Mijn familie bestaat uit de mensen die mijn hart vergroten

Mijn familie bestaat uit de mensen die mijn hart vergroten

Laatste update: 26 mei, 2017

Mijn familieleden zijn de mensen die mijn hart verlichten en niet overspoelen met donkere dagen die gekleed zijn in verdriet en hulpeloosheid. Bloed is namelijk niet noodzakelijk om een band tussen twee mensen te creëren, een ware eenheid wordt gecreëerd op basis van loyaliteit en genegenheid en niet per se op basis van de dezelfde achternaam.

Eind 2015 werd er in de ‘Daily Mirror’ een interessante vragenlijst gepubliceerd, die gericht was op de kleine dingen die een gezin gelukkig maken. Dingen als ‘tijd met elkaar doorbrengen’, ‘lachen’, ‘dezelfde interesses hebben’ en ‘elkaars gedachten en meningen respecteren’ werden gezien als essentiële benodigdheden in het dagelijkse leven.

Een familie biedt onderdak, verzorging en levensonderhoud, maar het is juist de routineuze aard van respect, oprechte liefde, samenhorigheid en wederkerigheid die de meest authentieke band creëert, een band die we op de een of andere manier met meer mensen kunnen opbouwen dan alleen onze familieleden.

Velen van ons weten al lang dat je helemaal niet dezelfde genen als iemand hoeft te hebben om hem een plekje te geven in je hart. Jouw familie bestaat uit de mensen die je zelf kiest, zowel bloedverwanten als vrienden en, natuurlijk, ook je huisdieren.

Familieleden Hart Vergroten

De familie: een sociale instelling die soms erg ingewikkeld kan zijn

Zoals de antropoloog Levi-Strauss al eens uitlegde, de familie zou het ideale voorbeeld moeten zijn van de meest gewone sociale groep binnen de maatschappij, de eerste referentie die elk kind gedurende de eerste jaren van zijn leven zal hebben.

Het is niet per se belangrijk dat een familie perfect is of onder hetzelfde dak woont, maar dat ze samen één front vormen en op zo een manier onder dat dak wonen dat geen enkel probleem hen kan verslaan.

Niemand kiest zijn familie. De manier waarop we ter wereld komen lijkt net alsof iemand ons door een schoorsteen naar beneden heeft laten glijden, en het is dan ook voornamelijk geluk wat bepaalt of de band die we met onze ouders hebben gezond is of juist onverschillig of soms zelfs traumatisch. De band tussen ouders en hun kinderen is de meeste hechte menselijke band die er bestaat, en toch wordt deze band paradoxaal genoeg gezien als een van de meest ingewikkelde en tegenstrijdige banden.

Familieleden Hart Vergroten

Familieconflicten: accepteren wat niet veranderd kan worden en afstand bewaren

In situaties waarin er sprake is van een familieconflict of in het geval dat de relaties tussen familieleden erg negatief zijn, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende aspecten:

  • Bekijk de relaties tussen familieleden hetzelfde als elk ander levende systeem dat na verloop van tijd kan veranderen. Wat er doorgaans echter gebeurt is dat er juist relatiepatronen versterkt worden die onveranderlijk zijn.
  • Een traumatische of pijnlijke relatie met een of meer van je familieleden kan een zeer grote bron van pijn zijn. Dit komt doordat we de connectie of relatie met onze familieleden niet zomaar kunnen verbreken. En dit is ook precies de reden waarom het zo moeilijk is om vooruit te blijven gaan en verder te gaan met je eigen leven.
  • De enige oplossing die er voor dit soort conflicten of familietrauma’s bestaat is om de dingen die niet veranderd kunnen worden te leren accepteren. Je hoeft niet toe te geven aan de woede. Je kunt er niet zelf voor zorgen dat je familie zijn ‘agressieve’ manier van praten zal veranderen, en je kunt ook de mogelijke vernederingen niet zo één-twee-drie uit je geheugen wissen.

De enige manier om over de pijn heen te komen, is door de realiteit te accepteren, door de ervaring een plekje te geven en te begrijpen dat je geen morele of sociale verplichting  hebt om een band in stand te houden die jou eigenlijk alleen maar pijn doet. We kunnen onze familie niet kiezen, maar we kunnen wel onze eigen familie vormen en waarde hechten aan de mensen die ons werkelijk verrijken.

Familie is de grootste schat

Familie is de grootste schat en familie geeft ons onze plek in de wereld. Wij zijn echt en we maken allemaal weleens fouten; we vragen om vergeving, we vechten, we helpen anderen en we maken een hoop lawaai… Lees meer.

Familieleden Hart Vergroten

Mijn familie bestaat ook uit de mensen die ik zelf kies

Een familierelatie blijft niet alleen bij de band tussen mensen die genetisch nu eenmaal met elkaar verbonden zijn. We kunnen met vrienden of andere belangrijke mensen in ons leven die onze persoonlijke groei bevorderen dezelfde processen meemaken, waardoor deze mensen ook gezien kunnen worden als onze familieleden, zonder bloedverwantschap.

Hoewel er een hoop studies bestaan die aantonen dat traumatische ervaringen binnen de familie bepalend kunnen zijn voor de kwaliteit van onze andere sociale relaties, is elk geval weer anders en speciaal op zijn eigen manier. We kunnen allemaal hechtere en gezondere relaties opbouwen die ons kunnen helpen om de tekortkomingen in ons leven te herstellen.

Het is het waard om op te merken dat de aspecten waarmee we positieve relaties op kunnen bouwen hetzelfde zijn als de aspecten die ons helpen om onze ware familie te vormen of om onze bloedbanden te versterken.

De basis om positieve relaties op te bouwen

Om positieve relaties op te kunnen bouwen is het belangrijk om de volgende punten in gedachten te houden:

  • Het principe van wederkerigheid: de waarde van evenwichtig en respectvol geven en ontvangen is van essentieel belang. Het houdt in dat je in ruil voor slechts een beetje persoonlijke bevrediging waarde toevoegt aan het leven van anderen.
  • Communicatie en oprechtheid: we hechten allemaal waarde aan die eerlijke vorm van communicatie die in staat is te luisteren en aandacht te schenken; een vorm van communicatie die oprecht is en die ons niet beoordeelt of afstraft, maar juist de kans geeft om te groeien en het gevoel te hebben alsof we deel uitmaken van de rest.
  • Geduld: we zullen allemaal op een bepaald punt in ons leven wel eens onderuitgaan, en als we dan iemand in ons leven hebben die met ons mee kan leven, die begrip en geduld voor ons kan opbrengen, dan zal dit enorm behulpzaam zijn.
  • Loyaliteit: staat voor bereidheid en toewijding. Het houdt in dat je altijd het beste van jezelf wilt geven om de relaties die je met anderen hebt te laten slagen door loyaal naar elkaar toe te zijn en je aan je eigen principes te houden. Dit betekent dat je in staat bent lastige conflicten met elkaar op te lossen en dat je bereid bent om te vechten voor de mensen van wie je houdt, zelfs in zeer lastige situaties.
Familieleden Hart Vergroten

Mijn familieleden zijn de mensen die mijn hart vergroten, de mensen die mij niet in hun stormen meesleuren, die mijn persoonlijke ruimte respecteren, mijn tekortkomingen accepteren en mij een glimlach bieden op droevige dagen.

Blijf bij de mensen die van je houden om wie je bent

Er zijn mensen die de meest oprechte, echte en ware kant van wie we zijn in ons naar boven brengen. Zij zijn de mensen die diep in ons wezen duiken… Lees meer.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.