In het leven worden dingen geschreven, gewist en herschreven

In het leven worden dingen geschreven, gewist en herschreven

Laatste update: 28 juni, 2017

Walt Disney werd ontslagen bij de krant waarvoor hij werkte voor gebrek aan creativiteitOm verder te gaan in zijn leven richtte hij zijn eerste bedrijf Laugh-O-gram Films op, gewijd aan animatie. Na een tijdje moest hij het bedrijf sluiten. Uiteindelijk arriveerde hij in Hollywood en begonnen zijn films eindelijk succesvol te worden.

“Ik kan niet geloven dat er onoverkomelijke obstakels zijn voor mensen die het geheim weten om hun dromen uit te laten komen.”

-Walt Disney-

Er zijn zoveel verhalen zoals dat van Walt Disney. Ieder van ons heeft momenten van mislukking ondervonden, waarin we ons pad moesten veranderen en opnieuw moesten beginnen. Succes, mislukking en leren zijn onderdeel van ons dagelijks leven. Ze zijn het fundament waarop wij als mensen kunnen groeien. Dat is de reden waarom we in ons leven schrijven, wissen en weer herschrijven.

Wat betekent het om te slagen in het leven

Wat is succes voor jou? Is het om gelukkig te zijn in je leven? Is het om je goed te voelen over jezelf en met anderen? Om geld te hebben of rijkdom? Een gezin te hebben, een partner of kinderen? De wereld rond reizen? Werk hebben en gezond zijn?

“Negentig procent van succes is gebaseerd op volhouden.”

-Woody Allen-

Ongeacht wat succes voor jou betekent, brengt het je zelfvertrouwen om te begrijpen wat succes is voor jou, het pusht je om door te gaan en het maakt je uiteindelijk gelukkig. Elsa Punsetschrijver, filosoof en dochter van Eduardo Punset, noemt dit het ‘winning effect’.

Wanneer je je een winnaar voelt komt er dopamine vrij in je hersenen, wat ervoor zorgt dat je je beter en meer voorbereid voelt, en dit zorgt er weer voor dat je naar het maximale kunt streven en je gewenste doelen kunt bereiken. Met andere woorden: succesvol zijn leidt tot meer succes. Het is als een kettingreactie.

Leren van je fouten

Om te laten zien hoe succes en mislukking werken, vertellen we je even een interessant feitje: volgens sommige schattingen mislukt 90% van de producten die op de markt komen. Dat betekent dat falen niet de uitzondering is, maar de regel. Echter wordt falen niet geaccepteerd.

Succes

Weten dat falen zo vaak voorkomt zou ons moeten helpen om mislukkingen te zien als een natuurlijk onderdeel van het leven. Psycholoog Carol Dweck associeert de manier waarop we omgaan met falen met ons idee over talent.

“Falen is de mogelijkheid om opnieuw te beginnen met meer vertrouwen”

-Henry Ford-

Er is een benadering die zegt dat talent iets aangeboren is, dat wil zeggen dat je met talent geboren wordt of niet, en niets meer dan dat. Een andere benadering zegt echter dat talent ontwikkeld wordt op basis van volharding en de inspanningen die geleverd worden om te behalen wat wenselijk is.

Mensen in de eerste groep pakken uitdagingen aan met het idee om hun aangeboren talent te laten zien en de overtuiging dat falen betekent dat ze niet genoeg vaardigheden of talent hebben. Daardoor zijn ze bang voor mislukking en kunnen ze niet met het idee leven dat ze niet succesvol zijn.

Mensen die echter denken dat talent ontwikkeld wordt, zien falen als het bewijs dat ze iets nastreven en zien het als iets positiefs. Falen is een manier om sterker en beter te worden. Als je niet faalt, zul je niet beter worden.

Leren van mislukkingen en risico’s nemen in het leven vergt veel moed. Niet alles gaat zoals je zou willen. We zullen een hoop teleurstellingen ervaren, maar ons ware succes zal zijn om te leren, te ontwikkelen en te groeien. Denk aan wat je gelukkig maakt, wat een glimlach op je gezicht brengt en streef dat na.

Emotionele intelligentie en succes

In het boek Emotional Intelligence (gepubliceerd in 1995) citeert Daniel Goleman verschillende studies die het leven observeren van verschillende jonge mensen die zeer hoog scoren op intelligentietesten.

Succes

De onderzoeken vergeleken het tevredenheidsniveau van deze jonge mensen op verschillende vlakken, zoals geluk, prestige of werksucces, en het is evident dat het IQ slechts 20% vertegenwoordigt van de factoren die succes bepalen.

De overige 80% hangt af van variabelen zoals mazzel, sociale klasse en, bovenal, emotionele intelligentieDaardoor zijn motivatie, het vermogen om vol te houden, het regelen van stemmingen en empathie meer bepalende factoren dan intelligentie.

“In het leven win je niet, noch verlies je, je faalt of slaagt niet. In het leven leer je, groei je, ontdek je; het wordt geschreven, uitgewist en herschreven; Het draait rond, het rafelt en draait opnieuw.”

-Ana Cecilia Blum-


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.