Hoe tieners profiteren van een jaar studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland is een geweldige kans om op persoonlijk vlak te groeien. Ontdek de voordelen die een jaartje buitenland je eigen kind kan opleveren.
Hoe tieners profiteren van een jaar studeren in het buitenland
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 09 februari, 2023

Tegenwoordig volgen steeds meer mensen hoger onderwijs en zoeken ze toegang tot banen die specifieke kwalificaties vereisen. Om dezelfde reden is het positief voor tieners om te kiezen voor alternatieven die hen helpen zich van anderen te onderscheiden en bepaalde levensvaardigheden te verwerven die in toekomstige banen zeer gewaardeerd zullen worden. In dit opzicht is een jaar in het buitenland studeren een populaire en gunstige optie.

Voor deze jongeren is het, ondanks de gevoelens van hoop en opwinding die zo’n stap met zich meebrengt, ook een uitdaging. Voor hun ouders is het echter een even grote uitdaging. Als je een ouder bent, kun je zelfs twijfelen of het wel gepast is om je kind een jaar naar een ander land te sturen. Daarom willen we het met je hebben over de belangrijkste voordelen ervan.

De voordelen van studeren in het buitenland

Ten eerste is het belangrijk te bedenken dat niet alle mensen hetzelfde zijn en dat we ook niet allemaal dezelfde ervaringen nodig hebben. Als een jongere niet in het buitenland wil studeren, doet dat niets af aan zijn waarde of bekwaamheid. Sterker nog, afhankelijk van hun persoonlijkheid willen ze misschien niet eens zo’n activiteit uitvoeren of heeft het voor hen geen nut.

Aan de andere kant, als ze geïnteresseerd zijn in de mogelijkheid om een jaar in het buitenland te studeren, zijn hier enkele van de belangrijkste voordelen.

1. Een tweede taal leren

Hoewel de kritieke periode voor taalverwerving in de kindertijd ligt, is de adolescentie ook een uitstekende tijd om een nieuwe taal te leren of te consolideren. Bovendien hebben tieners in dit opzicht verschillende voordelen (Spaanse link) ten opzichte van kinderen.

  • De verwerving van het formele bewerkingsdenken stelt tieners in staat na te denken over de tweede taal, de structuur ervan te analyseren en snelle vorderingen te maken in de morfosyntaxis ervan.
  • In deze fase van hun leven is hun gebruik van effectieve memorisatiestrategieën beter. Dit maakt het voor hen gemakkelijker om woordenschat te verwerven.
  • Als het gaat om relateren en omgaan met de taal op praktisch niveau, zijn tieners beter in staat om te analyseren wat ze begrepen hebben en vragen te stellen of de gesprekspartner te vragen zich te herhalen om hun communicatievaardigheden te verbeteren.

Naast de voordelen van de leeftijd, maakt het feit dat ze volledig worden ondergedompeld in een omgeving die de taal spreekt, het leren ervan veel gemakkelijker. Immers, begrijpen en zich uitdrukken zal essentieel zijn in hun dagelijkse routine. Wat kan voor hen motiverender zijn om de nieuwe taal te leren?

Schoolklas
Een tweede taal leren in contact met de cultuur versnelt het leerproces.

2. Onderdompeling in een nieuwe cultuur

Reizen naar een ander land betekent dat ze de culturele tradities van dat land kunnen observeren en eraan deelnemen, en over de geschiedenis en gewoonten ervan kunnen leren. Het begrijpen van verschillende culturen zal hen helpen hun geest te verruimen.

Dat geldt ook voor het ontwikkelen van een grotere psychologische flexibiliteit. Daarnaast leren ze om toleranter te zijn. Dit zal hen een bredere kijk op de wereld geven en hun nieuwsgierigheid aanwakkeren.

In de regel worden studenten tijdens georganiseerde academische cursussen ondergebracht bij plaatselijke gezinnen, zodat ze zich volledig kunnen onderdompelen in een totaal andere levensstijl dan die ze kennen. Zonder twijfel zal dit hen bevrijden van vooroordelen en hen helpen empathischer en opener te worden.

