Vriendschap betekent lachbuien

Vriendschap betekent lachbuien

Laatste update: 23 oktober, 2019

Vriendschap betekent onverwachte en explosieve lachbuien, het soort dat je niet in kunt houden, ook al staren er nog zoveel mensen naar je, en waarbij de tranen over je wangen rollen. Het soort dat jouw zorgen kan verlichten.

Vriendschap heeft ontzettend veel voordelen, maar het meest helende voordeel is zonder twijfel het genot van samen met iemand lachen. Net zoals hardop huilen altijd beter is dan in stilte wenen, is hardop lachen altijd beter dan simpelweg glimlachen.

Ik houd van die vrienden met wie ik gek kan zijn, koffie kan leuten en in lachen kan uitbarsten. Ik houd van ze omdat deze vriendschappen per toeval ontstaan, bijna zonder te weten hoe, en uiteindelijk deel worden van mijn ware familie.

Het is zelfs zo dat er geen betere vorm van pijn bestaat dan pijn in je buik van het lachen. Omdat dit gevoel sociale samenhang en geluk reflecteert, en omdat vriendschap tevens een manier is om tranen en teleurstelling om te zetten in gelach en wijsheid.

Lachbuien

Lachbuien die de pijn verzachten

Humor is de meest bewonderenswaardige zaak die uit tegenslag kan voortvloeien, en wij hebben het privilège om het te delen met de mensen die het meest voor ons betekenen. In het geval van vrouwen is vriendschap de beste dagelijkse steun die we hebben en bevordert het emotionele opluchting en heling.

Volgens een onderzoek dat gepubliceerd werd in Psychology Today, is vriendschap tussen mannen veel instrumenteler en minder emotioneel dan vriendschap tussen vrouwen, en hoewel de band net zo hecht en betekenisvol kan zijn, bereiken ze niet hetzelfde diepgaande niveau van begrip, intimiteit en intuïtie dat vrouwen met elkaar bereiken en waarmee ze elkaar voorzien van oprechte morele steun.

Gedurende moeilijke momenten kunnen we vaak op onze vrienden rekenen om iets te zeggen dat onze duisternis enigszins oplicht, dat onze gedachten doet vervliegen en onze spanning verlicht. Al snel zal iemand het nog een stapje verder nemen en overgaan op het ironische, het absurde. Dit maakt de weg vrij voor het ware medicijn voor de ziel als het aankomt op menselijke nood: lachbuien.

Lachbuien

Gelach, lijm voor de hersenen

Gelach lijkt misschien triviaal, soms ook wel van korte duur, andere keren chaotisch, explosief of absurd, maar het is werkelijk als lijm voor de hersenen. Er zit altijd een betekenis achter, en maar zelden heeft een emotie zulke grote sociale implicaties en impact.

Greg Bryant, hoogleraar aan de Universiteit van Californië Los Angeles (UCLA) voerde een interessant onderzoek uit dat aantoonde dat we door slechts enkele seconden te luisteren naar het gelach tussen twee mensen, kunnen achterhalen of ze vrienden zijn of niet, en hoe hecht hun vriendschap is. Het onderzoek werd uitgevoerd in veel verschillende landen en culturen, en toonde iets aan dat antropologen al wisten.

Gelach maakt deel uit van onze evolutionaire ontwikkeling en is tevens een instinctief mechanisme dat samenwerking tussen mensen bevordert. De hersenen herinneren ons eraan dat sociale banden goed zijn, dat ze noodzakelijk zijn om te overleven, vandaar het feit dat gelach werkt als een geweldige emotionele magneet. Aan de hand van de intensiteit, muzikaliteit en intonatie van het gelach, kunnen we vaststellen wat voor relatie het is.

Lachbuien

Lachbuien die gepaard gaan met het begrip en de intimiteit van oogcontact, waar twee mensen elkaar kunnen lezen en elkaar kunnen voelen vanuit het hart, zijn echter een van de ingrediënten van het recept voor de meest bestendige relaties. Dit zijn de emotionele banden die ons van de grond krijgen, de suiker die ons helpt om de bittere dag te verteren, de magische formule die ons ervan overtuigt dat de wereld altijd de moeite waard zal zijn zolang deze bijzondere mensen bestaan.

Gelach helpt ons dan ook om te overleven en verenigt ons met elkaar. Het is aangenaam voor de hersenen, die als reactie endorfines vrijlaten die stress, spanning en angst verlichten.

Zoals we echter al zeiden in het begin van dit artikel, zal er meer dan een simpele glimlach of een paar ingehouden tranen nodig zijn om te kunnen helen. Huilen is wat heelt, en bulderend gelach is wat ons hart gelukkig maakt.

Lachbuien

Om af te sluiten zullen we je achterlaten met een grapje dat Richard Wiseman, een Britse psycholoog en onderzoeker van LaughLab, vaak gebruikte in zijn enquêtes om het gevoel voor humor van zijn deelnemers te bepalen. Terwijl ze deze regels lazen, werden de deelnemers herinnerd aan iets essentieels dat we nooit zouden mogen vergeten: de beste tijd om te lachen is altijd nu.

“Sherlock Holmes en Dr. Watson gingen kamperen. Ze zetten hun tent op onder de sterren en gingen slapen. Op een gegeven moment midden in de nacht maakte Holmes Watson wakker en zei: ‘Watson, kijk eens omhoog naar de sterren, en vertel me wat je ziet.’

Watson antwoordde: ‘Ik zie miljoenen sterren.’

Holmes zei: ‘en wat maak je daaruit op?’

Watson antwoordde: ‘Nou, als er miljoenen sterren zijn, en als zelfs enkele van hen planeten hebben, dan is het goed mogelijk dat er daarbuiten planeten zijn zoals de aarde. En als er daarbuiten planeten zijn als de aarde, dan is er misschien ook wel leven.’

En Holmes zei: ‘Watson, idioot, het betekent dat iemand onze tent gestolen heeft.'”


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.