Voor Deense mensen, betekent hygge geluk

Voor Deense mensen, betekent hygge geluk

Laatste update: 11 juli, 2017

De mensen die in Denemarken wonen zijn gelukkiger dan mensen uit andere landen. Waarom? Deze vraag kan beantwoord worden met één klein woordje: hygge. Hygge kan voor ons Nederlanders ongeveer vertaald worden als ‘gezelligheid’, en heeft dan ook betrekking op iemands persoonlijke welzijn, het delen van momenten met dierbaren en ervan genieten om tijd thuis door te brengen.

Wie houdt er nu niet van om lekker thuis te zijn als het buiten koud is, een kopje koffie te drinken met zijn partner of een goed boek te lezen met een kopje thee bij de hand? Hoewel het monotoon zou worden als je het elke dag zou doen, kan het wanneer je het met een bepaalde regelmaat doet erg veel geluk brengen.

Misschien is het nu niet heel koud buiten. In dit geval kun je de dekens en bank gewoon inruilen voor dat mooie terrasje dat je gecreëerd hebt in de achtertuin, of die wandeling die je vaak maakt, waarbij het gezelschap waar je je in bevindt en de woorden die je met deze mensen deelt veel meer waard zijn dan de stappen die je zet. Je begrijpt vast wel dat er duizenden manieren bestaan waarop je dit Deense woordje kunt toepassen in je leven.

Voel je op je gemak om gelukkig te zijn

Wanneer je aan een Deen zou vragen wat het woordje hygge precies betekent, dan zou hij hierop antwoorden dat het woordje betrekking heeft op wat hem gelukkig maakt. Hygge is eerder een houding of manier van leven. Het houdt in dat je op zoek gaat naar het meest knusse en gezellige plekje in huis, dat je tijd doorbrengt met dierbaren, en dat je eventjes al je verplichtingen aan de kant schuift. Volgens dit Scandinavische land is dit de beste manier om te leven, zelfs ondanks de extreme weersomstandigheden waar ze gedurende de winter mee geconfronteerd worden.

Gedurende de koudste maanden van het jaar, zijn de Denen het grootste gedeelte van de dag thuis (aangezien het maar vier uurtjes licht is), dit is ook de reden waarom een huis dat mooi en aangenaam is ingericht en voldoende ruimte biedt zo belangrijk voor ze is. Ook schenken ze veel aandacht aan de bezigheden die ze thuis uitvoeren: lezen, films kijken, kletsen, koken, spelletjes spelen, leren en, vooral, tijd doorbrengen met familie.

Hygge

Intieme plekjes, gegarandeerd geluk

Minimalisme is in Denemarken niet ‘toegestaan’. Ze kiezen ervoor om deze stijl niet te gebruiken, omdat dit wegneemt van hun gevoel van comfort, bescherming en warmte. Bij het decoreren van hun huis maken ze gebruik van warme kleuren, zoals oranje en rood, kopen ze meubilair dat gemaakt is van dik hout, en versieren ze hun huis met handige accessoires en voorwerpen.

De intimiteit van hun woonruimte of omgeving heeft ook een hoop te maken met hun verlichting. Ook al is het bijna de hele dag door donker buiten, houden ze ervan om kaarsjes, sfeerlicht en vuur te gebruiken om de kamer te verlichten. Ze houden niet van gloeilampjes die veel te fel of krachtig zijn.

Hygge

Daarnaast kan het geen kwaad om ook even je aandacht te richten op de soort stoffen die ze gebruiken, niet alleen voor hun kleding, maar ook voor hun tapijten, gordijnen en dekens. Meestal maken ze gebruik van aardetinten en dikke, comfortabele materialen.

Voor Deense mensen, hoort dit allemaal bij hun definitie van geluk. En het houdt niet alleen in dat ze tevreden zijn om thuis te zijn, het houdt in dat ze ervan genieten om thuis te zijn wanneer ze niet de deur uit kunnen. Of zelfs wanneer het wel lekker weer is buiten.

Kunnen we allemaal genieten van het hygge-concept?

Het Deense model van geluk heeft inmiddels ook al andere delen van de wereld weten te bereiken. Waarom? Omdat mensen erachter zijn gekomen dat het, zelfs als het buiten niet koud is, erg fijn kan zijn om tijd thuis door te brengen met familie en vrienden, om een kopje koffie of een biertje te doen, een ijsje te eten of iets te doen waar je van houdt.

Eén ding dat je niet moet vergeten is dat hygge niet alleen te maken heeft met de wintermaanden, hoewel de winters in Denemarken wel vrij lang zijn. Het kan ook toegepast worden tijdens de warme zomermaanden, of elk ander seizoen. Waarom? Omdat het meer te maken heeft met je manier van leven en je goed voelen. Het heeft eigenlijk niet zo veel te maken met het weer, hoewel het weer er wel een deel van vormt.

Hygge

In het boek The Year of Living Danishly, geeft Helen Russel een gedetailleerde omschrijving van hoe zij als vreemde hygge ervaart. Russel geeft aan dat hygge alles te maken heeft met goed zijn naar jezelf toe, jezelf niet de gelukzaligheden van het leven ontzeggen, jezelf niet straffen, en zoeken naar geluksmomentjes in de kleine dingen: een stukje chocola, een aflevering van je favoriete tv-serie, een boek waar je van houdt, een beetje muziek, en de warmte van een knuffel.

Door na te denken over deze kleine dingen, zul je je realiseren waar je echt gelukkig van wordt. Al het andere is slechts een extraatje. Je kunt oprecht geluk en welzijn niet vinden in een kast vol kleding of een nieuwe auto, maar je kunt het wel vinden in de tijd die je doorbrengt met de mensen van wie je houdt, of die je besteedt aan het doen van dingen waar je zelf van geniet. Dat is waar hygge om draait!