Lezen en emotionele intelligentie

Lezen is geweldig voor het vergroten van emotionele intelligentie. In het artikel van vandaag zullen we onderzoeken hoe.
Lezen en emotionele intelligentie
Isabel Monzonís Hinarejos

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Isabel Monzonís Hinarejos.

Laatste update: 27 december, 2022

Uit een onderzoek van de American Psychiatric Association in 2017 bleek dat het lezen van Harry Potter iemands emotionele intelligentie verhoogt. Specifiek, omdat het je geest opent omdat het eventuele vooroordelen jegens minderheden vermindert.

Een andere studie die in 2013 in het blad Science werd gepubliceerd, concludeerde dat het lezen van sciencefiction de ontwikkeling van de theory of mind bevordert. Lezen lijkt in het algemeen dus de emotionele ontwikkeling te stimuleren, wat op zijn beurt een goede voorspeller is van persoonlijk, sociaal en werksucces.

Zijn er genderverschillen?

Leest een vrouw anders dan mannen

Met betrekking tot genderverschillen laten onderzoeken zien dat er geen significante verschillen zijn als het gaat om wereldwijde emotionele intelligentie.

We vinden echter wel verschillen in het analyseren van de componenten waaruit emotionele intelligentie bestaat. De belangrijkste verschillen zijn:

Bij vrouwen

 • Verhoogd bewustzijn als het gaat om hun emoties.
 • Een groter vermogen om ze waar te nemen, te begrijpen en uit te drukken.
 • Vrouwen hebben veel meer empathie.
 • Een grotere aanleg in hun interpersoonlijke relaties.
 • Meer mogelijkheden voor sociale interactie.

Bij mannen

 • Een hogere stresstolerantie.
 • Meer controle over hun impulsen.
 • Meer persoonlijke veiligheid.
 • Mannen hebben meer onafhankelijkheid.
 • Een groter vermogen om optimistisch te zijn.

De ontwikkeling van emotionele intelligentie

Er zijn twee hoofdpunten als het gaat om de ontwikkeling van emotionele intelligentie.

 1. De eerste stelt dat het geleidelijk toeneemt met leeftijd en ervaring.
 2. De tweede is dat het zich ontwikkelt tijdens de kindertijd en vervolgens afzwakt aan het begin van de volwassenheid.

Hoe het ook zij, het coachen van mensen op jonge leeftijd kan heel positief zijn voor de ontwikkeling van dit soort intelligentie. Studies uitgevoerd bij schoolgaande kinderen tonen aan dat het werken met speciale programma’s of een transversale behandeling de volgende voordelen heeft:

 • Een aanzienlijke verbetering van sociale vaardigheden.
 • Een aanzienlijke toename van emotionele vaardigheden.
 • Het helpt de manifestatie van gedrags- en mentale problemen te voorkomen.
 • Het resulteert ook in positieve academische resultaten.

Welke boeken moet je kiezen om je emotionele intelligentie een boost te geven?

Er zijn veel opties om uit te kiezen als het gaat om het kiezen van boeken of leesmateriaal om je emotionele intelligentie te stimuleren. Laten we net doen alsof we in een boekenwinkel zijn.

Loop naar het ruime assortiment romans en kies er eentje met een plot dat je meteen boeit. Door dit te doen ontwikkel je namelijk een bepaalde link met een of meer karakters. Door met hen in contact te komen, ontwikkel je empathie.

Verplaats jezelf dan in de schoenen van het personage waarmee je je verbonden voelt. Probeer zijn of haar emotionele toestand te begrijpen, wat hem of haar beweegt en begrijp zijn of haar redenen om op een bepaalde manier te handelen.

Kortom, gebruik dit personage als referentie om van te leren. Dit is een indirecte maar zeer vermakelijke manier om je emotionele intelligentie te ontwikkelen.

Zelfhulpboeken

De tweede optie is om naar de psychologie- of zelfhulpafdeling van de boekwinkel te gaan. Hoewel het niet zo uitgebreid is als het gedeelte van de romans, zul je zeker veel boeken vinden die gewijd zijn aan de ontwikkeling van je:

 • persoonlijke vaardigheden
 • capaciteiten
 • attitudes
 • emotionele intelligentie

Dit type boek onderscheidt zich dus omdat het de lezer directe kennis of handelingspatronen verschaft. De auteurs van deze boeken gebruiken vaak personages als voorbeeld, maar dit zijn niet noodzakelijk de hoofdrolspelers van het boek.

Lees dit artikel eens als je meer wilt weten over boeken die emotionele intelligentie bevorderen: de 7 beste boeken over het vergroten van je EQ (link in het Engels).

Tot slot, als je de voordelen van beide soorten boeken wilt integreren, is er een derde optie die je kunt kiezen. Er zijn namelijk zelfhulpboeken met verschillende korte verhalen. Deze zijn ontworpen om je iets te leren door de acties en ervaringen van de personages die erin voorkomen. Dit met behulp van de attitudes en vaardigheden die de auteur vanaf het begin benoemt.

Bevorderen van emotionele intelligentie bij kinderen

Lezen en emotionele intelligentie bij kinderen

Om te werken aan lezen en emotionele intelligentie, zijn er twee fundamentele strategieën die je kunt gebruiken.

De eerste is dat men technieken, methoden of verrichtingen van directe actie gebruikt als model en wordt uitgevoerd door ouders. Lees het artikel ‘Emotionary: een mooi boek over emotionele opvoeding’ om hier meer over te leren.

De tweede, die minder direct maar even effectief is, betreft voornamelijk lezen. Of het nu gaat om verhalen, fabels, strips, romans, enzovoort, al deze bronnen zijn geweldig voor ouders om sociale en emotionele vaardigheden bij hun kinderen te bevorderen.

In feite helpt het lezen van boeken om de theory of mind te ontwikkelen. Dit is een zeer belangrijk vermogen om te hebben, omdat het je in staat stelt om bij je mentale toestand en die van anderen stil te staan en deze te begrijpen. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.