3. Kennis van verschillende onderwijssystemen

Het uitproberen van een ander onderwijssysteem is ook een geweldige kans. Landen als het Verenigd Koninkrijk en Ierland hebben extreem hoge normen. Andere, zoals Finland (Spaanse link), hanteren een respectvolle en sterk geïndividualiseerde aanpak.

Door een jaar in het buitenland te studeren krijgen veel jongeren toegang tot studieplannen of onderwijssystemen die beter bij hun behoeften passen. Dit verhoogt hun motivatie en zelfvertrouwen en kan ook hun academische prestaties verbeteren.

3. Ontwikkeling van autonomie en probleemoplossend vermogen

Gericht op persoonlijke groei bevordert deze ervaring in hoge mate de ontwikkeling van autonomie. De tiener bevindt zich in een ander land, ver van zijn familie en zijn comfortzone. Dit dwingt hem om de leiding te nemen over veel dagelijkse situaties.

Ze leren in veel opzichten zelfvoorzienend te zijn en besluitvaardiger en onafhankelijker te worden. Dit helpt hen een sterk zelfvertrouwen op te bouwen. Ook als het jaar in het buitenland voorbij is, blijven deze voordelen bestaan.

4. Verwerving van meer verantwoordelijkheid

In dezelfde lijn als het bovenstaande is een jaar in het buitenland een geweldige kans voor tieners om verantwoordelijkheidsgevoel te kweken. Weg zijn van huis betekent niet alleen dat ze niet de (vaak buitensporige) hulp van hun ouders zullen hebben. Het betekent ook dat ze zelf verantwoordelijk zullen moeten zijn voor hun eigen welzijn en vooruitgang.

Natuurlijk zullen ze hun gastgezin, leraren, docenten en andere volwassenen onder hun hoede hebben om te helpen. Uiteindelijk zullen de beslissingen echter bij hen liggen. Hun huiswerk afmaken, studeren, helpen in hun nieuwe huis, hun geld beheren en hun tijd indelen zijn allemaal taken waar ze in het comfort van hun eigen familiehuis misschien niet zoveel aandacht aan besteed hebben.

5. Versterking van sociale vaardigheden

Ten slotte betekent een jaar in het buitenland studeren dat je een veelheid aan nieuwe mensen ontmoet en met hen leert omgaan. Van het samenwonen met het gastgezin tot het maken van nieuwe vrienden, er zullen veel mogelijkheden zijn voor socialisatie.

Omdat de mensen met wie ze omgaan uit verschillende culturen komen en verschillende talen spreken, betekent dit dat er meer vooruitgang wordt geboekt op het gebied van inleven, onderhandelen, werken in teamverband en zich verstaanbaar maken. Zonder twijfel zijn dit uiterst waardevolle levensvaardigheden.

Groep kinderen
Studeren in het buitenland stimuleert de ontwikkeling van sociale vaardigheden.

Een jaar in het buitenland studeren is een verrijkende ervaring

Kortom, een studiejaar in een ander land doorbrengen kan tieners op vele manieren verrijken. Het kan hen helpen groeien en volwassen worden op zowel persoonlijk als academisch niveau. Als ze terugkomen, zullen ze zichzelf beter kennen en veel ontdekt hebben over hun passies, verlangens en capaciteiten.

Bovendien hebben ze vaardigheden kunnen ontwikkelen en kennis opgedaan die in de toekomst echt van pas zullen komen. Bovendien zullen niet alleen meer carrièrepoorten voor hen opengaan, maar ze zullen ook meer open, zelfverzekerde en autonome individuen zijn. Er kan weinig twijfel over bestaan dat het een kans is die het overwegen waard is. Wellicht ook interessant voor jou

Kun jij je aanpassen aan leven in het buitenland?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Kun jij je aanpassen aan leven in het buitenland?

Zou jij je goed aan kunnen passen aan leven in het buitenland? Er is een groot verschil tussen reizen, en ergens ook echt wonen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Enkvist, I. (2010). El éxito educativo finlandés. Bordón: Revista de pedagogía62(3), 49-67.
  • González, M. (1991). El aprendizaje de segundas lenguas en la adolescencia. Signos teoría y práctica de la educación, 14-25.
  • Lightbown, P. M., & Spada, N. (2021). How Languages Are Learned 5th Edition. Oxford university press.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.