Is een time-out in je relatie een goed idee?

Is het een goed idee om een pauze te nemen van je partner als het niet goed gaat? Is het de moeite waard om een paar weken apart te zijn? Als je je in deze situatie bevindt en je je afvraagt wat je moet doen, volgt hier wat advies.
Is een time-out in je relatie een goed idee?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 21 juli, 2023

Is het aan te raden om een time-out in je relatie te nemen? Het snelle antwoord is: dat hangt ervan af. Als de liefde nog steeds bestaat en beide partijen zich inzetten om te veranderen en te werken aan het verbeteren van de relatie, dan zijn een paar weken uit elkaar nuttig. Als je echter op de pauzeknop drukt en niet duidelijk maakt wat de ander wil bereiken tijdens de tijd apart, dan is het plan zinloos.

Een time-out van een relatie kan succesvol zijn, vooral als er sprake is van een conflicterende dynamiek en de emoties zo gespannen zijn als vioolsnaren. In deze gevallen verwijdert een paar weken uit elkaar zijn de lus van negativiteit en helpt het stel om rustig uit te zoeken wat te doen.

Als je je op dit moment in deze situatie bevindt, lees dan verder.

De sleutel tot het succes van een tijdelijke scheiding in een relatie ligt in hoe het stel de tijd doorbrengt en hoe goed hun communicatievaardigheden zijn.

Afstand nemen

Het is mogelijk dat wat afstand nemen tussen jou en je partner gevoelens van spanning verlicht, je ideeën flexibeler maakt en je gevoelens duidelijker maakt. In feite betekent een paar dagen of zelfs weken afstand nemen van elkaar niet het einde. Sterker nog, het wordt vaak aanbevolen door therapeuten.

Een time-out nemen van je relatie betekent dat je je conflicten op pauze zet, dankzij de fysieke afstand tussen jullie. Je kunt ook een zelfbewustzijnsoefening doen waarin je je relatie (indien mogelijk) herziet en heelt. Het betekent dat je van de ‘gedeelde’ naar de ‘individuele’ sfeer gaat, om duidelijk te maken waar je bent en wat je wilt.

In een werk (Engelse link) gepubliceerd in Cognitive-Behavioral Strategies in Crisis Intervention wordt het belang genoemd van ingrijpen in relaties met chronische conflictpatronen. Dit is het soort dynamiek waarvoor een psycholoog tijdelijke afstand kan suggereren. Er moeten echter wel enkele concrete richtlijnen worden gevolgd.

Man troost zijn partner
Het is waarschijnlijk dat je, door tijd uit je relatie te nemen, je bewust wordt van de noodzaak om beter voor je relatie te zorgen.

Wat houdt het nemen van tijd uit een relatie in?

Tijd uit je relatie nemen betekent niet dat je het uitmaakt. Het zet het gewoon op pauze, zodat je de tijd hebt om te evalueren, na te denken en te leren. Een pauze nemen moet niet worden gezien als een bedreiging voor je verbintenis. Het moet gezien worden als een mechanisme van volwassenheid en verantwoordelijkheid om je relatie te redden in een tijd van crisis.

Opgaan in het spel van schuld en schuld maakt de emotionele sfeer verstikkend. Uiteindelijk zie je niet alleen het slechtste in elkaar, maar verwaarloos je ook jezelf. Jezelf de ruimte geven helpt om het conflict te beëindigen, contact te maken met je behoeften en uit te zoeken wat je moet doen. Het is geen breuk.

In sommige relationele dynamieken stromen alleen schuld, bedreigingen en wrok. Als de liefde er nog steeds is, maar je bent je eigen ergste vijand geworden, dan moet je jezelf tijd geven.

Wanneer het nuttig is en wanneer niet

Tijdelijk afstand nemen is aan te raden als jullie ondanks de spanning allebei verder willen met jullie relatie. Dit is uiterst belangrijk. Als dit het geval is, is het altijd een goed idee om even afstand te nemen van je relatie in plaats van impulsief uit elkaar te gaan.

Uit onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Wisconsin (VS) blijkt dat uit elkaar gaan en daarna verzoenen vaak voorkomt. Het is echter ook een extreem onstabiele en gebrekkige manier om een band op te bouwen. Het is beter om verschillende strategieën uit te proberen om de relatie te redden en van de ervaring te leren.

Wanneer het raadzaam is om een time-out te nemen

  • Jullie zijn het er allebei over eens.
  • Je houdt je plannen samen in stand.
  • Je bent je ervan bewust dat je elkaar pijn doet.
  • Je voelt je overweldigd en hebt tijd nodig om alleen na te denken.
  • Er zijn voortdurend conflicten, maar de liefde blijft.
  • Er zijn spanningen en ruzies, maar ook vertrouwen.
  • Ondanks de problemen is er goede communicatie tussen jullie.
  • Jullie begrijpen dat het nodig is om aan de relatie te werken om deze te verbeteren.

