Interpersoonlijke gevoeligheid: de sleutel tot het begrijpen van anderen

Mensen met interpersoonlijke gevoeligheid weten de non-verbale signalen van anderen te lezen. Ze begrijpen ook hun houding, verlangens, bedoelingen en emoties. Het is een competentie die teruggrijpt op ons eigen fysieke en mentale welzijn.
Interpersoonlijke gevoeligheid: de sleutel tot het begrijpen van anderen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Interpersoonlijke gevoeligheid is een competentie waarmee je informatie van anderen kunt verkrijgen uit hun non-verbale taal. Het houdt in dat ze zich bewust zijn van hun behoeften, gemoedstoestanden en psychologische realiteiten.

Je zou denken dat dit soort vaardigheden onder de noemer empathie zouden kunnen vallen. In werkelijkheid gaat interpersoonlijke gevoeligheid echter veel verder dan deze dimensie.

Mensen die interpersoonlijke gevoeligheid beoefenen, zijn beter in het beheren van de wereld van sociale relaties. Dit komt omdat ze de bedoelingen van anderen opmerken en aanvoelen. Daarom kunnen ze dienovereenkomstig handelen, ofwel om te helpen, risico’s te vermijden of om meer verrijkende en productieve relaties op te bouwen.

Daarom zal het je waarschijnlijk niet verbazen dat interpersoonlijke gevoeligheid de kern vormt van emotionele intelligentie. Dit is een psychosociale variabele die ook een grote impact heeft op het psychisch welbevinden. Er bestaat zelfs onderzoek dat ondersteunt hoe een lage beheersing van emotionele intelligentie verband houdt met ernstige depressie en schizofrenie.

Mensen met een goede interpersoonlijke gevoeligheid blinken uit in werkplezier en leiderschap.

Vrienden praten over interpersoonlijke gevoeligheid

Interpersoonlijke gevoeligheid

We hebben allemaal psychologische basiscompetenties die ons in staat stellen om de toestanden, houdingen en stemmingen van anderen in het algemeen te beoordelen. Ondanks dat we dit vermogen hebben, ontwikkelen we het niet allemaal op dezelfde manier.

In feite zijn er enkele mensen met geweldige vaardigheden in het omgaan met en begrijpen van sociale en emotionele dimensies. Aan de andere kant zijn er mensen die dit soort vaardigheden sterk moeten verbeteren.

We zouden interpersoonlijke gevoeligheid dus kunnen definiëren als het vermogen om te identificeren wat anderen voelen, wat ze denken, wat hun persoonlijkheid kan zijn en wat hun behoeften en verwachtingen zijn.

Het houdt niet in dat je een waarzegger bent. In feite gaat het om het maken van een reeks evaluaties door middel van non-verbale signalen. Bijvoorbeeld gebaren, stemgeluid, houdingen, bewegingen, manier van aankleden, etc.

De Universiteit van Ottawa (Canada) deed onderzoek (Engelse link) dat de nadruk legde op de weinige aandacht die tot nu toe is besteed aan non-verbaal gedrag. In werkelijkheid is dit type taal en het begrip ervan echter van grote relevantie, zowel in de sociale sfeer als binnen organisaties. Daarom is het gevoelig zijn voor al deze codes bepalend voor de ontwikkeling van emotionele intelligentie.

De componenten van interpersoonlijke gevoeligheid

Verder kijken dan woorden en de mens ontcijferen op een manier die taal overstijgt om hun boodschappen te begrijpen. Wie zou dit soort competentie niet willen bezitten? Zoals we eerder vermeldden, hebben we allemaal emotionele basisvaardigheden die we kunnen ontwikkelen (Mayer, Salovey, Caruso).

Om dit te doen, moeten we echter eerst begrijpen uit welke componenten interpersoonlijke gevoeligheid bestaat :

  • Gedragsgevoeligheid. Inzicht in het gedrag, de houding en acties van de mensen om ons heen.
  • Emotionele gevoeligheid. Verbinden en begrijpen van de emoties van anderen en daarnaar handelen.
  • Sociale gevoeligheid. Ontcijferen wat de behoeften, gedachten, persoonlijkheden en overtuigingen van mensen zijn.

Zoals we eerder zeiden, hangt interpersoonlijke gevoeligheid samen met empathie. Ze zijn echter niet hetzelfde. Empathie maakt bijvoorbeeld gebruik van een emotionele en cognitieve verbinding.

