Ik voel me niet aantrekkelijk: wat kan ik doen?

Als je vaak tegen jezelf zegt dat je je niet aantrekkelijk voelt en die perceptie veroorzaakt ongemak, dan zijn er manieren om dit te overwinnen.
Ik voel me niet aantrekkelijk: wat kan ik doen?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 10 juli, 2024

“Wat kan ik doen als ik me niet aantrekkelijk voel?” Deze negatieve kijk op jezelf speelt in op een vrij wijdverbreid fenomeen. Een vooringenomen zelfbeeld komt nu veel voor bij mannen en vrouwen, ongeacht leeftijd of sociale status. In deze gevallen kun je het beste veel van je overtuigingen herformuleren.

Ook leven we in een maatschappij die wordt gedomineerd door de tirannie van iemands imago en hoe we eruit horen te zien. Het gevoel dat je er niet bij hoort is begrijpelijk, gezien de kunstmatige canons van schoonheid die ons vanuit verschillende bronnen worden opgelegd.

Jezelf accepteren en contact maken met je imago om het te waarderen vereist een diepgaand emotioneel, cognitief en attitudinaal werk dat we hieronder gedetailleerd beschrijven.

“Je hebt jezelf jarenlang bekritiseerd en het heeft niet gewerkt. Probeer jezelf goed te keuren en kijk wat er gebeurt.”

Louise Hay (Je kunt je leven helen, 1984)-

Wat kan ik doen als ik me niet aantrekkelijk voel?

De perceptie die je hebt van je uiterlijk beïnvloedt veel gebieden van je leven, vooral interpersoonlijke relaties. Onderzoek gepubliceerd in (Engelse link) Biologische Wetenschappen benadrukt dat bepaalde sierlijkere gelaatstrekken vaak gepaard gaan met meer sociaal succes. We weten allemaal dat dit waar is. Je moet echter ook één detail in gedachten houden.

Schoonheid is een culturele, educatieve en persoonlijke constructie die je ontwikkelt in relatie tot alles om je heen. Factoren zoals vergelijking of zelfs de boodschappen die je van je omgeving krijgt, bepalen hoe je jezelf ziet.

Het goede nieuws is dat je die benadering kunt veranderen en gezonder en liefdevoller kunt maken. Het is mogelijk om jezelf leuker te vinden en wij leggen je uit hoe je dat kunt doen.

Zet je negatieve aandachtsvooringenomenheid uit

Waar kijk je naar als je in de spiegel kijkt? Wat denk je als je naar jezelf kijkt? Een van de redenen waarom je je niet aantrekkelijk voelt, heeft te maken met je zelfreferentiële verwerking en aandachtsvooringenomenheid. Het tijdschrift Neurowetenschappelijk O nderzoek (Engelse link) hoe deze factoren mediëren bij de constructie van je eigenwaarde.

Wat betekenen deze concepten nu en hoe moet je eraan werken om je beter te voelen? Dat leggen we hieronder uit:

  • Richt je niet op je vermeende gebreken. De negatieve aandachtsbias zorgt ervoor dat je je steeds weer richt op die aspecten van je gezicht of lichaam die je het minst mooi vindt. Om dit te voorkomen, kijk je weg van die punten en accepteer je ze zoals ze zijn.
  • Waardeer die aantrekkelijke delen van jezelf. Houd in gedachten: We hebben allemaal gebieden die onvolmaakt zijn en andere die mooier zijn. Zelfs als je oren een beetje uitsteken, kunnen je ogen en lippen je sterke punt zijn. Waardeer die delen en richt je aandacht op die delen van je lichaam en gezicht die je wel mooi vindt.
  • Compassievolle zelfreferentiële verwerking. Als je elke dag naar jezelf kijkt en alleen maar denkt aan hoe onaantrekkelijk je bent en tegen jezelf blijft zeggen: “Ik voel me niet aantrekkelijk,” dan versterk je je negatieve aandachtsbias. Om het te herformuleren, probeer met compassie en respect naar jezelf te kijken. Je verdient het om jezelf goed te behandelen en te waarderen met integriteit en empathie.

Oefen neutraliteit met je uiterlijk

Zeker, zinnen als “hou van je lichaam,” die onze maatschappij zo vaak herhaalt, zijn iets waar je het moeilijk mee hebt. Je bent niet de enige, en daarom is er jaren geleden een ander perspectief ontstaan.

