De kracht van introverte mensen

De kracht van introverte mensen

Laatste update: 31 augustus, 2016

Veel mensen denken dat introvert zijn een zwakte is, maar dit is helemaal niet waar. Introversie is een persoonlijkheidskenmerk dat wijst op diepere gedachten en emotionele processen, alsook op een voorkeur voor rustige, stille plekken waar weinig stimulaties en een klein aantal mensen aanwezig zijn.

Carl Gustav Jung was de eerste persoon die begon te werken met de introversie-extroversie dimensie. Hierin omschreef hij introverte mensen als personen die over het algemeen hun gedachten en gevoelens naar binnen keren.

Er zijn genoeg introverte mensen en toch lijkt onze hedendaagse maatschappij deze mensen enigszins te stigmatiseren en worden de mensen die tegenovergesteld gedrag vertonen juist beloond. Denk aan mensen die de aandacht naar zichzelf toe trekken, erg actief en rusteloos zijn, meer risico’s nemen of die veel relaties hebben met andere mensen.

In sommige gevallen wordt introversie ook wel verward met verlegenheid. Verlegenheid wordt gekenmerkt door gevoelens van angst en ongemak, negatieve zelfkritiek en de angst om zich in een grote groep mensen te bevinden of zelfs voor de gedachte om zich in een grote groep mensen te bevinden.

Introvert zijn heeft echter ook voordelen. In haar TEDtalk probeerde Susan Cain, advocate en schrijfster, introversie te verdedigen en zette zij zich in voor introverte mensen. Zij liet weten dat ze zelf ook een introvert kind was dat onder andere veel van lezen hield, omdat boeken in haar familie onmisbaar waren. Gedurende de rest van haar leven bleven boeken een belangrijke rol voor haar spelen.

De TEDtalk van Susan Cain is meer dan tien miljoen keer bekeken en zegt geen woord te weinig, vooral niet voor de mensen die voor eens en voor altijd het minderwaardigheidscomplex dat veroorzaakt wordt door introversie willen vernietigen.

https://embed-ssl.ted.com/talks/susan_cain_the_power_of_introverts.html

Verrassende feitjes over introversie

In dit filmpje komen veel merkwaardige feiten over introverte mensen naar voren:

  • Introverte mensen dragen geweldige dingen bij aan zowel onze sociale omgeving als hun persoonlijke omgeving. Vaak zijn deze mensen wat voorzichtiger en mijden ze sneller risico’s dan extroverte mensen, waardoor ze doorgaans goede bazen en leiders kunnen zijn. Ze nemen namelijk pas een beslissing nadat ze eerst alle factoren hebben overwogen en ze streven hierbij altijd naar een goede overeenstemming.
  • Introverte mensen zijn zeer creatief. Grote persoonlijkheden uit de geschiedenis, zoals Jezus, Boeddha of Mozes, hadden de woestijn nodig om hun ideeën te ontwikkelen en deze vervolgens met de wereld te delen. Dit zijn geweldige voorbeelden om het belang van introversie te begrijpen. Vaak hebben mensen tijd alleen nodig om geweldige ideeën te kunnen ontwikkelen. Het is voor kinderen bijvoorbeeld erg leerzaam om in groepen te werken, maar tegelijkertijd ook erg belangrijk dat ze leren om werk in hun eentje te volbrengen, met name voor extroverte kinderen. Ze hebben tijd alleen nodig om hun creativiteit en diens potentie te ontwikkelen.
  • Je kunt ook zowel introvert als extrovert tegelijk zijn. Susan Cain noemt deze combinatie ambiversie en moedigt ons aan om beide kanten van onze persoonlijkheid te ontwikkelen. We kunnen onszelf allemaal inspannen om onszelf beter te leren kennen. Tegelijkertijd kunnen we ook moeite doen om onszelf open te stellen voor anderen en datgene wat we van binnen voelen met hen te delen.
  • Waarom worden introverte mensen zo erg gestigmatiseerd? Volgens Cain kan het antwoord op deze vraag gevonden worden in westerse maatschappijen, met name de Verenigde Staten, waarin persoonlijkheidsverheerlijking geïdealiseerd wordt. Zakenmannen zijn succesvolle mannen die gedwongen worden om extrovert te zijn, om te krijgen wat ze willen, om contacten te leggen etc. De maatschappij lijkt ons te vertellen dat we extrovert moeten zijn om de beste versie van onszelf te zijn, terwijl er helemaal geen reden is waarom dit werkelijk zo zou moeten zijn.

Wat zijn de voordelen van introversie?

Als jij introvert bent, voel je hierover dan vooral niet slecht. Ook jij hebt eigenschappen en bekwaamheden die uniek en gunstig zijn. Je bent over het algemeen:

  • Creatiever
  • Beter in staat om te luisteren
  • Voorzichtiger en meer reflecterend
  • Beter in contact met je innerlijke wereld (gedachten en emoties)
  • Minder risicovol
  • Verstandiger, rustiger en meer introspectief

Om dit artikel af te sluiten, raden wij ten zeerste aan dat je het boek “Stil: de kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen” van Susan Cain leest. Hopelijk geniet je er net zo veel van als wij!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.