Met andere woorden, we nemen waar wat de ander voelt en denkt. Interpersoonlijke gevoeligheid leest echter non-verbale signalen om correcte en nauwkeurige oordelen te vellen over de realiteit van andere mensen.

Begrijpen en voorspellen hoe de mensen om ons heen zijn, is de sleutel tot ons eigen welzijn. Het stelt ons in staat om gelukkigere relaties op te bouwen, problemen op te lossen en situaties te vermijden die contraproductief voor ons zouden kunnen zijn.

Man praat met zijn partner over interpersoonlijke gevoeligheid

Interpersoonlijke gevoeligheden en psychologisch welzijn

Interpersoonlijke gevoeligheid en psychisch welbevinden zijn twee variabelen met een directe relatie. Bovendien weten we dat mensen die bekwaam zijn in de competentie van emotionele intelligentie een lagere cognitieve rigiditeit en een grotere interne locus of control hebben. Dit betekent dat ze vaardiger zijn in talloze scenario’s, of ze nu conflicten oplossen of hun steun verlenen.

Andere kenmerken die interpersoonlijke gevoelige mensen definiëren, zijn de volgende:

  • Meer uitgaande en verbindingsgerichte persoonlijkheden.
  • Open en nieuwsgierig, met het vermogen om te presteren.
  • Zorgvuldig, opmerkzaam en tolerant.
  • Empathisch. Ze besteden echter meer aandacht en geloofwaardigheid aan gebaren dan aan de woorden van mensen.

De Universiteit van Lausanne (Zwitserland) deed onderzoek (Engelse link) dat aantoont dat, hoewel vrouwen vaardiger zijn op het gebied van emotionele gevoeligheid, mannen ook competent zijn op de dimensies van sociale en gedragsgevoeligheid. Daarom lijkt het erop dat we allemaal het vermogen van emotionele intelligentie kunnen ontwikkelen.

Door ontvankelijk te zijn en de signalen en het gedrag van anderen te lezen, kunnen we ons veel beter aanpassen en reageren op elke omstandigheid. Dit is de sleutel tot psychologisch welzijn en stelt ons ook in staat om te werken aan interpersoonlijke intelligentie, zoals geïdentificeerd door de psycholoog Howard Gardner.

Ten slotte kunnen we vol vertrouwen stellen dat het niet essentieel is om te beschikken over wat we kennen als de traditionele vorm van intelligentie om succesvol en gelukkig door de reis van het leven te navigeren.

In feite is het gewoon nodig om over goede sociale en emotionele vaardigheden te beschikken. Interpersoonlijke gevoeligheid is inderdaad de leidende kracht die ons in elke situatie vooruit helpt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bernieri, F.J. (1991). Interpersonal sensitivity in teaching interactions. Personality and social psychology bulletin, 17(1), 98-108.
  • Bernieri, F. J. (2001). Toward a taxonomy of interpersonal sensitivity. En J. A. Hall, y F.J. Bernieri (Eds.), Interpersonal sensitivity: Theory and measurement (pp. 3– 19). Mahwah, NJ: Erlbaum.
  • Carney DR, Harrigan JA. It takes one to know one: interpersonal sensitivity is related to accurate assessments of others’ interpersonal sensitivity. Emotion. (2003) Jun;3(2):194-200. doi: 10.1037/1528-3542.3.2.194. PMID: 12899418.
  • Hall, J. A., Carter, J. D., y Horgan, T. G. (2001). Status roles and recall of nonverbal cues. Journal of Nonverbal Behavior, 25(2), 79–100. https://doi.org/10.1023/A:1010797627793
  • Hall, J. A., Murphy, N. A. y Schmid Mast, M. (2006). Recall of nonverbal cues: exploring a new definition of interpersonal sensitivity. Journal of Nonverbal Behavior, 30, 141-155.
  • Hall, J. A., y Schmid Mast, M. (2008). Are Women Always More Interpersonally Sensitive Than Men? Impact of Goals and Content Domain. Personality and Social Psychology, 34(1), 144-155. DOI: 10.1177/0146167207309192
  • Ickes, William & Smith, J.L. & Hall, J. & Hodges, Sara. (2011). Interpersonal sensitivity: A set of abilities we can dial up or down as needed?.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.