Blijf bij de mensen die van je houden om wie je bent

14 januari, 2017

Er zijn mensen die de meest oprechte, echte en ware kant van wie we zijn in ons naar boven brengen. Zij zijn de mensen die diep in ons wezen duiken, die de essentie van dit wezen ontwikkelen en die ons laten genieten van het geweldige gevoel dat het zijn van je ware zelf voortbrengt.

Zij zijn de mensen die iets hebben dat we maar moeilijk onder woorden kunnen brengen. Ze nodigen ons simpelweg en op geheel natuurlijke wijze uit om volledig vertrouwen te hebben in wie we zijn. Ze helpen ons om ons volledig vrij te voelen om te handelen hoe we willen handelen, te bewegen hoe we willen bewegen.

In staat zijn om je ware zelf te zijn is tegenwoordig eerder uitzondering dan regel. Over het algemeen komt dit doordat we ons hierdoor tussen andere mensen vaak niet op ons gemak voelen. Dit komt voort uit de angst om beoordeeld te worden of een etiket opgeplakt te krijgen, wat ertoe kan leiden dat we geneigd zijn om onze ware interesses of standpunten te verbergen om bepaalde confronterende situaties te kunnen vermijden.

“Iemand kan niet volledig zichzelf zijn als hij zich in het openbaar bevindt, omdat in het openbaar treden alleen al een bepaalde mate van zelfverdediging vereist. ”
-John Lennon-

Vrijheid

De waarde van authenticiteit

Soms ontkennen we dat we een bepaald soort muziek leuk vinden of het feit dat we wel geïnteresseerd zijn in bepaalde dingen maar niet in andere. Soms vermijden we zelfs het geven van bepaalde informatie over onszelf wanneer hiernaar gevraagd wordt of houden we dit bewust achter, of delen we liever alleen de kanten van onszelf die meer geaccepteerd lijken te worden.

Op deze manier beginnen we beetje bij beetje onze ware zelf in de aanwezigheid van anderen te verbergen. Dit kan zelfs worden overgedragen op ons privéleven en de mening die we over onszelf hebben, wat nog veel ernstiger en verontrustender is.

Met andere woorden: in het bijzijn van anderen gedragen we ons niet hoe we misschien wel zouden willen en uiteindelijk doen we zo af aan onszelf. Dit zuigt ons emotioneel leeg en laat ons verdolven achter in een kenmerkende mengeling van verdriet, melancholie en onverschilligheid. Uiteraard heeft dit gevolgen voor onze relaties, die op hun beurt steeds minder bevredigend worden.

Soms ontmoeten we echter mensen met wie we altijd onszelf kunnen zijn. Met deze mensen kunnen we ons werkelijk goed voelen over wie we zijn. Dankzij hun invloed staan we het onszelf toe om vrij te zijn van al die emotionele kettingen en beginnen we opnieuw hoop te voelen.

De trieste waarheid is echter dat dit soort banden niet in overvloed bestaan. Wanneer we er één gevonden hebben, zouden we deze en elk moment dat we met die persoon doorbrengen dan ook enorm moeten waarderen. Deze mensen en de band die we met ze hebben, stellen ons ook in staat om over onszelf na te denken en te verbeteren wie we zijn.

Paraplu

Wees jezelf met volledige openheid

Volledig en vrij jezelf zijn kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Hoe comfortabel we ons voelen met onszelf is voor een groot deel afhankelijk van hoe we ons voelen in het bijzijn van anderen. Dat wat we echter moeten zien te realiseren en in praktijk moeten zien te brengen heeft met onszelf te maken. Met andere woorden: om onze ware zelf te zijn hebben we zelfkennis nodig.

Laten we eens analyseren wat we kunnen doen om onszelf hiermee te helpen:

  • Onszelf accepteren. Ieder van ons is uniek en onvervangbaar. Het is normaal dat we een versie van onszelf willen laten zien die aantrekkelijker is voor de mensen om ons heen, maar dit is niet nodig. Het kan zelfs averechts werken. Voor de meeste mensen is vriendelijkheid hun meest natuurlijke manier van zijn.
  • We kunnen onze mening over onszelf niet baseren op het beeld dat anderen van ons hebben. We moeten ons eigen besef van onszelf ontwikkelen. Dit helpt ons om authentieker en spontaner te zijn.
  • Onze waarde is niet afhankelijk van hoe we onszelf met anderen vergelijken. Ieder van ons heeft idealen en waarden, maar deze dingen zijn niet afhankelijk van andere mensen. Het is belangrijk om moeite te doen om een beter persoon te zijn, maar het is niet belangrijk om als een ander te zijn of om een ander te overtreffen.

Een van de moeilijkste uitdagingen in het leven is onszelf zijn in een wereld waarin de meerderheid van de mensen als een ander probeert te zijn. Onszelf waarderen vereist veel van ons, maar geen prijs is te hoog voor het privilege te kunnen zijn wie we werkelijk zijn.