Bevrijd jezelf van de pijn van hoge verwachtingen

Bevrijd jezelf van de pijn van hoge verwachtingen

Laatste update: 11 november, 2016

Als iemand ons zou vragen om met onze gedachten een wereld te creëren, dan zouden wij als mensen op dit gebied ware deskundigen zijn. Wanneer je een studie volgt, verwacht je dat je meteen een geweldige baan zult vinden nadat je bent afgestudeerd. Wanneer je een relatie met iemand hebt, fantaseer je over hoe jouw leven er in de toekomst met die persoon uit zal zien. En dus gaan we door het leven wachtend op de beste scenario’s.

Dit is helemaal niet slecht. Juist in tegendeel: het hebben van doelen is noodzakelijk om een succesvol leven te leiden. Als je jezelf niet uitdaagt, dan zal je ook niet vooruitkomen.

“Het lijden is verschrikkelijk en traumatisch, het maakt ons boos en we slaan met onze vuist op tafel en huilen om onze woede eruit te gooien. Tijdens dit proces ontdekken we echter een nieuwe dag die we ons nooit hadden voorgesteld.”

-Rob Bell-

Het probleem is dat we niet altijd realistisch zijn met onze wensen. Wanneer onze verwachtingen te hoog zijn, kan het zeer teleurstellend zijn wanneer we worden geconfronteerd met de werkelijkheid. Als je jezelf stap voor stap ergens op richt, dan kun je de pijn die gepaard gaat met het niet voldoen aan te hoge verwachtingen vermijden.

Stel realistische doelen

Om de pijn van extreem hoge verwachtingen te vermijden, moet je jezelf richten op realistische doelen. Het geheim is om een balans te vinden tussen je grootste ambitie en je kansen. Ik wil hiermee helemaal niet zeggen dat je nooit in staat zult zijn om het hoge doel dat je voor jezelf hebt gesteld te bereiken, slechts dat je niet kunt verwachten dat je onmiddellijk succes zult hebben met een klein beetje inspanning.

“Een doel wordt gebruikt om onze handelingen van vandaag te bepalen en de resultaten hiervan morgen te zien.”

-Peter Drucker-

Denk maar eens aan een paar mensen waar je bewondering voor hebt. Je zult zien dat al deze mensen stap voor stap vooruit zijn gegaan. Probeer dus voordat je begint na te denken over hoe jullie bruiloft eruit zal zien en hoe jullie kinderen zullen heten, eerst eens een paar maanden met je partner door te brengen.

Eindstreep

Wanneer je al je aandacht richt op het behalen van kleine doelen, dan creëer je het perfecte pad om jou over de eindstreep te leiden.

“Mensen die zeggen dat het leven niets waard is, hebben het fout. Wat ze namelijk werkelijk zeggen, is dat ze geen doelen hebben die de moeite waard zijn. Stel een doel voor jezelf dat het waard is om non-stop voor te vechten. Zorg ervoor dat je altijd een lijstje hebt met doelen die je wilt bereiken, zodat je meteen aan de volgende kunt beginnen wanneer je de vorige hebt bereikt.”

-Maxwell Martz-

Stel je eigen systeem op om succes te meten

Veel van de hoge verwachtingen die we hebben zijn ontstaan tijdens onze opvoeding. Als je van huis uit hebt meegekregen dat je alleen succesvol bent als je de nieuwste auto en het grootste huis hebt, dan is dit ook waar je naar zal streven.

Heb je echter weleens nagedacht over wat succes voor jou inhoudt? Waar meet jij succes aan af?

Het is misschien moeilijk te geloven, maar er zijn genoeg mensen die van buitenaf heel succesvol lijken, maar op emotioneel vlak helemaal niet tevreden zijn. Misschien kom je er nadat je dat grote huis hebt gekocht in die mooie wijk achter dat de schuld die je hiervoor moet afbetalen jou ongelukkig maakt. In dit geval zal de emotionele en financiële pijn enorm zijn.

Sta even stil en probeer te bedenken waar je succes aan af kunt meten. Succes kun je meten op basis van:

  • Het aantal mensen om je heen die om je geven.
  • Hoeveel geld je op je rekening hebt staan.
  • De uren die je doorbrengt met je familie.
Winnen

Dit zijn slechts een paar opties. Jij moet op zoek gaan naar je eigen manier om succes te meten, zonder hierin geleid te worden door anderen.

“Probeer niet met jonge mensen over succes te praten alsof dit hun enige doel is in het leven. De belangrijkste reden om hard te werken op school en in het leven is het plezier dat je beleeft tijdens het werken, het plezier dat het resultaat hiervan bied, en weten welke waarde dit resultaat heeft voor de maatschappij. “

-Albert Einstein-

Aspiraties zijn belangrijk in het leven

Ik wil niet dat je door dit artikel denkt dat je de hoge verwachtingen die je hebt in je leven bij moet stellen. Juist in tegendeel, want deze verwachtingen zullen ervoor zorgen dat je vooruit blijft gaan en alsmaar een beter persoon wordt.

Het punt is dat je alleen evolueert wanneer je doelen stelt voor de dingen die je werkelijk wilt en die jou gelukkig maken. Als je onderweg jezelf vergeet en vergeet wat je ook alweer wilde, dan is pijn onvermijdelijk.

Wat er ook gebeurt, onthoud dat jij zelf de protagonist bent van je eigen verhaal en dat niets of niemand die rol van jou af mag nemen.

“Je moet vertrouwen hebben in jezelf. Daarin ligt het geheim. Zelfs toen ik in het weeshuis woonde en over straat liep, op zoek naar iets om te eten, zelfs toen zag ik mezelf als ’s werelds beste act. Zonder volledig in jezelf te vertrouwen, ben je gedoemd te mislukken.”

-Charles Chaplin-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.