Neutraliteit beoefenen met betrekking tot je uiterlijk betekent dat je jezelf niet langer waardeert op basis van hoe je eruit ziet en dat je alles waardeert wat je kunt. Dit is een nieuwe benadering die veel verrijkender is. Om dit doel te bereiken, moet je de volgende dimensies in gedachten houden:

  • Waardeer het hier en nu zonder ruimte te laten voor zelfkritiek.
  • Je hoeft je gezicht en lichaam niet te adoreren, je hoeft ze alleen maar te accepteren zonder erover te oordelen.
  • Begin nieuwe activiteiten waarbij je je goed voelt en waardoor je kunt genieten.
  • Geniet van elke activiteit die je lichaam je toestaat te doen (werken, dansen, knuffelen, wandelen, enz.).

Het belang van zelfzorg

Dat je af en toe tegen jezelf zegt dat je je niet aantrekkelijk voelt, is normaal. Het is immers moeilijk om jezelf elke dag leuk te vinden. De sleutel is dat dit negatieve zelfbeeld niet een constante is elke keer dat je in de spiegel kijkt. Het moet gecontroleerd en gereguleerd worden om je psychologische welzijn te waarborgen.

Zoals je wel weet, heeft ontevredenheid over je lichaam een enorme impact op onze jeugd. Jezelf niet leuk vinden, zoals blijkt uit een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd door het Journal of Clinical Child and Adolescent Psychology, is gecorreleerd met angstproblemen.

Om het negatieve oordeel over je eigen imago te voorkomen en aan te pakken, is het daarom het beste om goede zelfzorg te beoefenen.

Je emotionele behoeften valideren, jezelf omringen met mensen die je waarderen, lief zijn voor jezelf en gezonde gewoonten beoefenen, zal je een heel eind op weg helpen.

Je eigenwaarde en zelfvertrouwen vergroten

Om aantrekkelijk te zijn, hoef je geen perfect lichaam en gezicht te hebben. Je persoonlijkheid en zelfvertrouwen maken je veel aantrekkelijker voor anderen en vooral voor jezelf. Sterker nog, hoe meer je jezelf waardeert en je vaardigheden waardeert, hoe meer de perceptie die je hebt van je imago zal verbeteren.

De Encyclopedie van lichaamsbeeld en menselijke verschijning (Engelse link) benadrukt hoe ditzelfde verband tussen lichaamsbeeld en eigenwaarde de hele levenscyclus van mensen kan beïnvloeden, en niet alleen jonge mensen. Om deze gebieden van je welzijn te verbeteren, is het daarom nuttig om het volgende in praktijk te brengen:

  • Vertrouw op je vaardigheden.
  • Leer nieuwe vaardigheden.
  • Vraag je familie en vrienden wat het beste aan je is.
  • Wees trots op je prestaties, of ze nu groot of klein zijn.
  • Erken je waarde, talent en wat jou uniek maakt.
  • Denk aan iedereen die je waardeert zoals je bent.
  • Zoek die kledingstijl en dat kapsel waardoor je je goed en krachtig voelt.
  • Stel nieuwe uitdagingen voor jezelf. Je zult zien hoe je zelfvertrouwen verbetert als je ze overwint.

Fysieke aantrekkelijkheid is bijna altijd een subjectieve perceptie die wordt bepaald door je sociale en culturele omgeving. Door te werken aan je zelfvertrouwen, gevoel van eigenwaarde en houding kun je jezelf beter zien en je zekerder voelen in je interpersoonlijke relaties.

Vermijd jezelf te vergelijken met anderen

Hoe sociale netwerken ons zelfvertrouwen beïnvloeden

Als je jezelf al heel lang vertelt dat je je niet aantrekkelijk voelt, is er nog een variabele waar je aandacht aan moet besteden. Het is tijd om te stoppen met jezelf te vergelijken met anderen, of dat nu met de mensen om je heen is of met figuren op Instagram of TikTok.

In dit verband heeft het tijdschrift Frontiers in Psychology (Engelse link)  een studie gepubliceerd die erop wijst hoe sociale netwerken je subjectieve welzijn kunnen beïnvloeden door dit vergelijkingsmechanisme te vergemakkelijken.

Train vanaf vandaag je geest om de aandacht op een gezonde manier op jezelf te richten en niet zozeer op anderen. Je bent uniek, met je eigenaardigheden, je schoonheden en gebreken, net als iedereen. Schoonheid zit in diversiteit en niet in homogeniteit. Vermijd het willen voldoen aan een ideaal van aantrekkelijkheid dat even onmogelijk als ongezond is.

