mensen is het echter mogelijk dat een dergelijke overeenkomst moeilijk te accepteren is. Het valt echter niet te ontkennen dat een relatiecontract zou kunnen werken.

Leven met een andere persoon is beslist veel makkelijker wanneer de spelregels voor alle partijen duidelijk zijn. Dit voorkomt met name onnodige conflicten en zorgt ervoor dat beide partners op een meer beschaafde manier omgaan met hun verantwoordelijkheden en plichten.

In die zin kan een relatiecontract waar beide partners het over eens zijn, de relatie helpen en het samenleven een stuk makkelijker maken.

Mensen in de vorm van een schaar

Desondanks zijn er in een relatie meer factoren in het spel dan alleen afspraken. Vaak spelen onbewuste gevoelens, emoties en verwachtingen ook een rol. Bovendien kan de liefde tussen twee mensen nooit worden gereduceerd tot eenvoudige regels.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.