De gevaren van de kameleonpersoonlijkheid

De gevaren van de kameleonpersoonlijkheid

Laatste update: 28 januari, 2021

Wat is een kameleonpersoonlijkheid? Velen van ons kennen wel iemand zoals zij. Ze is lief, ze is onderdanig, en ze laat haar partner alle beslissingen nemen. Niet alleen de belangrijkste, maar ook de minst belangrijke, zoals wat je op het boodschappenlijstje moet zetten.

Doordat ze dit doet, is haar partner haar leider geworden. Ze volgt hem blindelings, zonder aarzeling en zonder na te denken. Deze vrouw heeft een kameleonpersoonlijkheid.

Wie een kameleonpersoonlijkheid heeft, ziet relaties op een ongelijke manier. Zij zijn van mening dat de ene partner de dienst uit moet maken, terwijl de ander hem of haar volgt. Mensen die dit soort persoonlijkheid hebben, voelen zich verloren als ze bij een partner zijn die zegt: “Maar ik wil weten wat jij denkt.” of “Je moet je eigen mening hebben.”

Vandaag gaan we het verhaal van Samantha bekijken. Aan de hand hiervan zullen we ontdekken hoe het is om een relatie te hebben met iemand met een kameleonpersoonlijkheid. We zullen zien welke voordelen ze hieruit halen, maar ook wat ze missen.

Samantha: een vrouw met een kameleonpersoonlijkheid

Al tijdens haar jeugd was Samantha een zeer aarzelend en besluiteloos meisje. Zozeer zelfs dat ze een relatie had met twee mannen tegelijk, maar niet in staat was om voor een van hen te kiezen. Iets trok echter haar aandacht. Ze was in staat om een andere persoon te zijn, afhankelijk van bij wie ze was.

Angel, haar minnaar, was een liefhebber van voetbal en extreme sporten. Daardoor werd Samantha dus een gepassioneerde voetbalfan en een adrenalinejunkie. Ricardo, haar man, was echter een serieuze, elegante advocaat. Als ze samen met hem was, gedroeg ze zich elegant en had ze onberispelijke manieren.

Vrouw zwemmend tussen kwallen

Samantha voelde zich onzeker doordat ze steeds een ander persoon was, afhankelijk van bij wie ze was. Ze voelde zich echter niet in staat om met haar minnaar of met haar man te breken.

Op een dag veranderde echter alles. Samantha betrapte Ricardo in bed met een vrouw die in alle opzichten haar tegenpool was. Ze was ook heel anders dan Ricardo, omdat ze wild en levendig was.

Wat Samantha deed

Ze was ontzettend van streek door deze ontdekking en overrompeld door angst. Samantha verbrak de relatie met Ricardo echter niet. In plaats daarvan veranderde ze haar gedrag. Ze werd gepassioneerd en gedurfd in een poging om hem te bieden wat ze dacht dat hij wilde. Door deze mentaliteitsverandering begon Ricardo te denken dat ze hem bedroog.

Aan de andere kant begon ze zich eleganter te gedragen als ze met Angel was. Ze was op zoek naar stabiliteit en iets serieuzers. Angel raakte hierdoor echter verveeld en begon zijn aandacht te richten op andere vrouwen.

Samantha gedroeg zich op de enige manier waarop ze wist hoe ze haar relaties kon laten werken. In dit geval werkte haar kameleonpersoonlijkheid echter tegen haar. Haar wereld was ondersteboven gekeerd, vandaar dat ze van rol wisselde in deze twee relaties om te proberen alles op te lossen. Het werkte echter niet.

Samantha had zich aangepast aan de persoonlijkheid van haar partners. Na wat er gebeurde en haar gedragsveranderingen als gevolg hiervan, gingen beide relaties echter kapot. Samantha begreep niet wat er gebeurd was. Haar plotselinge gedragsveranderingen zorgden ervoor dat haar relaties mislukten.

Kameleonpersoonlijkheid: jezelf aanpassen aan de levenswijze van je partner

Zoals we met het verhaal van Samantha hebben gezien, passen mensen met een kameleonpersoonlijkheid zich altijd aan aan de levensstijl en smaak van hun partner. Kortom, ze verbergen wie ze werkelijk zijn om te zijn wat de ander van hen verwacht. Dit heeft echter voor- en nadelen.

Kameleonpersoonlijkheid

Het voordeel is dat je een partner krijgt met wie je alles kunt delen. Je doet dezelfde activiteiten, denkt op dezelfde manier en begrijpt elkaar perfect. Bovendien laat je alle beslissingen aan je partner over, zodat je altijd goed met elkaar overweg kunt!

Het nadeel is dat een persoon met deze persoonlijkheid altijd de neiging heeft om zich aan de ander te onderwerpen. Ze zullen nooit initiatief tonen en zullen het over alles gewoon met hun partner eens zijn.

Dit begint op een gegeven moment aan de relatie te knagen, en je partner zal dit gedrag al snel beu zijn. Als twee mensen altijd dezelfde dingen denken en nooit verschillende smaken of ideeën hebben, dan is het zeer waarschijnlijk dat de relatie zijn vonk zal verliezen.

Mensen met een kameleonpersoonlijkheid zijn zo adaptief dat ze elk element van verrassing en spontaniteit in een relatie volledig elimineren.

Koppel omhelst elkaar in twee veschillende bootjes

Tegenpolen trekken elkaar aan

Het is een feit dat een koppel niet dezelfde smaak hoeft te hebben en zich niet aangetrokken hoeft te voelen tot dezelfde activiteiten. Ze hoeven zichzelf zeker niet te veranderen voor hun partner. Het beste wat je in een relatie kunt doen is jezelf zijn. Als je dat doet en je realiseert dat je niet bij elkaar past, dan is het het beste om gewoon te gaan scheiden.

Mensen met een kameleonpersoonlijkheid lijken een kloon te willen vinden. De gedachte om met die persoon te breken of zonder hem of haar te zijn, kunnen ze bijna niet aan. Als gevolg daarvan passen ze zich dus gewoon aan en vormen zich naar de andere persoon. Maar, zoals we hebben gezien, betekent dit uiteindelijk het einde van de relatie.

Jezelf zijn en een gezond gevoel van eigenwaarde hebben is erg belangrijk op zowel persoonlijk als relationeel niveau. Als je niet weet hoe je je persoonlijkheid moet beschermen en verkopen aan de hoogste “bieder,” dan zullen je onzekerheden je ondergang zijn. Wees jezelf en je zult de rijkdom van relaties ontdekken waar tegenpolen vaak elkaar aantrekken!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.