Ik wil dat het leven mijn geluk waard is, niet mijn pijn
Ik wil dat mensen meer dan de moeite waard zijn. Mensen die mijn geluk waard zijn, de tijd die we samen doorbrengen, de lol die we hebben en de zorgen die we elkaar toevertrouwen. Ik houd van mensen die me inspireren, die me vertellen dat het leven goed is ondanks alles wat er gebeurt, want zolang er mensen zijn om mee van het leven te genieten, zal er altijd hoop zijn.
Het is uiterst voordelig om de wereld door een lens van positiviteit te zien. We maken soms moeilijke tijden mee die ons naar een diepe verandering in bewustzijn slepen. Soms verliezen we sociale gelijkheid en gevoeligheid jegens onze medemens en worden het bijna obsolete abstracties in de drive naar geld en een superstructuur die constant in beweging is.
“Alles wat de moeite waard is om te hebben, verdient onze inspanning en aandacht.”
-Ray Kroc-
In deze tijden van ineenstorting hebben oude richtlijnen meer waarde dan ooit. De richtlijnen die gebaseerd zijn de connecties tussen mensen en het herontdekken van onze liefde voor de eenvoudige, pure en belangrijke dingen in het leven, zoals liefde en vriendschap. Want uiteindelijk produceren de kleinste dingen de grootste veranderingen. Een klein briesje kan een grote verandering teweegbrengen.
Tegenwoordig is niemand in de stemming om tijd te verdoen aan dingen die schade veroorzaken, die gelach en hoop uitblussen. We willen mensen die ons laten stralen, we willen ramen openen en duidelijke paden zien. We verlangen ernaar om onszelf ervan te overtuigen dat het creëren van een betere wereld altijd mogelijk is zolang er genoeg collectieve wilskracht is.
De zoektocht naar geluk in een droevige maatschappij
Geluk staat in vele overheidsdocumenten beschreven als een grondwettelijk recht. In de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring schreven Thomas Jefferson, John Adams en Benjamin Franklin bijvoorbeeld in de preambule dat iedereen het recht heeft om geluk na te streven. Japan, Zuid-Korea en, als meest recente land, Brazilië, hebben ook dit recht opgenomen dat, meer dan slechts een fantasie, het meest waardige soort respect is waarnaar mensen kunnen streven.
“Geluk bestaat meer in de kleine gemakken van plezier die elke dag plaatsvinden, dan in de grote stukken van fortuin die zelden voorkomen in het leven van een mens.”
-Benjamin Franklin-
Ook Socrates herinnerde zijn studenten eraan dat gelukkig zijn het ultieme doel is van iedere persoon. En om dit te bereiken zouden we volgens de wijze Griek moeten investeren in deugden, om een voorbeeld voor elkaar te zijn. Zo leert het boeddhisme ons bijvoorbeeld over mentale balans en loskoppeling van materiële zaken. Elk van deze pijlers, hoe ironisch het ook mag klinken, zijn weggeduwd door de westerse maatschappijen, die altijd gefocust zijn op hun bruto binnenlands product (bbp) en uiteindelijk hun ongelukkige inwoners verwaarlozen. En ook al kennen ze het recept voor geluk uit hun hoofd, is het alsnog onmogelijk voor ze om het werkelijkheid te maken.
We hebben de weg vrijgemaakt voor een wereld waarin dingen voor de meeste mensen geen geluk waard zijn, maar eerder diep lijden. Het World Happiness Report, dat elk jaar wordt geschreven, rapporteert zelfs dat de landen met de meest geavanceerde technologieën en de hoogste bbp in feite niet het gelukkigst zijn. In plaats daarvan bereiken culturen die erg gefocust zijn op familierelaties en vriendschappen een degelijker, vollediger en bevredigender niveau van emotioneel welzijn.
Een wereld creëren die de hoop waard is, niet de pijn
Een wereld creëren die de moeite waard is van de hoop, en niet de pijn, gebeurt niet zomaar. Het vereist nauwkeurige inzet en bovenal, een verandering in bewustzijn van de kleinste kringen van de maatschappij. Van die van onszelf. We weten dat een land geluk niet ziet als een fundamenteel objectief, dat het zorg dragen voor emoties en individueel welzijn vervangen is door het ‘welzijn’ van tabellen en cijfers die de beurs beïnvloeden.
“Wanneer we delen, verhogen we ons vermogen om gelukkig te zijn.”
-Tibetaans gezegde-
Daarom is het essentieel dat we beginnen door de ramen in onszelf, die langzaamaan zijn vastgeroest, weer open te zetten. Het is tijd om aandacht te schenken aan onze binnenwereld zodat de buitenwereld onze vreugde, ons gelach en ons leven waard zal zijn.
Sleutels tot verandering
Het klinkt misschien logisch, maar zoiets simpels als het waarderen van geluk en innerlijke balans kan de beste sleutel tot verandering zijn. Dit perspectief kan je ook helpen:
- Omring jezelf met mensen waarbij je je goed voelt, die je aanmoedigen, waarbij je altijd jezelf kunt zijn. Sta deze filter toe om deze mensen binnen te laten en blokkeer diegenen die je alleen bezorgd en van slag maken.
- Geluk is bovenal een afwezigheid van angst. Misschien is het tijd om je angsten te rationaliseren, om er licht op te schijnen en ze te transformeren. Deze filter zou deze verlammende angsten buiten moeten houden, de angsten die jou gevangen houden in je eigen comfortzone.
- Het is bovendien tijd om na te denken over de betekenis van ‘crisis’. Voor de Grieken was crisis (κρίσις) slechts een periode van verandering. Tijden van onzekerheid zijn ook tijden van waardevolle mogelijkheden die altijd het beste in ons naar boven hebben gehaald door middel van veerkrachtigheid en creativiteit. Dit zijn de vitale momenten die geen ruimte bieden om op te geven.
Volgens Sonja Lyubomirsky, het meest bekend voor haar onderzoek naar positieve emoties, ligt ongeveer 50% van ons geluk binnen onze macht. De andere 50% hangt af van de dingen die ons overkomen en zelfs bepaalde biologische factoren. Dit zijn geen slechte kansen. Dit is een prachtige plek om te beginnen om ons geluk, onze dromen en ons welzijn elke dag te waarderen.