Wanneer het niet aan te raden is om een time-out te nemen

  • Je twijfelt aan je gevoelens.
  • Je hebt iemand anders.
  • Er is geen wederzijds vertrouwen.
  • Je hebt je interesse in de relatie verloren.
  • Er is iets gebeurd dat je niet kunt vergeven. Hij of zij is bijvoorbeeld ontrouw geweest.
  • Je denkt dat relatietherapie geschikter zou zijn in plaats van een time-out.
  • De communicatie tussen jullie is altijd slecht.
  • Je bent je ervan bewust dat de relatie niet gezond is en je bent ongelukkig.

Liefde vereist investering en zorg. Soms ontdek je, door na een crisis een time out te nemen, waarom je echt van je partner houdt.

Trieste vrouw
Als je besluit om een time out te nemen van je relatie, ga dan niet verder dan drie tot vier weken.

De richtlijnen die je moet volgen als je een time out neemt van een relatie

Soms vergeet je door de luidruchtige ruzies, verwijten en het gewicht van de routine waarom je ooit verliefd werd op je partner. Op deze momenten is je geest gevuld met zoveel angst en wrok dat elk klein ding je dwarszit en er geen genegenheid meer lijkt te zijn tussen jullie twee.

Ongetwijfeld zijn deze situaties pijnlijk. Maar als er sprake is van wederzijdse genegenheid en bereidwilligheid van jullie beiden, kan jullie relatie nog steeds gered worden.

We raden je aan om de volgende richtlijnen in acht te nemen als je besluit om een time-out van je relatie te nemen.

Niet meer dan vier weken

Idealiter zouden jullie niet langer dan drie tot vier weken uit elkaar moeten zijn. Deze hoeveelheid tijd is genoeg om na te denken, uit te rusten, beslissingen te nemen en zelfs om jullie verlangen naar een hereniging te wekken.

Spreek richtlijnen en doelen af

Een time-out van jullie relatie betekent niet dat jullie uit elkaar gaan. Het betekent ook niet dat een van jullie toestemming heeft om de ander te bedriegen. Jullie verbintenis bestaat nog steeds. Jullie hebben gewoon afgesproken om een paar dagen uit elkaar te gaan om de relatie te helen. Hopelijk is de hernieuwde ontmoeting met meer genegenheid en enthousiasme.

Jullie moeten het eens worden over de doelen die jullie allebei willen bereiken tijdens jullie tijd apart. Ten eerste moet je duidelijk maken wat je aan je relatie wilt doen. Ten tweede, als je het volhoudt, denk er dan over na om een aantal van jullie strategieën te veranderen om jullie samenleven en geluk te verbeteren.

Als je wat tijd met je partner doorbrengt terwijl jullie uit elkaar zijn, door middel van af en toe een ontmoeting of een telefoontje, zal dit jullie hernieuwde band bevorderen en jullie helpen om op een ontspannen en andere manier contact te maken.

Zelfzorg en leertijd

Een essentieel doel is om aan zelfzorg te doen. Het doormaken van een tijd van zoveel stress, emotionele angst en grote spanning is uitputtend, zowel lichamelijk als geestelijk. Daarom moet je rusten, contact met jezelf maken, je hobby’s beoefenen, met je vrienden praten, enz.

Je moet ook in gedachten houden dat dit een leerperiode is waarin je aandacht kunt besteden aan je emoties, gedachten en behoeften binnen het kader van je relatie. Vraag jezelf af of je met de juiste persoon bent. Is hij of zij het waard om je tijd, energie en dromen in te investeren?

Zeg ja tegen incidentele ontmoetingen

Als je even geen tijd voor elkaar hebt, betekent dat niet dat je niet af en toe met hem of haar kunt bellen of vergaderen. Het is zelfs aan te raden om af en toe af te spreken.

Bijvoorbeeld om uit eten te gaan, een wandeling te maken of op Zoom te praten. Dit is een manier om jullie relatie nieuw leven in te blazen, het liefdesvlammetje brandend te houden en bij te praten over wat jullie allebei denken en voelen.

Tot slot is geen enkele relatie perfect of geeft een garantie op geluk. Er zullen altijd hobbels in de weg zijn en tijden van crisis. Maar als je weet hoe je deze perioden van slijtage volwassen tegemoet treedt, met goede communicatie en valide hulpmiddelen, dan zal dat je helpen om die moeilijke momenten met succes te overwinnen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.