Dat je nooit draad tekort komt om je dromen mee te borduren

Dat je nooit draad tekort komt om je dromen mee te borduren

Laatste update: 03 augustus, 2017

Volwassenheid heeft me geleerd wat mijn prioriteiten zijn. Nu kan ik de draden van mijn leven oppakken met meer moed en integriteit. Want deze keer ga ik gekleurde draden gebruiken om een werkelijkheid te weven die zoveel sterker, waardiger en kleurrijker is. Eentje die mijn dromen reflecteert.

Vaak, en zonder dat er een bepaalde leeftijd voor is, breekt er op een gegeven moment een tijd aan waarin we gebruik maken van het ‘vitale weefsel’ dat we tot dan toe hebben opgebouwd. Opeens realiseren we ons dat er een diepgeworteld probleem bestaat. Tussen wie we zijn en wat we doen: we doen niets wat we leuk vinden en niets van dit alles brengt ons geluk.

“De draad van het leven zou losraken als het niet zo nu en dan even nat werd door een paar tranen.”
-Pythagoras-

Onze levenspaden vormen soms ingewikkelde labyrinten van frustraties, angsten en mentale blokkades. En we kunnen hier soms permanent in vast komen te zitten. We verliezen die kleurrijke draden die in het verleden onze dromen en wensen borduurden. Dat is het moment waarop onzekerheid verschijnt en daarom ook de angst die jou kan verteren.

Is dit het leven dat mij altijd zal blijven opwachten? Heb ik alle treinen vol mogelijkheden al aan me voorbij laten gaan?

Dromen

De Senoi: de vertalers van dromen

De Senoi is een Maleisische stam die altijd al ongelooflijk interessant is geweest voor antropologen, psychologen en sociologen. Een van de gewoontes die deze stam al sinds de middeleeuwen in stand houdt, is dat ze elke ochtend als familie bijeenkomen om te praten over de dromen en nachtmerries die ze die nacht hebben gehad.  

Deze gewoonte wordt niet gezien als een magisch of spiritueel ritueel, maar dient eerder om te proberen om aan de hand van hun dromen de behoeften van elk familielid te begrijpen. Om de droom die elk familielid navertelt goed te kunnen analyseren klimmen ze vaak in hutten gemaakt van bamboe om zo verwijderd te zijn van de grond. Weg van de ‘fysieke wereld’.

Het geweldige aspect aan deze gewoonte is dat, volgens de studies uitgevoerd door verschillende experts, de Senoi een ongelooflijk gelukkige, sociale groep is. Deze purgerende bijeenkomsten stellen deze mensen in staat om de draden van hun realiteit ‘weer op te pakken’ om zo zichzelf beter te leren kennen. In deze stad is er geen sprake van gewelddadigheid en lijdt er niemand aan mentale stoornissen.

Dromen

Het zal je zonder twijfel interesseren om te weten welke technieken de Senoi gebruiken om de angsten die vaak voortdurend terugkomen in hun dromen onder ogen te komen. Als je hier graag meer over zou willen weten, dan zijn er genoeg interessante boeken die je kunt raadplegen, zoals ‘Senoi Droomtherapie: Mythe, Wetenschappelijke methode en het Droomwerk’ door psycholoog William Domhoff.

Desalniettemin geven we ook een paar korte voorbeelden van hun coping-strategieën:

  • Elke bedreiging die zich voordoet in een droom of in een nachtmerrie is een realiteit die we zouden moeten herkennen en handhaven.
  • Onze dromen en doelen kunnen worden gevonden achter dat ‘monster’ of die wazige ‘schaduw’ in onze dromen. Je moet erachter zien te komen hoe deze te verslaan om zo nieuwe paden te vinden.
  • Als je droomt dat je langs een berg valt of door een gat, dan zijn dit beelden geassocieerd aan angst. Je zou twee dagen lang moeten visualiseren dat er onderaan elke val, een zacht en goed onderhouden bloemenveld je opwacht.
  • Nog een advies van de Senoi is het volgende: Wanneer we dromen en ons hier bewust van zijn (lucide dromen), zouden we ernaar moeten streven om vrienden te maken, om affectie te creëren.

Het herstellen van de draden waarmee onze dromen geborduurd worden

We worden vaak overweldigd door onzekerheid en een gevoel van onbehagen over wat we willen zijn en wat we op dit moment zijn. Op deze momenten is er slechts één optie: verandering. Het gaat dan niet om het maken van plotselinge veranderingen, want ‘vitale tsunami’s’ staan niet altijd garant voor succes.

Het gaat meer over het jezelf toestaan om te stromen terwijl je kleine veranderingen, nieuwe routes, nieuwe mensen, nieuwe gedachtes de ruimte geeft die ze nodig hebben. Dit alles biedt opeens nieuwe kleuren draden waarmee we deze dromen kunnen borduren. Dromen die we in het verleden hadden, die we, om wat voor reden dan ook, op een laag pitje hadden gezet.

Dromen

Stappen om verandering te initiëren en je persoonlijke doelen te behalen

Om een verandering in gang te zetten, hoe klein ook, zijn we gedwongen om te accepteren dat we een moment van crisis zullen ondergaan Dit zijn de draden die weerstand bieden. Ze volharden en ze worden in onze huid gebrand, om ons op die manier te weerhouden van de stappen die we moeten ondernemen.

  • Wees niet bang voor de pijn die ontstaat na detachement. Er zijn enkele draden die moeten worden doorgesneden, omdat ze niet meer zo veel gewicht kunnen dragen. We moeten ze laten gaan om andere, veel mooiere draden te vinden om onze dromen mee te borduren. Betere projecten.
  • Wees bewust van je intuïtie. Deze dimensie die ons direct verbindt met onze emoties en dat onderbewustzijn dat de Senoi zo goed wisten te interpreteren. Het fluistert waarheden waar we niet altijd naar luisteren.
  • We zouden een duidelijk beeld moeten hebben van wat we voor onszelf willen. Als je vrede wilt, laat de mensen die je kwetsen dan links liggen. Als je liefde wilt, begin dan door van jezelf te houden. Werk aan je zelfvertrouwen als erkenning is wat je wilt. En als je vrijheid wilt, zoek dan naar de sleutels van de ketting waarmee je wordt vastgeketend.

De draden die onze dromen borduren wachten op ons, op dit moment en in elke hoek. Ze wachten in de lach van de mensen die we kennen en zelfs in de vreemden die we ontmoeten. Omdat, geloof het of niet, er nog steeds vele platformen zijn die treinen ontvangen met onze namen erop. En omdat het nooit een goed idee is om ons te laten overtuigen door bekrompen denkers die ons vertellen dat onze dromen te groot zijn.