Als er geen tederheid is, is het geen ware liefde

Als er geen tederheid is, is het geen ware liefde

Laatste update: 10 augustus, 2017

Liefde zonder tederheid betekent niets voor mij. Ik wil het niet. Het is geen echte liefde. Voor mij is tederheid de meest verlichte vorm van affectie. Elk woord dat, elk gebaar die en elke knuffel die wordt gegeven met tederheid is een weergave van iemands ware essentie en herbevestigt de band met een geliefde.

We zijn niet allemaal gesneden uit hetzelfde materiaal dat in staat is om affectie door onze aderen te laten stromen en liefde zijn ware betekenis te geven. Het behoeft een zekere sereniteit en innerlijke vrede om te genieten van de subtiliteiten van knuffels en oprechte affectie, het soort dat je huid aanraakt en je hart doet laten kloppen.

“Niets in de liefde is klein. Diegenen die speciale gelegenheden afwacht om hun tederheid te uiten weet niet hoe hij lief moet hebben”
-Laure Conan-

In een boek dat is gepubliceerd in 1999, beargumenteerde Paul Ekman, een van de bekendste psychologen in onderzoek naar emoties, dat tederheid een basisemotie is die velen van ons hebben verwaarloosd. Met deze emotie werken zorg, affectie, empathie en intimiteit in harmonie samen om veiligheid en aandacht te geven.

Tederheid is bovendien een daad van geven. Het is de meest authentieke uiting van affectie.

Wegvliegende Bloemen

Dagelijks tederheid uiten is waardig

Tederheid vereert ons als mens. Het leert ons dat simpele dingen waardig en wijs kunnen worden. Ze kunnen muren, egoïsme en materialisme doorbreken en ons huid-op-huid en hart-tot-hart brengen met onze geliefden.

Maar er is iets wat we niet moeten vergeten. Zoals we eerder al zeiden, weet niet iedereen hoe of is niet iedereen in staat om ware tederheid te geven. Een goede dosis innerlijke vrede, emotionele volwassenheid en zelfkennis is nodig. Want om passievol lief te hebben en tederheid te eren, moet je het beste van jezelf geven en dit zal nooit mogelijk zijn als je al wegrent van jezelf.

Nog iets om in gedachten te houden over het dagelijks uitoefenen van tederheid, is dat het niet alleen geuit hoeft te worden op de meest intieme momenten. In de kunst van de seksualiteit wordt tederheid geuit via het lichaam. Mensen die echter wijs en toegewijd zijn aan affectie weten dat tederheid nabijheid betekent. Het is het verlangen om plezier te hebben in de taal van affectie en het hart van de andere persoon te behagen.

Tederheid

Affectie als een weg naar zelfkennis

Niemand van ons heeft geleerd wat de meest verrijkende fundamenten van de liefde zijn, of wat niet kwetst, of wat groei stimuleert. Het werd ons niet getoond of geleerd uit een boek, maar we hebben het zelf gezien en ervaren in onze kindertijd. Elk kind is ingewijd in de wereld van affectie op min of meer de goede manier.

Tederheid is de krachtigste band die er bestaat, noodzakelijk voor het bekrachtigen van een sterke en gezonde hechting tussen ouders en hun kinderen. Het is ook het belangrijkste soorrt emotionele steun voor een kind. Later in het leven zullen we deze betekenissen, gebaren en affectieve rituelen incorporeren in onze relaties met onze geliefden.

Dit laat ons zien dat tederheid aanwezig zou moeten zijn gedurende iemands hele leven, omdat zorg en affectie tekens zijn van een degelijke emotionele opvoeding.

Als je het uitvoert zonder terughoudendheid of angst, zul je beter worden in communiceren. Je zal de juiste woorden vinden om te kiezen om je onder te dompelen in de ogen van iemand anders. Je zal in staat zijn om het soort intimiteit op te bouwen dat affectie voedt, angsten het zwijgen oplegt en twijfels wegneemt. Want er is niets zo krachtig als een knuffel op het moment waarop je geliefde het ‘t meeste nodig heeft, maar zelfs nog bevredigender is het geven van een knuffel zonder specifieke reden, behalve het feit dat je hart het eist. 

Zoen

Dat gezegd hebbende: we weten nu hoe belangrijk het is om onszelf te onderwijzen over de beheersing van affectie en experts te worden op het gebied van tederheid. Alleen dan zullen we in staat zijn om meer solide, betekenisvolle banden te creëren. Of je het nu gelooft of niet, liefde ontvangt zijn kracht en leven uit de tederheid, de zorg en de affectie dat geschreven is in de simpelste, meest alledaagse dingen.

De uiting van tederheid is zacht, delicaat en moedig, want het dwingt ons om onze ware essentie te onthullen en het te delen met de persoon waarvan we houden zonder angst. Hierdoor laten we onszelf zien zonder muren op te trekken of verdedigingsmechanismen. Dit vergemakkelijkt het pad en stimuleert een meer complete, zelfs uitzonderlijke, ontmoeting.

Want tederheid is uiteindelijk wat energie geeft aan de ouderen, kinderen aan het slapen brengt en mannen aandringt om zich open te stellen.