Waarom worden we verliefd op narcisten?

Er wordt vaak gezegd dat een narcist net een vampier is die in staat is om al het goede om zich heen te verslinden. Ze doen alsof, manipuleren en vernederen. Dus waarom zien we ze niet aankomen? Bovendien, waarom voelen we ons zo tot hen aangetrokken? Ontdek het hier.
Waarom worden we verliefd op narcisten?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 04 januari, 2023

Waarom worden we verliefd op narcisten? Ze zijn immers buitengewoon pervers. In feite zeggen degenen die hen goed gekend hebben dat het identiteitsdieven en geboren misbruikers zijn die ons gevoel van eigenwaarde verpesten.

Ze vangen ons echter in hun netten, niet één keer, niet twee keer, maar vele malen. Ze doen ons het wijze advies van Cicero volledig vergeten dat “twee keer struikelen over dezelfde steen een spreekwoordelijke schande is.”

Het zou geweldig zijn om een langeafstandsdetector te hebben, zodat we dit soort mensen volledig kunnen vermijden. Of, als we allemaal QR-codes op onze huid hadden, zodat we konden beslissen of iemand te vertrouwen was of niet. Maar zo werken menselijke relaties niet en je kunt gewoon niet weten of iemand tot wie je je nu aangetrokken voelt, je in de toekomst zal doen lijden.

Paul-Claude Racamier, een bekende Franse psychoanalyticus, heeft zijn hele leven besteed aan het analyseren van de figuur van wat hij de perverse narcist noemde.

Volgens hem proberen dit soort narcisten het beeld van de ander (of dat nu een partner, collega of vriend is) te vernietigen om hun eigen beeld te versterken. In feite vernietigen ze het zelfbeeld van de ander om hun eigen beeld te versterken.

Maar waarom is het zo moeilijk voor ons om ze te zien aankomen? En waarom is het zo gemakkelijk om verliefd op narcisten te worden?

Boos stel

Verliefd worden op narcisten

Hoewel narcistische persoonlijkheidsstoornis niet veel voorkomt, is narcistische persoonlijkheid dat wel. Het is een psychologische realiteit die binnen een spectrum valt. Sommige mensen vertonen een pathologischer (en gevaarlijker) profiel, terwijl anderen subtieler gedrag vertonen. Dat gezegd hebbende, zijn ze op den duur ook schadelijk.

Het is moeilijk te begrijpen, ten eerste waarom ze zo zijn en ten tweede waarom er tegenwoordig zoveel van rondlopen. In feite zijn ze in elke sociale omgeving te vinden. Sommigen suggereren dat ze een bijproduct zijn van de moderne maatschappij.

Ze beweren dat die hen egoïstisch heeft gemaakt en gericht op zelfbevrediging. Bovendien willen ze altijd in het middelpunt van de belangstelling staan. Een van de meest eensgezinde verklaringen legt de nadruk op opvoeding en onderwijs.

Een studie (Engelse link) van de Princeton Universiteit (VS) beweert dat ouders die zonder grenzen opvoeden de pijlers van een schadelijk gevoel van eigenwaarde vestigen, het soort dat zich voedt met de bewondering van anderen.

Zo opgevoed worden, zonder empathie en onwetend of onverschillig voor de behoeften van anderen, zaait het zaad van pervers narcisme, omdat het kind alleen zichzelf aanbidt.

Nu we de theorie begrijpen, kunnen we misschien de reden voor de opkomst van dit persoonlijkheidstype begrijpen. Dit geeft echter geen antwoord op de vraag waarom we verliefd worden op narcisten. Laten we dat uitzoeken.

We zijn onbewust voorbestemd

Er zijn bepaalde persoonlijkheidsprofielen die narcisten altijd aantrekkelijker zullen vinden. Bijvoorbeeld, people pleasers passen bijna perfect bij hen. Deze relaties gaan echter altijd gepaard met lijden.

Dat komt omdat de people-pleaser zich goed voelt door zijn partner gelukkig te maken, en nuttig door zijn partner te geven wat hij nodig heeft. Maar een narcist wil alles voor zichzelf houden. Uiteindelijk blijft hun people-pleasing partner uitgeput, vernederd en zonder middelen achter.

