Iemand het hof maken: een verloren gegaan gebruik
Als er iets is dat in recente tijden radicaal veranderd is, dan is het wel de manier waarop we romantische relaties beginnen. Iemand het hof maken loopt het risico op uitsterven of is in sommige gevallen al volledig uitgestorven. De cultuur van buitensporige snelheid is zelfs de meest onverwachte gebieden binnengedrongen. En één van deze gebieden is de liefde.
Waardoor komt het precies dat het “speeddaten” tegenwoordig een groot aantal relaties in de wereld bepaalt. Het lijkt alsof iemand het hof maken niet langer nodig is. En toch zijn er vele koppels die er genoeg van hebben dat er weinig sprake is van gevoelens en magie, of met andere woorden, van romantiek.
“Liefde moet niet begrep en worden. Het hoeft alleen getoond te worden.”
-Paulo Coelho-
Hofmakerij komt niet uitsluitend bij menselijke wezens voor. Eigenlijk hebben de meeste diersoorten rituelen waarbij ze een mogelijke partner het hof maken. Ze komen misschien wel op een instinctieve manier samen en bijna uitsluitend om te paren en kroost voort te brengen. Maar ze gaan niet over tot de daad zonder inleiding. De functie van dit proces is om te communiceren, gelijk te lopen en het terrein op biologisch vlak voor te bereiden. De doelstelling is maximale vruchtbaarheid.
Maar bij mensen heeft de hofmakerij veel van zijn prestige verloren. Want we beschouwen het als onnodige versiering. We zeggen: “laten we eens kijken waar het naartoe leidt.” Er is geen sprake van “iemand het hof maken” in de strikte betekenis van het woord. Maar er zijn integendeel gemengde signalen. Ze leiden tot relaties die bestemd zijn om tijdelijk te zijn.
Vaak zijn de twee personen zelfs niet zeker dat ze elkaar leuk vinden. Hofmakerij behoort dus bijna tot het verleden. Maar wat zijn die handelingen, elementen en gebaren die zo eigen zijn aan iemand het hof maken? We laten je hier kennismaken met enkele kenmerken van dit ritueel…
Bloemen, een klassieker wanneer we iemand het hof maken
Bloemen spreken een universele taal. Ze vormen een essentieel onderdeel van de romantische manier om iemand het hof te maken. Wanneer iemand zonder specifieke reden bijvoorbeeld wegens een verjaardag of een vakantie bloemen cadeau krijgt, dan is dat een rechtstreekse liefdesboodschap. Ze zijn een compliment en tegelijk een vriendelijke manier om interesse te tonen.
Tegenwoordig vergt het wat moed om bloemen te geven. Velen vinden het een flauw symbool. Bovendien is het riskant – ze kunnen afgewezen worden. Maar het is moeilijk om voor zo’n lief geschenk je neus op te trekken. Als het waar is, dan is er toch moed nodig. Want bloemen zijn een openlijk verklaring dat je romantische interesse in de ander hebt. Het maakt jou kwetsbaar.
Mobiele telefoons zijn niet romantisch
Er is zoveel angst voor afwijzing dat mensen vaak op zoek gaan naar afleidingen. Op die manier hoeven ze niet rechtstreeks te tonen dat ze interesse voor iemand voelen. Mobiele telefoons zijn hiervoor heel handig. Want ze geven ons de mogelijkheid om nu en dan aandacht te schenken. Als alles goed gaat dan negeren we dit toestel. Maar als er wat spanning is of de dingen gaan niet zo vlot, dan nemen we onze toevlucht tot de mobiele telefoon om de situatie te vermijden.
Je mobiele telefoon uitzetten en opzij leggen kan een vriendelijk gebaar zijn dat toont dat je iemand het hof maakt. Want het betekent dat je je onverdeelde aandacht aan de persoon vóór jou zal geven. Het betekent ook dat je geen verstoppertje speelt en dat je weet wat je wilt. Wanneer je iemand het hof wil maken, dan is er niets beter dan hen te laten zien en voelen dat ze belangrijk voor je zijn.
Wat zijn we?
Het is erg normaal dat twee mensen die betrokken zijn bij elkaar, niet echt weten in welke relatie ze zich bevinden. Alles wordt onbesproken gelaten. Het idee is dat iets benoemen beperkend is of een verbintenis inhoudt. Maar de betekenis van de relatie open laten is niet echt een goed idee. Want er is geen betere voedingsbodem voor misverstanden dan die situatie.
Wanneer we rechtstreeks onze interesse in iemand uitdrukken, dan betekent dit niet dat het iets zal worden als “Fatal Attraction.” Integendeel zelfs, want de relatie definiëren zorgt ervoor dat er geen redenen zijn voor ongerustheid of voor het maken van de verkeerde veronderstellingen. Uitdrukking geven aan wat jij met de relatie wil, is een manier om vertrouwen op te bouwen. Het laat ook toe dat alles natuurlijker verloopt.
Mooie woorden
Een “ik vind je leuk” zegt niet altijd wat je echt voelt of wilt. Het zegt de persoon die het hoort ook niet veel. Want het is één van die standaarduitdrukkingen die het idee samenvat dat je een relatie met de andere persoon wilt. Maar het verschaft niet veel meer betekenis dan dat.
Mooie, betekenisvolle woorden zullen nooit uit de mode zijn. Vele mensen bewonderen de andere persoon op een oprechte manier maar zeggen het niet. Misschien zijn ze het niet gewend zichzelf uit te drukken of zijn ze bang om te ver te gaan. Het kan ook zijn dat ze het gevoel hebben dat de andere persoon in een machtspositie zit. Maar er is geen reden om bang te zijn. Wanneer we iemand het hof maken, moeten we altijd mooie woorden uitspreken. Want ze stimuleren relaties en zorgen voor de magie.
Iemand het hof maken is belangrijk omdat het die speciale sfeer aan een relatie geeft. Het maakt de relatie niet alleen magischer. Maar het tekent ook liefhebbende, respectvolle richtlijnen uit voor de relatie. Breng die tederheid terug die zo goed voelt. Om die reden zeggen we dat iemand het hof maken een gebruik is, dat de moeite waard is om opnieuw op te starten…