Ik wachtte op wat nooit gebeurde; wat gebeurde verwachtte ik niet

Ik wachtte op wat nooit gebeurde; wat gebeurde verwachtte ik niet

Laatste update: 05 januari, 2017

Hoewel ik verwacht had dat mijn leven op een bepaalde manier zou verlopen, verraste het leven mij uiteindelijk met iets compleet anders, met iets waar ik nog nooit aan had gedacht.

Hoe vaak hebben we zoiets wel niet meegemaakt? We zijn het grootste gedeelte van ons leven bezig met het maken van plannen voor de dingen die we willen bereiken, waarbij we soms hopen op onbereikbare dingen. En dan plotseling wordt ons dagelijkse leven op harmonieuze wijze samengevoegd met iets dat ons vult met blijdschap.

Vaak voelt het alsof het leven ergens keihard ‘NEE’ tegen zegt, terwijl het ons in werkelijkheid alleen maar vraagt om te wachten, om nog heel even te wachten…

Als je erover nadenkt dan kost het een hoop moeite om te wachten op het moment dat het leven eindelijk van richting zal veranderen en ons zal wikkelen in een deken van geluk, aanmoediging, warmte en hoop.

Misschien verwezenlijkt het eindelijk die professionele droom waar je zoveel moeite voor hebt gedaan of misschien komt eindelijk die persoon die precies in jou hoekjes past en jouw puzzel van geluk afmaakt jouw leven binnenwandelen. Er zijn genoeg dingen waar we over dromen, waar we geduldig op zitten wachten, maar waar we de hoop steeds meer voor verliezen.

Probeer echter één ding te onthouden: niet alles waar je naar verlangt zal uiteindelijk goed voor je zijn. Leer dus te begrijpen dat het wachten het zelf ook waard was. Dit wijst namelijk op een leven dat geleefd is. En dat is altijd belangrijk.

Ik verwacht zo veel dat ik er genoeg van heb het te willen

Maan

Soms verwachten we zo veel van anderen, dat we uiteindelijk alleen maar teleurgesteld kunnen worden. Misschien zeggen sommige mensen daarom dat het om pijn te vermijden beter is om helemaal niets van ook maar iets of iemand te verwachten en dat je beter alles van jezelf kunt verwachten.

We zouden echter één ding duidelijk moeten stellen: we hebben ook het recht om het beste te verwachten van de mensen van wie we houden. Simpelweg omdat we geloven in wederkerigheid, in het idee dat ik wanneer ik jou genegenheid en toewijding biedt, het recht heb om hetzelfde terug te verwachten en krijgen.

Wanneer we wachten tot mensen aan onze verwachtingen zullen voldoen, laat dit zien dat we behoefte hebben aan zo min mogelijk controle over ons dagelijks leven en onze sociale en emotionele relaties. Wanneer je weet hoe iemand je zal behandelen of wanneer je weet dat je dierbaren van je houden, je respecteren en zich zorgen om je maken, dan zorgt dit ervoor dat de onzekerheid – waar je zo moeilijk mee zou kunnen leven als je die wortels, die emotionele zekerheid, niet zou hebben – verdwijnt.

Misschien worden we daarom zo vaak teleurgesteld, vooral wanneer het een teleurstelling is die we niet aan zagen komen; een leugen, afstandelijkheid, veronachtzaming.

Soms wachten we op dingen die niet zullen komen. Zo komt het bijvoorbeeld vaak voor dat mensen verliefd worden op iemand en er later achter komen dat deze persoon heel anders is dan zij dachten.

Dromen vervagen. Later in het leven komt echter de magie van verandering opdagen en brengt die iemand anders met zich mee, iemand die we niet hadden verwacht, die ons het geschenk van volledig en waar geluk kan geven.

Luchtballon

Geen verwachtingen hebben geeft je vrijheid

Geen verwachtingen hebben geeft je vrijheid, hier bestaat geen twijfel over. Dit betekent echter niet dat we geen recht hebben om plannen te maken of de wederkerigheid waar we het eerder ook al over hadden te verwachten. Dit zijn positieve, noodzakelijke en aanbevelenswaardige aspecten van verwachtingen.

Wanneer we geen verwachtingen hebben, kunnen we onszelf bevrijden, hoeven we niet meer vast te houden aan iets dat nooit kan zijn en kunnen we hoger vliegen om de sterren aan te raken en het leven de kans geven ons nog één keer te verrassen.

We weten dat het niet makkelijk is om een houding aan te nemen die vrij van verwachtingen is. Om dit te kunnen doen en het idee erachter beter te kunnen begrijpen, kan het helpen om even te reflecteren op het volgende: ‘er waren tijden waarin ik zoveel verwachtte van bepaalde mensen dat ik zelf gefrustreerd raakte en afstand wilde nemen van alles en iedereen.’ We weten zeker dat deze zin niet vreemd voor je is. De meeste van ons hebben weleens in zo’n situatie gezeten. En van daaruit moesten we onszelf eraan herinneren dat het het niet waard is om de wereld, laat staan jezelf, op die manier te behandelen. Lijd niet meer dan nodig.

Wanneer je geen verwachtingen meer hebt, zal je meer vrijheid hebben in je dagelijks leven, waardoor je rustiger zult worden. Je zal in staat zijn dingen op hun natuurlijke beloop te laten, zodat ze verlopen zoals ze horen te verlopen.

Het zal altijd beter zijn om niet te hoge verwachtingen te hebben. Laat de dingen hun gang gaan, geef de mensen om je heen de kans zelf te laten zien wie ze zijn zonder dat jij ook maar iets van hen verwacht. Alleen dan zul je erachter kunnen komen wie jou wel en niet verdienen.

Gun je relaties vanaf nu meer vertrouwen en vrijheid. Wanneer je geen verwachtingen meer hebt, zullen dingen vanzelf jouw kant op komen en zal je je tijd niet meer verspillen aan negatieve energie (zorgen, angst). De mensen die van jou houden zullen naar je op zoek gaan en je zult niet op ze hoeven te wachten.

Toen ik niets meer van jou verwachtte, realiseerde ik mij dat mijn handen helemaal niet zo leeg waren als ik dacht en dat ik door jou los te laten kon groeien en mezelf kon zijn.

Bloem

–Afbeeldingen met dank aan Cintya Thornson–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.