Extreem empathische mensen kunnen zich ook aangetrokken voelen tot dit schadelijke profiel. Ze zijn bedreven in het begrijpen van de emoties van anderen en narcisten verbergen vaak hun frustratie en lijden.

Ja, verrassend genoeg zijn deze mensen vaak ongelukkig, depressief en destructief. De empathie neemt hun innerlijke wereld waar en verlangt ernaar hun redder te zijn, maar helaas zijn zij degene die uiteindelijk gekwetst wordt.

Ze zijn bedreven in begeerlijk zijn en weten hoe ze moeten boeien

Narcisten bezitten bepaalde subtiele psychologische vaardigheden. Ze weten altijd wat ze moeten zeggen, en ze weten op welke knop ze moeten drukken om anderen aan te trekken en hun aandacht te krijgen. Ook lijken narcisten vriendelijk, zeker van zichzelf, besluitvaardig en zelfs briljant. Ze blijven inderdaad zelden onopgemerkt en geven blijk van deugden die ze eigenlijk niet bezitten.

Daarom zijn we geneigd te denken dat ze aardig zijn, terwijl hun vriendelijkheid puur instrumenteel is. Ze laten ons denken dat wij het centrum van hun wereld zijn, terwijl ze in werkelijkheid alleen maar willen dat wij de satellieten zijn die om hen heen draaien.

We zijn geneigd om (herhaaldelijk) verliefd op hen

te worden
Heb je ooit een relatie met een narcist beëindigd en na verloop van tijd zonder echt te weten hoe of waarom je bij een ander terechtkwam? Dat gebeurt vaak. Het is eigenlijk heel gewoon om een keten van schadelijke relaties mee te maken met mensen met duidelijk narcistische trekken.

Een van de theorieën die dit verklaren is onze aanleg om aangetrokken te worden door narcisten. Sommige mensen voelen zich aangetrokken tot bepaalde persoonlijkheidskenmerken (zekerheid, charme, leiderschap, enz.). Vaak denken ze, als ze weer iemand met dit profiel vinden, “Deze keer weet ik dat het allemaal goed zal gaan. Het is zeker het proberen waard”.

Verliefd op narcisten

Ze weten hoe ze ons moeten spiegelen

In het beginstadium van een relatie weet een narcist hoe hij als spiegel van zijn partner moet fungeren. Ze beoefenen de vaardige kunst van het nabootsen: als hun partner lijdt, lijden zij mee. Als hun partner ergens gepassioneerd over is, zijn zij dat ook. En als zij zich ergens zorgen over maken, maakt de narcist zich nog meer zorgen.

Tijdens deze eerste fase van de verkering is de narcist een perfecte kameleon, bereid om zijn partner te laten geloven dat hij zijn soulmate is. Toch dimt geleidelijk de spiegel en wordt hun ware karakter onthuld. Dan beginnen ze alles wat hun partner zegt, voelt en waardeert te denigreren.

Je moet jezelf echter niet de schuld geven als je verliefd bent geworden op een narcist. Het is iets wat velen van ons dagelijks overkomt en het zal blijven gebeuren.

Het laatste wat je nodig hebt is om je schuldgevoel te voeden en je zelfbeeld verder te beschadigen. Dat is het eenvoudigweg niet waard. Het belangrijkste is, als je zo’n ervaring hebt gehad, om je zelfbeeld te versterken. Wellicht ook interessant voor jou

Niet-pathologisch narcisme en emotioneel harnas
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Niet-pathologisch narcisme en emotioneel harnas

Hoewel niet-pathologisch narcisme als zodanig geen klinische categorie is, beschrijft het wel de toestand van veel mensen in de maatschappij.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bouchoux, Jean Charles (2017) Los perversos narcisistas. Arpa
  • Eddie BrummelmanSander ThomaesStefanie A. NelemansBram Orobio de CastroGeertjan Overbeek, and Brad J. Bushman. Origins of narcissism in children.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.