Filter de boodschappen die tot je komen en bewaar de positieve

“Je zou aantrekkelijker zijn als je zou afvallen.” “Je zou er veel beter uitzien als je wat cosmetische retouches zou laten doen.” In je omgeving kun je opmerkingen krijgen die je zelfbeeld ontkrachten. Het zijn niet alleen sociale netwerken die je bevooroordeelde berichten sturen over schoonheidsidealen. Je vrienden en zelfs je familie kunnen je onjuiste en zelfs schadelijke oordelen geven.

Zet filters en beschermingsmechanismen op tegen de woorden van anderen die je gevoel van eigenwaarde verzwakken. Bewaar alleen die woorden en opmerkingen die je opbouwen.

Besteed aandacht aan je interne dialoog

De manier waarop je tegen jezelf praat, beïnvloedt hoe je eruit ziet. Cultuur en maatschappij kunnen je ervan overtuigen dat je niet past in de vervormde canon van wat als mooi en aantrekkelijk wordt beschouwd. Je negatieve interne dialoog is echter wat je het meest boycot als het gaat om het hebben van een gezond zelfbeeld.

Probeer het te herformuleren, verander je gespreksdynamiek en maak het respectvoller en gezonder. Ontsla je interne rechter zodat hij je niet meer kan devalueren en bekritiseren.

Aantrekkelijk zijn is een houding

Als je je van binnen goed voelt, voel je je van buiten ook beter. Dus als je tegen jezelf zegt dat je je niet aantrekkelijk voelt, is het belangrijk om te weten dat deze perceptie vaak erg subjectief is. Onthoud dat er genoeg mensen zijn met unieke fysieke kenmerken die door hun houding aantrekkelijk zijn.

Dit is een dimensie die je kunt trainen en verbeteren. Werk aan je emoties, vind dat punt van welzijn en innerlijke rust om vervolgens je charisma, charme en sociale vaardigheden te stimuleren. Je zelfbeeld zal verbeteren.

Overleven in een wereld die gedomineerd wordt door de tirannie van schoonheid

Je zult het met me eens zijn dat we in een wereld leven waarin het fysieke beeld veel macht heeft. Maar de schoonheid die ons wordt verkocht is niet altijd echt of gezond. Probeer daarom kritisch te zijn op het soort ideeën dat vanuit bijna elk gebied tot je kan komen, ook van mensen die je na staan.

Tot slot en het belangrijkste: aarzel niet om een gespecialiseerde professional te raadplegen als deze negatieve perceptie over jou na verloop van tijd aanhoudt. Soms kan er achter deze toeschrijvingen en dit emotionele ongemak een klinische aandoening schuilgaan. Onthoud dat er effectieve therapieën zijn die je zelfvertrouwen en het welzijn dat je nodig hebt zullen herstellen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Little, A. C., Jones, B. C., & DeBruine, L. M. (2011). Facial attractiveness: evolutionary based research. Philosophical Transactions of the Royal Society of London. Series B, Biological Sciences366(1571), 1638–1659. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3130383/
  • O’Dea, J. A. (2012). Body Image and Self-Esteem. En T. F. Cash (Ed.), Encyclopedia of Body Image and Human Appearance, 1, 141–147. https://psycnet.apa.org/record/2012-14627-021
  • Quittkat, H. L., Hartmann, A. S., Düsing, R., Buhlmann, U., & Vocks, S. (2019). Body dissatisfaction, importance of appearance, and body appreciation in men and women over the lifespan. Frontiers in Psychiatry10, 864. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2019.00864/full
  • Salehinejad, M. A., Nejati, V., & Nitsche, M. A. (2020). Neurocognitive correlates of self-esteem: From self-related attentional bias to involvement of the ventromedial prefrontal cortex. Neuroscience Research161, 33–43. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31837992/
  • Vannucci, A., & Ohannessian, C. M. (2018). Body image dissatisfaction and anxiety trajectories during adolescence. Journal of Clinical Child and Adolescent Psychology47(5), 785–795. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6072626/
  • Wang, J.-L., Wang, H.-Z., Gaskin, J., & Hawk, S. (2017). The mediating roles of upward social comparison and self-esteem and the moderating role of social comparison orientation in the association between social networking site usage and subjective well-being. Frontiers in Psychology8, 771.  https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2017.00771/full

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.