De INFJ-persoonlijkheid, de meest zeldzame persoonlijkheid (volgens Carl Jung)

De INFJ-persoonlijkheid, de meest zeldzame persoonlijkheid (volgens Carl Jung)
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

De INFJ-persoonlijkheid, een unieke combinatie van de psychologische eigenschappen van introversie, intuïtie, gevoel en oordeel, vertegenwoordigt – volgens Carl Jung – slechts 1% van de bevolking.

Deze persoonlijkheid is idealistisch, sereen, vast in zijn waarden, zeer gevoelig, maar zeker van zichzelf en altijd gericht op het verbeteren van het leven van anderen.

Nog nooit van dit persoonlijkheidstype gehoord? Het zal je weinig moeite kosten om er iets over te vinden. Er zijn allerlei soorten artikelen geschreven die de tien belangrijkste kenmerken van deze persoonlijkheid bevatten.

INFJ’s zijn enigszins in de mode in Amerika en Europa. Hoewel de INFJ-persoonlijkheid je op het eerste gezicht misschien doet denken aan een zeer gevoelige persoonlijkheid, zijn ze niet precies hetzelfde.

“Men wordt niet verlicht door fantasiefiguren voor te stellen, maar door de duisternis bewust te maken…”

-Carl Jung-

Om de INFJ een beetje beter te begrijpen, moeten we terug naar zijn oorsprong. De INFJ-classificatie maakt eigenlijk deel uit van de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI), een persoonlijkheidstest die is ontworpen om onze persoonlijke voorkeuren te identificeren. Deze test is gebaseerd op de psychologische typen die Carl Jung heeft ontwikkeld, en die hij definieerde tijdens zijn klinische ervaring.

Tegenwoordig wordt deze indicator voornamelijk gebruikt voor groepsdynamiek en persoonlijke groeitests. We moeten echter zeggen dat de meer academische settings en rigoureuze psychologische literatuur het niet veel validiteit geven.

Maar het werk van Carl Jung over psychologische typen is altijd interessant. Het is behoorlijk populair geworden, vooral zijn bijdrage aan de studie van de persoonlijkheid.

Dus van alle persoonlijkheidstypen van Myers-Briggs, onderscheidt de INFJ zich als de meest zeldzame en unieke. Laten we hier wat dieper op ingaan…

De INFJ-persoonlijkheid

De INFJ-persoonlijkheid, of de ‘advocaat’

De Myers-Briggs Type Indicator is een soort psychologische test waar onderwijzers graag gebruik van maken. Het maakt het gemakkelijker voor studenten om elkaar te leren kennen en beter geïnformeerde beslissingen te nemen over hun academische en professionele toekomst.

Via zijn vier schalen kunnen we bijvoorbeeld weten hoe we de wereld zien, hoe we onze omgeving verwerken, of hoe we ons tot elkaar verhouden.

Het is gebaseerd op acht soorten extraverte persoonlijkheden en acht introverte persoonlijkheden, waarvan de INFJ-persoonlijkheid de meest ongewone is van allemaal. Dit zijn de kenmerken:

Gericht op het helpen van anderen

Mensen met een INFJ persoonlijkheidstype zijn een ‘advocaattype’ om de volgende redenen:

  • Ze zijn idealistisch en hebben een groot besef van wat goed en fout is.
  • Ze laten zich leiden door hun waarden en overtuigingen.
  • Een van hun duidelijkste doelen is om anderen te helpen.
  • Ze zijn echter niet beperkt tot het ‘redden’ van anderen, omdat de INFJ-persoonlijkheid het vermogen heeft om te inspireren, anderen te helpen verbeteren, vooruitgang te boeken en iemand te worden die niet gered hoeft te worden.

Ze kunnen goed omgaan met anderen, maar ze waarderen het alleen zijn

Dit type persoonlijkheidsprofiel heeft een speciaal vermogen om relaties op te bouwen. Mensen met dit persoonlijkheidstype weten vrienden te maken en te behouden, het zijn warme en vriendelijke, eenvoudige en goede gesprekspartners.

Van buitenaf bekeken kunnen ze de indruk wekken dat ze extravert zijn. Maar INFJ’s zijn sociaal met mate en beperken de tijd die ze met anderen doorbrengen voor een heel fundamentele reden.

Ze zijn van nature introvert en hebben tijd alleen nodig om hun energie op te laden.

Man met een INFJ-persoonlijkheid die tijd alleen nodig heeft

Ze zijn actieve dromers

INFJ’s zijn onvermoeibare dromers. Hun dromen bestaan echter niet alleen uit wensdenken, zoals het geval is bij passieve dromers met een idealisme zo fragiel en licht dat de wind het kan wegblazen. Integendeel.

Mensen met dit persoonlijkheidstype hebben een natuurlijke behoefte om een ​​bijdrage te leveren aan de samenleving, en vanuit deze behoefte, om te dromen terwijl ze wakker zijn om met overtuiging en vastberadenheid te kunnen handelen.

Op het werk tonen deze mensen altijd onafhankelijkheid, doelgerichtheid, grote creativiteit en veel intuïtie. Ook houden ze vaak van zowel kunst als wetenschap

Hun enthousiasme en idealisme kunnen hen uitputten

INFJ’s hebben maar één probleem: de samenleving. In een wereld vol ongelijkheden, gesloten deuren en obstakels die dagelijks moeten worden overwonnen, is het makkelijk om ontmoedigd te raken. Daarom is het normaal dat een INFJ uiteindelijk teleurgesteld en fysiek en emotioneel versleten raakt.

Het is niet makkelijk voor ze om de dagelijks kritiek, stress en botsingen tussen hun idealisme en de harde realiteit, te confronteren. Een ander feit dat hen kenmerkt, is dat ze vaak vergeten om voor zichzelf te zorgen.

“Ieder mens moet beslissen of hij zal wandelen in het licht van creatief altruïsme of in de duisternis van destructieve zelfzucht”.

-Martin Luther King-

Vrouw tussen de blauwe en paarse bloemen

Afgaande op de hoofdkenmerken van dit type persoonlijkheid die Carl Gustav Jung definieert, kunnen we zien dat INFJ’s degenen zijn wier gedachten in de wereld weerklinken en revoluties creëren.

Dat 1% van de bevolking eigenlijk het licht van onze samenleving is. Mensen met duidelijke idealen, dromers met een doel die het beste willen voor anderen.

Als je denkt dat jij een INFJ bent, hebben we slechts één advies: wees volhardend zonder je idealen te verwaarlozen. Geef nooit op, want soms is 1% van de bevolking genoeg om de andere 99% te inspireren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.