5 Citaten uit boeken om over na te denken

5 Citaten uit boeken om over na te denken

Laatste update: 24 januari, 2019

Literatuur wordt al eeuwen gebruikt door auteurs om emoties uit te drukken. Van snijdende opiniestukken over Titus Maccius Plautus en Publius Terentius Afer in de Romeinse Tijd, tot Shakespeare’s tragedies; van Jean-Jacques Rousseau toneelstukken tot Goethe’s wanhoop — we hebben een aantal van de meest iconische en tijdloze citaten uit boeken en andere werken van deze mensen kunnen putten.

Citaten uit boeken en hun relevantie

Veel van deze citaten uit boeken zijn blijven hangen in het collectieve verbeeldingsvermogen. Hierbij is de oorspronkelijke betekenis echter vaak verloren gegaan. De wereld verandert en de historische context wordt aangepast aan wat hedendaagse omstandigheden vergen.

We kunnen veel van deze beroemde citaten uit boeken niet opnieuw lezen zonder het heden in gedachten te houden. In plaats daarvan zullen we naar het verleden moeten kijken.

Gelukkig zijn er nog delen van deze citaten die ook van toepassing zijn op het heden. Ze zijn hierdoor niet minder waar geworden. Sommige hiervan zijn beroemd vanwege hun auteurs, anderen weer vanwege de moraliteit die ze reflecteren. Ze zijn hoe dan ook elk relevant op hun eigen manier en bevatten wellicht belangrijke boodschappen die we niet mogen vergeten.

The Tempest door William Shakespeare

“De hel is leeg en alle duivels zijn hier.”

Dit iconische citaat komt uit The Tempest (De Storm) door William Shakespeare. Men gelooft veelal dat echte monsters alleen in sprookjes bestaan (of in de hel, afhankelijk van je uitgangspunt). Dit is echter niet per se het geval. Monsters bestaan wel degelijk hier. We zijn erdoor omringd. Het ergste is dat we dit vaak niet eens doorhebben totdat het te laat is.

Dit citaat is een waarschuwing. Het spoort ons aan om voorzichtig te zijn wanneer wat betreft het vertrouwen van anderen. Boosheid, jaloezie, woede of afgunst omringen ons en kunnen zelfs in ons leven.

Vrouw bedekt haar gezicht met een boek

Anna Karenina door Leo Tolstoj

“Als je op zoek bent naar perfectie, zul je nooit tevreden zijn.”

Anna Karenina levert ons een van de meest beroemde citaten uit boeken die te vinden is. Tolstoj verhaalt haar val van haar voetstuk op een unieke manier. Dat geldt vooral wanneer we in gedachten houden wanneer dit verhaal geschreven is: in 1877.

Anna’s liefde voor een jongeman terwijl ze getrouwd is met een ander, blijkt uiteindelijk het begin van haar einde te zijn. Ze wordt mettertijd wanhopig en van binnen gebroken.

We moeten leren dat perfectie niet bestaat. Eisen dat anderen onmogelijke dingen doen is simpelweg een reflectie van onze veeleisende houding. Deze is vaak ook op onszelf gericht, wat vaak ongezonde vormen aan kan nemen.

We moeten imperfecties leren te accepteren. Deze maken ons als mensen immers speciaal. Juist deze imperfecties bevatten de schoonheden van ons als personen.

Mist door Miguel de Unamuno

“Mannen zwelgen niet in de grootse verdrieten en vreugdes omdat ze zich verbergen in een immense mistbank van onbeduidende incidenten.”

 Miguel de Unamuno was een van de grote schrijvers en denkers uit de 20e eeuw. Met zijn roman, Mist (Nevel), herinnert hij ons eraan dat leven veel verschillende nuances in kleur kent. Daarom moeten we als ons iets goed overkomt, ons herinneren dat het gevoel van puur genot niet eeuwig zal voortduren.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor wanneer ons iets slechts overkomt. Alles komt en gaat. Verschillende momenten zorgen voor verschillende emoties. Dit kan leiden tot een nevelachtige staat waarin we ons leven doorbrengen, geïsoleerd van alle mogelijkheden tot verandering.

The Stories of Eva Luna door Isabel Allende

“Er is geen dood, dochter. Mensen sterven alleen als we ze vergeten.”

De Chileense schrijfster Isabel Allende dringt erop aan dat we dit nooit vergeten: zolang we onze herinneringen hebben, zullen degenen die voor altijd weg zijn altijd bij ons zijn. 

Wanneer het tijd is om onze rouw onder ogen te komen, moeten we alle bijbehorende emoties hiervan ervaren. Alleen hierdoor zullen we op den duur vrede vinden en door kunnen gaan met ons leven.

Het verlies van een naaste is een pijnlijke en verschrikkelijke situatie. We moeten er echter allen op een gegeven moment aan geloven. Dat is hoe de kringloop van het leven werkt. We moeten altijd degenen waar we erg van hielden, herinneren met een lach op ons gezicht.

Citaten uit boeken

The Great Gatsby door F. Scott Fitzgerald

“Wanneer je de drang voelt om iemand te bekritiseren, onthoud dan wel dat alle mensen in deze wereld niet van dezelfde privileges heeft mogen genieten als jij.”

Francis Scott Fitzgerald verhaalt in The Great Gatsby (De Grootse Gatsby) de opkomst van Jay Gatsby, een jongeman met weinig middelen tot zijn beschikking. Het verhaal vindt plaats in de jaren ’20. Het hoofdpersonage, Nick, ontdekt de kwaadaardigheid van mensen. Dit doet hij samen met de familie van zijn nicht, Daisy, die Gatsby’s vriendin is.

Nick’s vader deelt het bovenstaande citaat met hem om duidelijk te maken dat iemand zich in de ander moet verplaatsen voordat hij de ander bekritiseert. Dit advies leidt tot een vriendschap tussen Nick en Gatsby, een man die hij ontmoet en respecteert voor zijn vastbeslotenheid.

Wij houden zoveel van de hoofdpersonages in deze boeken omdat ze ons vaak aan onszelf doen denken. Ze lijden, lachen en twijfelen, maar uiteindelijk leren ze ook altijd een wijze les. Net zoals in het echte leven, komen ze hun angsten onder ogen.

Als je echt iets over het leven wil leren, kun je hiermee beginnen door een lijst van citaten uit boeken te maken die je interessant vond. Wie weet, misschien vind je hierdoor wel antwoorden op vragen die al jarenlang door je hoofd spoken! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.